Д-р Йорданка Томова, кардиолог: С безплатни прегледи и информационна кампания Велико Търново отбелязва Световния ден на сърцето  

29-ти септември  е  обявен за Световен ден на сърцето. По този повод великотърновски медици призовават да  се замислим какво може да направим за своето сърце, за да бъде то по-силно и здраво. Рисковите фактори, влияещи върху появата на сърдечно-съдови заболявания са много, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи профилактични мерки. Прочетете повече в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с д-р Йорданка Томова, директор на Специализираната кардиологична клиника в старата столица.

 

Фокус: Д-р Томова, как Специализираната кардиологична болница във Велико Търново ще отбележи Световния ден на сърцето?

Д-р Йорданка Томова: На 29-ти септември, по традиция, се чества Световния ден на сърцето. Ние работим вече от 9 години и винаги на този ден организираме различни инициативи, за да можем да почетем този ден. Той се празнува от много години в България. Идеята за тазгодишните чествания на 29-ти септември, а това е и основната цел на празника, е да се наблегне върху превенцията, тоест върху профилактиката, така че да не се стига до тежки сърдечносъдови заболявания като инфаркти и инсулти. Смисълът е пациентите да знаят. Затова сме подготвили и специални флаери с много интересни въпроси, които касаят сърдечносъдовите заболявания. Сред тях са „Как сте днес? Кога последно проверихте дали са под контрол вашата артериална хипертония, вашата сърдечна недостатъчност, вашата исхемична болест на сърцето? Знаете ли какви са стойностите на вашия холестерол, на кръвната Ви захар? Знаете ли на какво натоварване може да издържи вашето сърце? Знаете ли какво прави сърцето ви 24 часа в денонощието? Идеята е първо да мерим стойностите на кръвното налягане и второ да си говорим за хигиенно – диетичния режим. Как хората трябва да живеят, как трябва да се хранят, колко трябва да се движат. Всичко това се прави с оглед – пациентите да бъдат предварително информирани. Представители на нашата болница ще са на различни места в гарда и ще раздават тези флаери. Те ще дават и конкретни насоки на заинтересуваните лица. Те ще напомнят и, че е важно да се ходи редовно на профилактични прегледи при личния лекар и, че ако той установи нещо тревожно е необходимо пациентите да се обърнат към конкретните специалисти и да бъдат наблюдавани от кардиолози. Освен това от 10.00 до 12.00 часа ще прегледаме безплатно и всички пациенти , които посетят нашата болница. С тях ще си говорим и за начина на живот, с всички мероприятия, които трябва да бъдат предприети. По същото време, от 10.00 до 12.00 часа, в нашия медицински център, който се намира на бул. „България 38“ ще се извършват същите дейности. Там, където има по-сериозна патология и отклонения от нормата, хората ще бъдат насочвани за по-обстойни прегледи и ако се наложи прием в болница и уточняване на състоянието.

Фокус: Тъй като Вие организирате инициативи за 29-ти септември за 9-та поредна година, може ли да обобщим, че населението на Велико Търново  и региона вече е подготвено за отбелязването на деня? Очаквате ли интерес от страна на гражданите?

Д-р Йорданка Томова: Винаги е имало интерес и винаги се е налагало да увеличаваме времето за прегледи. Ние даваме едни предварителни телефони, на които хората могат да се записват, обявяваме ги поне седмица по-рано, но искам да подчерта, че продължаваме с безплатните прегледи и поне седмица след датата 29-ти септември. При нас много често идват пациенти, които са прочели или чули по-късно за нашата инициатива, а ние не отказваме да прегледаме никого. Независимо, че поводът е конкретно този ден, това не отменя нашето желание да помагаме и през другото време. Напоследък хората много се интересуват и знаят много за сърдечносъдовите заболявания, но ние все пак се стремим да напомни,, защото те не могат се съобразяват с всички дати, обявени като ден за превенция от някое заболяване.

Фокус: Разпространението на флаерите започнало ли е по-рано?

Д-р Йорданка Томова: Не, те ще се раздават днес. Както вече казах ще има наши представители пред Общината, в някои от парковете, освен това всички, които дойдат в болницата и центъра, също ще получат подробна информация. Тези брошури могат да служат като наръчник и помагало, което не е излишно пациентите да прочетат, ако решат дори могат да го дадат и на съседи и близки, които също да се запознаят с това какво трябва да правят, за да избегнем тежките нарушения, тежките заболявания и тежката инвалидизация на организма. Трябва нещата да бъдат „хванати“ на по-ранен етап и да се лекуват на време.

Фокус: Какви съвети бихте дали на хората, които имат опасения от сърдечно – съдови заболявания?

Д-р Йорданка Томова: На първо място ние обръщаме много сериозно внимание на рисковите фактори, сред които е, например, възрастта. Шансът да има някакво отклонение в сърдечно – съдовия статус се увеличава многократно с напредване на възрастта. Друг фактор е психоемоционалния стрес, който до някъде би могъл да бъде контролиран. Акцентираме и върху това дали пациентът има доказан захарен диабет, който също многократно увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Върху наднорменото тегло, което също е основен фактор, както и тютюнопушенето. Специално за него имаме една скала, по която определяме риска, според това  от колко време пуши пациентът, по колко цигари. Обездвижването, заседналият начин на живот и стреса са една сериозна рискова детерминанта за нашия век. Тук ще включа и наследствената обремененост, ако в рода има хора, които са с някаква сърдечносъдова патология. Наличието на кръвно налягане изобщо не го коментирам, защото мисля, че това е всеизвестен факт. Има начини за определяне на всички тези изброени неща, които показват до колко даден човек е застрашен. С пациентите говорим и за симптомите, които се появяват при началото на една исхемична болест на сърцето – болка в задгръдната кост, на широка основа, особено ако се разпространява към ръцете и зъбите, назад към гърба. Ако тази болка е придружена с гадене, повръщане и други такива неразположения , наличието на задух при обичайни физически усилия. Това са все симптоми, които насочват към евентуални нарушения в сърдечносъдовия статус на въпросния пациент и те вече подлежат на едно по-обстойно уточняване в лабораторни или болнични условия.

Фокус: Като финал може ли да дадем някаква статистика за броя на хората с подобен род заболявания, увеличава ли се, намалява ли?

Д-р Йорданка Томова: Мога да обобщя, че той е горе-долу константна величина.

Луиза ТРАНЧЕВА