Д-р Калина Милушева, ОДБХ-Благоевград:  Извършваме извънредни проверки, тъй като по празниците, е по-засилено и търсенето на определени продукти от потребителите

Д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград в интервю за Радио „Фокус“-Пирин.

 Фокус: Д-р Милушева, осъществявате ли засилен контрол в хранителните магазини и обектите за търговия на храни във връзка с Коледните и Новогодишните празници?

Д-р Калина Милушева: Да, в момента инспекторите извършват извънредни проверки, тъй като с наближаването на празниците, е по-засилено и търсенето на определени продукти от потребителите. И понеже търговците се презапасяват със стоки в момента, това, за което следят инспекторите, е дали са създадени условия за правилното съхранение на тези продукти, съгласно указанията от производителя. Там, където трябва да има температурен режим на съхранение, дали се държат продуктите в хладилници и съответно фризери. Следят се също и хигиеничните условия, при които се съхраняват продуктите. Другото, което се следи, е дали се спазват сроковете на съхранение, за да не се предлагат на потребителите храни с изтекъл срок на годност. Също така, инспекторите следят етикетирането на стоките и документите за произход.

Фокус: Установени ли са някакви нарушения до момента?

Д-р Калина Милушева:  В хода на извършване на проверките към момента сме установили продажба на храни от склад в Благоевград, който не е регистриран по Закона за храните. Става въпрос за търговия с безалкохолни напитки и сокове. Съответно сме наложили санкция там.

Фокус: В кои населени места извършвате проверки покрай празниците?

Д-р Калина Милушева:  Извършваме проверки на територията на цялата област, в Разлог, в Банско, прилежащите там села и по-малки общини като Якоруда, в Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Кресна, Струмяни, и също така Благоевград и Симитли. Екипите, които извършват проверките, са от петте офиса, които има Агенцията в областта – в Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев.

Фокус: Споменахте Банско. Там преди няколко дни беше открит ски сезонът. Проверявате ли хотелите и ресторантите в курорта?

Д-р Калина Милушева:  Да, там също извършваме извънредни проверки във връзка с откриването на ски сезона. Към момента нямаме констатирани нарушения. Имаме обаче, издадени предписания по сградов фонд, касаещи текущи нарушения, които не са в пряк риск за произвежданите в обектите храни, т.е. това не са някакви фрапиращи нарушения. Проверките в Банско продължават до края на ски сезона.

Фокус: А до кога ще продължат проверките в другите населени места?

Д-р Калина Милушева:  Докато свършат празниците. Може би, трябва да кажа, че ще имаме дежурни инспектори по време на празничните дни – 24, 25, 26 и 31 декември. На входа на Областната дирекция ще има график с имената и телефоните на инспекторите, така че ако потребителите искат да подадат сигнал може да потърсят инспектора по име за съответната дата. Другите варианти за подаване на сигнали са онлайн на сайта на Агенцията по безопасност на храните или на горещия телефон 0700 122 99.

Фокус: Проверявате ли търговците, които продават по пазарите?

Д-р Калина Милушева:  Да, организираме акции съвместно с полицията, тъй като сега покрай празниците търговците започват да изнасят и да предлагат дори месо на пазара, което не знаем къде е добито. Първо там няма създадени условия за предлагане на такъв вид стока, не знаем и какъв е произхода на това месо. Затова, констатираме ли такова нарушение, конфискуваме стоката, насочваме я за унищожаване в екарисаж, тъй като е с неясен произход. В такива случаи нарушителят ще бъде глобяван. Обръщам внимание на това, тъй като за нас е голям проблем и ако не отидем на място с полиция, става много сложно. Апелирам потребителите да не пазаруват месни и млечни продукти от такива нерегламентирани места, които ние не контролираме. Нямаме регистрирани обекти там, но видим ли, че се предлагат такива стоки по тротоарите, конфискуваме ги и налагаме санкция. Това се отнася също и за неживотинските храни. Няма проблем да се продават на пазара плодове и зеленчуци, обаче млека, меса, сирене, въпреки че сега е студено, е просто абсурд, няма как да се продават. Хората си ги произвеждат вкъщи, а ние там нямаме достъп и контрол, нямаме регистриран обект, затова е абсолютно забранено.

Фокус: През последните години какви са били най-фрапиращите нарушения покрай празниците, за които се сещате?

Д-р Калина Милушева:  Всякакви нарушения сме имали – от стоки без документи, с изтекъл срок на годност, ето сега обект без регистрация, за който вече споменах. Абсолютно всякакви нарушения сме имали през годините.

Фокус: А санкциите в какви размери са?

Д-р Калина Милушева:  Това зависи от вида на нарушението, дали е за изтекъл срок на годност, дали е за лоша хигиена. Имаме си диапазони, не мога да кажа с точност, но санкциите са големи.

Ани ДАВИДКОВА