Д-р Йорданка Томова, кардиолог: Увеличават се хипертоничните кризи и случаите на аритмии през летните месеци

Снимка: Pixabay

През последната седмица температурите рязко се покачиха – от 20 на 35 градуса. Как жегата и резките температурни промени могат да повлияят на сърдечноболните хора, в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново обясни д-р Йорданка Томова, директор на Специализираната кардиологична болница във Велико Търново.

Фокус: Лятото вече е в силата си. Допреди една седмица температурата беше около 20 градуса, днес е вече 35 градуса. Има рязка промяна в температурата. Увеличиха ли се пациентите в Специализираната болница по кардиология?

Йорданка Томова: Времето наистина много влияя на нашето състояние. Когато е много горещо, обикновено кръвното налягане пада. Така че по-чести са хипертоничните кризи. Много е важно пациентите да знаят да не излизат в часовете с най-силно слънцегреене. От  11.00-12.00 до към 16.00-17.00 часа нашите пациенти знаят, че трябва да са в къщи – на хладно, на сянка, да поемат много течности, а не допускат обезводняване на организма. Пациенти, които са дългогодишни хипертоници, знаят, че лятото кръвното налягане спада и е редно по-често да го следят, защото ако кръвното е по-ниско обикновено, се намалят лекарствата. Увеличават се аритмиите – неравномерното биене на сърцето. Хората по-често получават сърцебиене, излизания от ритъм, защото с обезводняването се концентрира и кръвта и това предразполага към тромбози и по-чести дисритмии. За радост инфарктите са по-малко. Лятото и горещото време не е нашето време, не е нашето време, в което се увеличават тези инциденти със стенокардни пристъпи, реализирали  миокарден инфаркт. Има стенокардни кризи, но са по-редки и по-малко като цяло.

Фокус: Кои са рисковите групи пациенти, които най-страдат от това по-горещо време?

Йорданка Томова:Рисковите групи като цяло са възрастните хора. Според дефиницията на Световната здравна организация хората над 60 години е нормално да мислят, че биха могли да получат някакви отклонения от нормалните показатели на пулса и на кръвното налягане при много горещо време. По-рискови групи са тези, които са съдово болни, независимо дали имат преживян инфаркт, инсулт. Това са пациенти, които е редно да си следят кръвното, ако излизат да са със светли и леки дрехи, задължително да имат шапка на главата, бутилка с вода, защото горещото време им влияя много зле. Рискови групи са и малките деца, но да кажем,ч е те са обект на педиатрите. Като цяло ние постоянно обясняваме как трябва да ядат по-безсолно,д а не прекаляват с мазни и тежки храни, да не консумират много алкохолни напитки, защото алкохолът влияе зле в горещините също, да поемат достатъчно количество течности, повече плодове и зеленчуци, по-лесно смилаема храна и много течности.

Фокус: В горещото време хората обичат да стоят на климатици и когато излязат от вътре на вън, на горещото, се получава една рязка промяна на температурата. Това може ли да повлияя на сърдечноболните хора?

Йорданка Томова: За съжаление климатиците са също един бич. Те са колкото полезни, толкова и в един момент се оказват не съвсем добре за хора с проблеми със съдовата система. По принцип не би трябвало в затворени помещения, в жилищата ни, в жилищни сгради, в магазините, в които влизаме, разликата на температурата вътре и вън да надвишава 10 градуса. И едното, и другото е много голям шок  за организма. Влизайки от много горещо в много охладено помещение,можем да направим спазъм на съдовете, да качим рязко кръвното, да провокираме стенокардна криза. Излизането от много студено на много горещо може да предизвика колапс, защото изведнъж се разширяват кръвоносните съдове, рязко спада кръвното налягане. Така че нека внимаваме с климатиците. Те са полезни, но нека внимаваме с климатиците. Те са полезни, но нека се съобразяваме стойностите на климатичната инсталация в съответното помещение, с това, което е навън.

Фокус: В сравнение с предходните години има ли някаква промяна в клиничната картина, в броя на пациентите, в техните оплаквания?

Йорданка Томова: Преобладават хората с дисритмиите, с ритъмни проводни нарушения, хора с лош контрол на кръвното налягане. Има по-малко инфаркти, по-малко стенокардии. Патологията е стандартната, която се движи за това време на годината. Все пак не бива да забравяме, че малко или много ние доста години полагаме неимоверни усилия чрез вас, медиите, да ограмотяваме населението. То има вече достатъчно здравна култура. В много отношения хората знаят какво да направят. Единични са случаите, които все още не дооценят реално ситуацията. Хората внимават с големите горещини, с излизането на вън, с приема на повече на течности, следят артериално си налягане и реагират много адекватно, което нас, лекарите, много ни радва. Лечението е един взаимен процес. Пациентът трябва да има доверие в лекаря, но в същото време не са единствено и само хапчетата, таблетките, които трябва да приема. Има хигиенно-диетичен режим, който също трябва да се спазва. Тези неща – температурата, течностите, облеклото, са част то този хигиенно-диетичен режим, който в многo случаи помага и то не малко.

Фокус: Колко пациенти са преминали през болницата от началото на годината?

Йорданка Томова: Над 1600 са пациентите ни до тук. Не мига да кажа, че нямаме работа, но слава Богу  в момента нямаме тежки и фатални инциденти. Имаме стандартно по един-два инфаркта на ден, което е обичайно. Нямаме този бум от инфаркти, който е през зимата,в големия студ. Общо взето пациентите реагират адекватно и на време. Обръщат се първо към личните лекари, които ги препращат към нас. Така че мисля, че вече имаме една добра култура в общуването пациент-кардиолог и пациент-личен лекар . Общо взето сме взаимно полезни и най-вече полезни за нашите пациенти.

Фокус: В момента е сезонът на отпуските. Как работи Специализираната болница по кардиология? Разполагате ли с дежурни екипи?

Йорданка Томова: Работим по всяко време на денонощието. Имаме дежурни лекари, които са тук в болницата. Има лекари на разположение, ако евентуално дойдат повече хора и не винаги две или четири ръце успеят да насмогнат. Като цяло сме отворени към населението с нашите изнесени прегледи и дни на отворени врати. Хората могат да разчитат на нашата болница. Няма никакъв проблем и при най-малките оплаквания да звъннат, да си запишат преглед и да получат насоки по отношение на лечение и поведение в горещото време.

Надежда КРЪСТЕВА