Д-р Йован Даскалов, болница „Св. София“: За първи път в България се въвежда технология за ранна диагностика на рака на гърдата

Д-р Йован Даскалов, управител на медицински център ПСАГБАЛ „Света София“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод въвеждането  на иновативна система за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза в медицинския център.

Водещ: Какво представлява тази иновативна система и кое я прави иновативна?

Йован Даскалов: За първи път в България се въвежда този съвременен метод за ранна диагностика на рак на гърдата. Технологията на това нещо е разработена и патентована в Полша. Започваме да я прилагаме у нас. Методът за ранна диагностика се основава на контактна термография с течни кристали. Тя е абсолютно безвредна за първоначален скрининг и е изключително точна и бърза. Какво значи „контактната термография“? Образуванията са в много по-голяма степен кръвоснабдени, идеята е с термографията да можем да намерим къде се намират тези образувания в жлезата. В най-ранния стадий, в който можем да го хванем с този метод това са развития с размер около 2-3 мм. Това е нещо, което наистина е изключително ново. Резултатите, които се получават са в рамките на няколко минути. Това е един изкуствен интелект, който подава информация и ако няма никакви образувания, резултатът се получава още по време на прегледа- 10-15 минути. Ако има нещо, което се открие в гърдата, отнема до 48 часа. Този интелект праща резултата в един център и от там ни изпращат резултат, след това го поглеждат патоанатоми и уточняват какво трябва да се направи впоследствие. И след това вече го изпращаме за евентуално лечение, доуточняване на диагнозата и т.н. За да се покаже дали нещо е доброкачествено или злокачествено, трябва  да се изкаже  специалист след оперативно лечение или след взета биопсия. Несериозно е да кажем, че с един такъв апарат, може да се определи дали това е злокачествено или доброкачествено образувание.  Самата мамография също не го казва.

 Водещ: Може би най-важното, от това което казахте е, че образуванието може да бъде диагностицирано в много ранен стадий?

Йован Даскалов: Абсолютно. Идеята е да можем да го хванем в по-ранен стадий и да се направи профилактика, защото пациентите отиват на лекар на по-късен етап, когато има вече оплаквания. Ако има такова образувание се изпраща на съответния специалист, правят се изследвания и след това вече се преценява какво да бъде по-нататъшното лечение.

Водещ: Едно от притесненията на пациентите е дали има облъчване. Вие казахте, че няма. Другото притеснение е дали методът е болезнен?

Йован Даскалов: Абсолютно безболезнен метод. Т.е. това е едно контактно изследване. и е най-безвредният метод за изследване в момента.

Водещ: От днес започва записването за прегледи. Какво е необходимо да направи човек, който е решил да направи такъв преглед?

Йован Даскалов: Човек, който е решил да направи такъв преглед е достатъчно да се обади на телефоните, които сме дали в сайта на медицинския център и да си запише спокойно час. Часовете са направени през 30 минути, за да има достатъчно време да се направи самото изследване, да няма струпване на пациенти и да може да се обърне достатъчно внимание на пациента. Това е едно изследване, което не изисква да бъде направено от лекар или от акушерка. То може да се направи по принцип и от немедицинско лице. Естествено е резултатът след това се интерпретира от специалист.

Водещ: Това е нова система и едва ли е финансирана от Здравната каса. Каква е цената на изследването?

Йован Даскалов: Цената на изследването е 60 лв. За съжаление не се финансира от Здравната каса, но се надяваме в бъдеще да може Здравната каса да разбере, че това нещо, което работи и да го  финансира.

Водещ: И още веднъж да кажем – ако има някакви съмнения, вие от медицинският център и болницата поемате ангажимента, да дадете насоки и да се направи по-нататъшна диагностика и да насочите пациентите към съответното лечение, ако се налага?

Йован Даскалов: Смело мога да твърдя, че в болницата работят едни от най-добрите специалисти в тази област и със сигурност могат след това да направят по-нататъшно лечение.

Водещ: Д-р Даскалов, дайте препоръки на жените по отношение на това сериозно заболяване – за какво трябва да следят, за какво да внимават?

Йован Даскалов: Най-важното нещо е профилактиката, прегледите. Всяка една жена има достъп до интернет, всяка една жена може да си проверява гърдите и сама– и под душа, и вкъщи. Редно е пациентите да обръщат внимание на здравето си, защото от рак на млечната жлеза са някъде около 1500 случаите в България всяка година, което е много голям процент. Трябва да се обръща внимание на тези неща.

Водещ: И ние призоваваме нашите слушателки да бъдат отговорни към здравето си.

Елеонора Чолакова