Д-р Йорданка Томова, кардиолог: Желателно е в студеното време пациентите със  сърдечносъдови проблеми да не излизат навън, ако това не е наложително

Прогнозата на синоптиците са двата почивни дни е живакът в термометрите да падне до минус 20 градуса. Всеки организъм реагира различно на стреса от студа. Влияят възраст, физически тонус, здравословно състояние… По принцип резкият спад на температурите е рисков както през зимата, така и през лятото, тъй като сърдечносъдовата система не разполага с достатъчно време да реагира на температурната промяна. Каква е реакцията на нашето сърце при резки климатични промени, кои са рисковите групи хора и как да се предпазим? На тези въпроси в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново отговаря  директорът на Специализираната кардиологична болница във Велико Търново д-р Йорданка Томова.

Фокус: Предвид понижението на температурите, какви рискове за здравето крие студът и как влияе на нашето сърце това студено време?

Д-р Йорданка Томова: По принцип винаги казваме, че сърцето обича топлината, обича любовта. Сърцето не обича студа. Истината е, че в това студено време е желателно пациенти, които имат сърдечносъдови проблеми да не ходят много навън, освен ако няма наложителна причина. При студено време се получава свиване на кръвоносните съдове. По-малко количество кръв отива към сърцето и към другите жизненоважни органи. Оттам се получават по-чести стенокардни пристъпи, т.е. болка, стягане, задух в гърдите. В студеното време кръвното налягане по-често е високо. Налага се да се увеличават дозите на препаратите за високо кръвно налягане, ако пациентът е хипертоник. Освен това в самия студ кръвта се сгъстява и по-лесно се образуват тромби. Това е времето, в което пациентите по-често правят не само стенокардни кризи, но и инфаркти. Наистина през последните дни имаме доста повече пациенти с миокарден инфаркт. Така че като цяло по-скоро в къщи, по-скоро на топло и излизане само, ако е наложително. Обезателно да се носи шапка, шал, ръкавици, защото най-лесно се измръзва през крайниците – ръцете и краката. Задължително шапка на главата, която да пази мозъка, който също се нуждае от немалко количество кислород и кръв за нормалното си функциониране.

Фокус: Кои са рисковите групи в това студено време? Предимно към кой отправяте препоръките си?

Д-р Йорданка Томова: Основно към пациенти, които вече имат доказани сърдечносъдови заболявания – пациенти с преживян инфаркт, с високо кръвно, с налична стенокардия, но също така и към другите, които нямат такива проблеми. Те също би трябвало само при най-наложителни случаи и за кратко, и винаги много добре облечени, да излизат навън. Разбира се студът е противопоказен за възрастните хора и за малките деца поради това, че системата на терморегулация вече е не така съвършена, както при един зрял организъм.

Фокус: Казахте, че отчитате увеличение на случаите през последните дни. Какви хора са вашите пациенти и забелязва ли се намаляване на тази възрастова граница на сърдечноболните?

Д-р Йорданка Томова: Да. Отдавна съществува тенденция за подмладяване на възрастта на сърдечносъдовите инциденти, и на стенокардните пристъпи, и на реализираните инфаркти. Тя вече е далеч под 40 години. Имали сме и на 32 , имали сме и на 20 години пациент с инфаркт. Така че наистина възрастта е далеч по-различна, далеч по-млада, от това, което беше преди години. Разбира се има доста фактори, които са субективни, които ние бихме могли да премахнем или да променим, каквито са обездвижването, лошият контрол на високото кръвно налягане, високият холестерол, за който също има медикаменти, които могат да се приемат. Но за съжаление има и такива като фамилна обремененост, стрес, които човек много трудно може да промени, да не кажа, че почти не може. Истината е, че човек трябва да обръща внимание на тези неща, трябва да се правят редовни профилактични прегледи при личния лекар веднъж в годината. При измерени високи стойности на кръвното налягане да се вземат мерки, да се контролира, да се лекува хипертонията. С напредване на възрастта, при наличие на по-сериозни промени, да се правят уточнявания на състоянието, да се лекува навреме. Превенцията, профилактиката е нещото, върху което акцентираме повече, за да не се стига до тежките инциденти, когато се реализират инфаркти, инсулти. Малко става като да връзваш коня зад каруцата.

