Д-р Ирина Китова, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград: Болницата в Благоевград е сред четирите медицински заведения в страната, които ще получат дарение по време на кампанията „Жълти стотинки“

Снимка: Pixabay

Д-р Ирина Китова, преподавател по филмова и телевизионна режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Каква е целта на кампанията „Жълти стотинки“?

Д-р Ирина Китова: Кампанията „Жълти стотинки“ се провежда за 10 година. Тази година по повод юбилея бе взето решение да се направи  дарение за детското отделение на благоевградската болница. През цялата година се събират жълти стотинки от всякакви хора, имащи желание да се включат в кампанията и веднъж годишно се прави дарение на някое детско отделение на болници в държавата.

Фокус: Имаше ли интерес от страна на благоевградското общество към каузата?

Д-р Ирина Китова: По време на кампанията имаше засилен интерес от страна на благоевградското общество. Включиха се много хора от различни държавни институции – НАП и НОИ, ВиК- Благоевград. Децата от Строителния техникум също участваха  в кампанията и събраха много стотинки. Студенти и преподаватели, както и персоналът на втори и четвърти корпус на висшето учебно заведение също допринесоха за инициативата за събиране на жълти стотинки за закупуване на медицинска техника за някои болници. Най-хубавото е, че никои няма да се откаже и ще продължават да се събират пари. За 2018 година парите ще отидат за закупуване на ковиози  и медицинска техника за детското отделение в болницата в Стара Загора.

Фокус: Със събраните до момента средства какво оборудване ще се закупи, и има ли вече закупено такова? До колкото сме запознати днес е направено дарение за болницата в града?

Д-р Ирина Китова: Болницата в Благоевград е сред четирите медицински заведения в страната, които получават дарение по време на кампанията „Жълти стотинки“. Със събраните средства от кампанията, които са малко над 50 000 лева ще се  закупи медицинско оборудване за четири болници в страната. Ние днес предадохме дарението, предназначено за болницата в Благоевград – това са 22 медицински легла с матраци и два аспиратора.

Фокус: Какво Ви мотивира да се включите в кампанията?

Д-р Ирина Китова: Мотивацията за мен  и специално за моите студенти от кино специалностите в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград  е, че те вярват в доброто и в това, че всеки може да допринесе за него. Ние правим страшно много кампании. В тази специално участваме от пет години, просто защото имаме нужда да сме част от това общество и да правим добри дела, така както вярваме, че трябва да се прави.

Кристина МИТКОВА