Д-р Йосиф Кочев, ЮЗУ „Неофит Рилски“: Експлоатацията на работната сила е била характерна за продължителен период от човешката история като днес все още не е преодоляна напълно

Д-р Йосиф Кочев, докторант по международно право и международни отношения към Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград в интервю по повод Първи май за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Кочев, защо Денят на труда се отбелязва на 1 май?

Д-р Йосиф Кочев: На първи май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност. Това е пълното наименование на празника. На 1 май 1886 година просъюзите в различни части на САЩ организират голяма национална стачка за въвеждане на официален 8-часов работен ден. По време на протестните действия, които продължават до 4 май има няколко трагични инцидента и стотици ранени, като най-емблематични са събитията от Чикаго. Там дори се стига до жертви от страна на силите на реда. Тези събития провокират реакция и в Европа като в знак на солидарност през 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, който е организация на социалистическите и работнически партии, призовава за международни демонстрации и приема декларация за обявяването на Деня на труда.

Фокус: Как се отбелязва празника?

Д-р Йосиф Кочев: В България през 1939 година 1 Май е обявен за официален празник, а от 1945 година се отбелязва с мащабни манифестации из цялата страна. В някои държави Първи май е отбелязван като официален празник, а в други се чествал неофициално. Също така трябва да направим уточнението, че в САЩ и Канада отбелязват Деня на труда в първия понеделник от месец септември, ето защо в тези две държави Първи май е работен ден. След 1989 година в България мащабни манифестации из цялата страна и чествания не са характерни, а празникът се отбелязва с почивен ден. В много страни на тази дата се провеждат демонстрации в защитата на трудещите се и се честват обществените и икономически постижения на работническото движение като например в Kитaй, Гepмaния, Aвcтpия, Meĸcиĸo, Pycия и други. Като във всяка една държава празника се отбелязва по различен начин, но най-често чрез организиране на митинги – шествия и концерти. За повечето граждани обаче, това е още един почивен ден от годината.

Фокус: Каква е била целта на празника в исторически план?

Д-р Йосиф Кочев: Експлоатацията на работната сила е била характерна за продължителен период от човешката история като днес все още не е преодоляна напълно. Идеята е да се постигнат по широки социални права за работниците и да се намали работния ден. През 80-те години на 19 век средната продължителност на работната седмица във фабриките е била около 70 часа, а условията на труд са били доста тежки. Това разбира се няма как да не провокира социално недоволство, с искания за намаляване на работното време, повече почивни дни за служителите и не на последно място повече права за работещите. Тези събития са с огромно значение за развитието на синдикалните организации в световен мащаб. Тяхната основна цел е да въздействат на властта и да съдействат за подобряване на условията на труд. Това става факт благодарение на едно от най-големите им постижения – въвеждането на осем часов работен ден. 40 часовата работна седмица не е възприета по случайност от много от държавите, а е резултат от колективните усилия и борба на отделните елементи на гражданското общество, а именно гражданите, политическите партии, синдикатите и неправителствените организации. Ако в развитите държави приемаме за даденост условията, при които се трудим и се радваме на редица права на работното място, не означава, че ситуацията винаги е била такава. Интересите в обществото много често се разминават. От една страна работодателите искат по-голяма продуктивност за по-продължително време и срещу по-малко заплащане. От друга страна, служителите искат да работят по-малко и да получават повече. Точно в това се изразява и ролята на профсъюзите- да се опитат да намерят пресечни точки и да сближат интересите на двете групи. Затова на този ден трябва да се отбележат постигнатите успехи, свързани с подобряване на условията на труд.

Фокус: Какъв е политическият интерес на празника?

Д-р Йосиф Кочев: Все още има държави и региони, където работниците биват експлоатирани. Да се трудиш, е привилегия, защото безработицата е факт. Голям интерес към празника проявяват ляво ориентираните движения и партии. Първи май би трябвало да се отбелязва от всички работещи, независимо от тяхната партийна принадлежност и пристрастия. На този ден политиците би следвало да си задават въпроси свързани с тенденциите на пазара на труда и как човешкият фактор постепенно бива изместен от новите технологии и автоматизираното производство. Това няма как да не доведе до повишаване на безработицата и недоволство у гражданите. Именно тук идва ролята и на синдикалните организации, които трябва по-категорично да защитават правата и интересите на работниците, без да се съюзяват с управляващите, а напротив да бъдат техен коректив.

Денис НИКИФОРОВ