Фокус: Студените дни тепърва започват. В следващите дни прогнозите са за температури от минус 20 градуса. Подготвените ли сте за приемане на пациенти?

Д-р Йорданка Томова: Да. Ние дежурим денонощно. 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието имаме екипи, има постоянно дежурни лекари. Ние приемаме по-всяко време пациенти. Дори на пациенти, които са лежали при нас, им казваме, че какъвто и проблем да имат с кръвното, със сърцето, биха могли денонощно да звънят на нашия стационарен и мобилен телефон, да получат съвет от наш лекар, който в момента е на работа, и ако се наложи да дойдат и да бъдат прегледани тук на място. Така че каквото и да има, ние сме насреща и си изпълняваме нашите задължения безпрекословно.

Фокус: Споменахте, че се намалява възрастовата граница, но като цяло увеличават ли се случаите на инфаркти предвид стресовото време, в което живеем? Днес живеем много забързано и не обръщаме внимание на себе си, на малките неща, нямаме спокойствие.

Д-р Йорданка Томова: Като брой заболеваемост, тя е почти същата както предишни години. Тепърва доанализираме резултатите от изминалата година. Категорично рязко намаля смъртността откакто съществуват тези инвазивни лаборатории почти във всеки областен град. За Търново те са дори две. Мисля, че това е в помощ на пациентите. Освен това ние залагаме изключително много на превенцията, на профилактиката. Имаме много поводи, освен Международния ден на сърцето през септември, Деня на артериалната хипертония през май, за да популяризираме здравословния начин на живот, навременното обръщане на внимание на всички мерки, които трябва да се вземат, когато има някакви симптоми за нещо, което не е съвсем наред от страна на сърцето. Така че и за в бъдеще ще продължим да популяризираме и да работим и върху превенцията и профилактиката, и същевременно да бъдем неотлъчно на нашия пост, когато пациенти ни потърсят по повод на някакъв проблем, свързан със сърдечносъдовата система.

Фокус: Какво предстои през тази година на Специализираната болница по кардиология във Велико Търново?

Д-р Йорданка Томова: Надяваме се да сме много по-полезни на нашите пациенти. Ще продължим и тази година нашите социални програми като отворени врати –звъним по телефона на всички пациенти, които са лежали при нас поне един път в годината, за да ги чуем как са, каним ги да дойдат абсолютно безплатно на преглед, за да видим как се чувстват, имат ли някакви проблеми. Новото, което предстои да въведем тази година, е поставяне на постоянни кардиостимулатори. Това е една дейност, която досега ни липсваше и заради която изпращахме пациентите в Плевен или в София. Другото ново нещо, което се надявам да бъде добра новина за всички пациенти в региона, е че в Плевен предстои откриването на нашата модерна болница „Сърце и мозък“, която ще заработи официално през март или април. Там ще бъдат насочвани кардиохирургичните ни случаи. Пациенти, които са за оперативни интервенции, за байпас или за смяна на клапа, вече може да не пътуват до София. В Плевен ще работят доста добри специалисти. Засега ще запазя в тайна кои точно. Надявам се, че това ще бъде един голям плюс за хората в цялата област и в съседните области около нас.

Фокус:По някакви проекти работите ли – обмен на кадри и опит с чужбина?

Д-р Йорданка Томова: Да. Ние не сме прекъсвали. Още при откриването си, в рамките на повече от година, при нас през две седмици се редуваха чешки специалисти от Прага, от Бърно. Ние продължаваме този обмен. През ноември – декември при нас пак беше д-р Гржива. Предстои ни отново да идват такива колеги при нас, с които поддържаме добри взаимоотношения, защото чехите са хората, които обърнаха заболеваемостта от миокарден инфаркт, ранното диагностициране, ранното стентиране, на 180 градуса. Те рязко намалиха смъртността от миокарден инфаркт. Имаме много добри взаимоотношения с тях, както и с италианци, които периодично гостуват при нас. Предполагам, че и през тази година ще имаме епизодично такива обмени на опит.

Надежда КРЪСТЕВА