Д-р Калоян Иванов, стоматолог: Минимум два пъти в годината е необходимо да се извършва профилактичен преглед на зъбите

Снимка: Pixabay

Д-р Калоян Иванов, стоматолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Иванов, най-напред да уточним каква е разликата между избелване и почистване на зъбите, защото често хората бъркат двете процедури?

Д-р Калоян Иванов: Разликата между почистването и избелването на зъбите е в това, че избелването е козметична процедура, докато почистването на зъбния камък е профилактична процедура. При избелването, което е естетическа процедура се получава избелване на зъбите и те стават с два-три наноса по-бели. Почистването на зъбен камък и плака е профилактична процедура. Пародонтитът представлява възпаление на тъканите, които държат зъбите в костта. Първите признаци на заболяването са лош дъх и кървене при миене на зъбите.

Фокус: Колко често е необходимо да се почистват зъбите или при всеки е различен интервала от време?

Д-р Калоян Иванов: При всеки е индивидуално, като поне два пъти в годината на шест месеца е необходимо да се почиства зъбния камък. При пациентите с  диагностициран пародонтит почистването се извършва в зависимост от тежестта на проблема и тогава може да се предприеме три-четири пъти в годината почистването на зъбен камък. Необходимо е поне два пъти дневно да се почистват зъбите с правилна четка и паста за зъби. Важни са и движенията при миене на зъбите, като техниката е необходимо да бъде усвоена и да се използват конци за почистване на междузъбните пространства.

Фокус: Налепът от зъбния камък видим ли е за пациентите или само специалист може да го открие?

Д-р Калоян Иванов: В началната фаза на зъбния камък пациентите не го забелязват, тъй като е подвенечен. В тази фаза не се вижда по зъбите и може само специалист да го диагностицира, тъй като с напредване на времето се появява и по коронката на зъба и става видим за пациента.

Фокус: По какъв повод хората най-често избират да си избелват зъбите?

Д-р Калоян Иванов: Най-често те предприемат тази процедура, когато им предстои важен повод. Това се случва преди абитуриентски балове, рождени дни и празници. Също така има случаи, когато пациенти без повод избелват своите зъби. Усмивката и зъбите са първото нещо, което се вижда при човека, затова пациентите се стремят да поддържат своите зъби бели.

Фокус: Необходимо ли е да бъдат напълно здрави зъбите преди избелване  и колко е трайността на процедурата?

Д-р Калоян Иванов: За да се предприеме едно избелване на зъбите, те трябва да са напълно здрави. Това означа, че не трябва да имат кариеси, пукнатини и развалени пломби. Едва при изчистването на тези дефекти може да пристъпим към избелване. Трайността на белотата варира за различен интервал от време при различните пациенти. Може да се запази и две-три години, но зависи много от начина на живот. При тези, които имат прекомерна употреба на кафе или пушат е възможно ефектът да не е толкова дълготраен. Важно е да се отбележи, че и храни, които са богати на оцветители, като червено вино и цвекло, допринасят за това зъбите да възвърнат стария си цвят.

Фокус: При здрави зъби крие ли риск избелването?

Д-р Калоян Иванов: Избелването не крие рискове, тъй като е козметична процедура. Избелващите агенти, които се използват са щадящи. При професионалното избелване, което се извършва в кабинета – се предприемат всички предпазни мерки, за да не се увреди гингивата и околните тъкани.

Фокус: Може ли да се каже, че е препоръчително да се направи избелване в кабинет, отколкото да се използват за дълъг период от време избелващи пасти?

Д-р Калоян Иванов: Едно професионално избелване, което се извършва в стоматологичния кабинет е много по-дълготрайно и има по-изразен ефект. Важно е да се уточни, че ефектът се получава от едно или две посещения и е дълготраен. С пасти и лентички за избелване, които са за домашни условия едва ли ще се получи същият ефект.

Фокус: Какво представляват избелващите шини?

Д-р Калоян Иванов: При избелващите шини се взема отпечатък от зъбите в кабинета. Те са индивидуални. Препоръчваме избелващите агенти пациентът да нанася в тази шина вечер преди лягане, след почистване на зъбите. Ефектът и при шините няма как да бъде пълен, колкото едно професионално избелване в кабинета.

Фокус: Има ли разлика дали ще почистваме зъбите си с обикновена четка или с ултразвукова?

Д-р Калоян Иванов: Аз препоръчвам на моите пациенти ултразвукова четка за зъби, тъй като тя обхваща всички зони на зъбите. Също така има многократно повече движения, които е невъзможно да бъдат извършени с ръчната четка.

Фокус: Какъв е съвета Ви към пациентите, за да имат възможно по-дълго време здрава и красива усмивка?

Д-р Калоян Иванов: Редовните профилактични прегледи, които да се разделят поне два пъти в годината. Задължителна е хигиената в домашни условия с правилна четка и паста. При наличието на проблем е добре да бъде лекуван навреме, за да не се задълбочи.

Фокус: Може ли да се каже, че ако пародонтитът се хване в началото, може успешно да се лекува и да се запази здравето на зъбите по-дълго време?

Д-р Калоян Иванов: Когато пародонтитът се диагностицира в ранен етап, то този процес се стационира, като не се задълбочава и не се стига до подвижност на зъбите и съответно тяхното отстраняване.

Фокус: Каква е възрастовата граница за появата на пародонтит?

Д-р Калоян Иванов: Няма точно определена граница, като има пациенти, които още на 35 годишна възраст страдат от заболяването. Най-често засегнатите от пародонтит пациенти са над 55-60 годишна възраст.

Фокус: Какво е лечението на пародонтита, освен почистването на зъбите, като превенция, когато имаме налице заболяване в по-ранен и по-напреднал стадии?

Д-р Калоян Иванов: В по-ранен стадии се препоръчва шиниране на зъбите, като се предотврати тяхната подвижност. Също така е важно да се лекуват кариесите, защото те задържат плака, което подпомага процеса на пародонтит. Коронките и мостовете допринасят за стабилизиране на зъбите и за хубавото почистване и не задържане на плака.

 

Фокус: Колко е важно да се грижат за млечните си зъби си децата и оказва ли това влияние на постоянните?

Д-р Калоян Иванов: Малките деца е необходимо да вземат пример от родителите, както и ние да ги напътстваме. Задължителна е грижата за млечните зъби. Състоянието на млечните зъби, влияе и на състоянието на постоянните.

Фокус: Как се успява лечение на кариес при по-буйните деца?

Д-р Калоян Иванов: Всяко дете е индивидуално, но успяваме да ги спечелим с отношение и с правилно поведение. Обясняване им преди всяка процедура, показваме им какво трябва да се прави и така децата се успокояват, като позволяват да се лекуват кариесите. Доверието на децата се печели най-вече с отношение.

Фокус: Как протича един профилактичен преглед при децата?

Д-р Калоян Иванов: С преглед на зъбите, като се проверява устната хигиена на пациента. Дават се напътствия и указания. Вижда се дали някой от млечните зъби има кариес, дали се налага предварителното му отстраняване и дали би попречил за израстване на бъдещ постоянен зъб.

Денис НИКИФОРОВ