Д-р Калоян Иванов, стоматолог: Смяната на млечните зъби с постоянни е индивидуален процес

Снимка: Pixabay

Д-р Калоян Иванов, стоматолог от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Иванов, какво е необходимо да знаят родителите за грижата за зъбите при децата?

Д-р Калоян Иванов: Родителите е необходимо да знаят, че грижата за зъбите при децата започва още при пробива на първия млечен зъб. Това става между четвърти и шести месец след раждането на детето. Тогава се появява един от първите резци и грижата за зъбите започва от тогава. Родителите е необходимо да започнат да полагат грижи за новопробилите млечни зъби. Те е трябва да използват специална четка за деца. Зъбите се мият без паста, само с навлажнена четка за зъби. Другото важно нещо е те хубаво да се обтриват.

Фокус: Влияе ли храненето при децата върху здравето на млечните зъби?

Д-р Калоян Иванов: Несъмнено храненето е основен фактор. То влияе върху здравето на зъбите. Всички храни, които са богати на въглехидрати и на прости захари – влияят върху здравето на зъбите и ако не се поддържа оптимална хигиена на зъбите, то това води до развитие на кариес, влошаване на състоянието на зъбите и впоследствие болка при децата.

Фокус: Настинките и вирусните инфекции оказват ли влияние върху временните зъби на децата?

Д-р Калоян Иванов: Вирусните инфекции не оказват влияние конкретно върху зъбите на децата. При вирусна инфекция спада имунитетът, което от своя страна може да доведе до засилване на болката при вече съществуващ кариес или пулпит на временните зъби.

Фокус: Необходимо ли е кариесите на временните зъби да бъдат лекувани?

Д-р Калоян Иванов: Не само, че е необходимо, но е и задължително да се лекуват кариесите на млечните зъби. Причината е, че ако те не бъдат лекувани – това води до един голям дискомфорт при децата. Въпреки, че са млечни зъби – те също болят и, когато един кариес на млечен зъб не се лекува, той би довел до пулптит и до възпаление на нерва. Това от своя страна води до възпаление на тъканите на зъбите, което влияе на пробива на постоянните зъби, които се намират под млечните и се бави пробива на постоянните зъби. Така, че един кариес на млечен зъб е необходимо да се лекува в най-кратки срокове.

Фокус: Възможно ли е да се разпространи кариеса от млечен зъб върху съседен, когато са в съседство?

Д-р Калоян Иванов: Да, когато са в съседство – това е неизбежно. Причината е, че кариесът е трансмисивно инфекциозно заболяване и се предава на околните здрави зъбни тъкани. Така, че никой зъб не е подсигурен.

Фокус: До каква възраст се сменят млечните зъби с постоянни при децата?

Д-р Калоян Иванов: Принципно това е изключително индивидуален процес. Съществуват определени граници, които са от 5 години и половина до 12 години и половина. Това е възрастта, в която трябва да се сменят млечните зъби с постоянни. След 12-тата годишнина в устатата на детето трябва да има само постоянни зъби.

Фокус: Как се реагира, когато млечният зъб не е паднал и тръгне да израства постоянен?

Д-р Калоян Иванов: При такава ситуация се реагира с хирургическа намеса отстрана на стоматолог и принудителното изваждане на млечния зъб, за да се освободи пространство за постоянния.

Фокус: Какви са Вашите съвети към родителите и как могат да мотивират децата си да имат добра устна хигиена?

Д-р Калоян Иванов: Съветът ми към родителите е при появата на първите млечни зъби при децата – да полагат грижа за тях. Те могат да предразполагат децата под формата на игра така, че те да не усещат миенето на зъбите като задължение, а като игра и да е приятно за тях. Важно е да се осъществяват регулярните профилактични прегледи при стоматолог. Също така ние можем да им дадем необходимите съвети и напътствия как да бъде изграден навига за редовното миене на зъбите.  Профилактичните прегледи са задължителни – поне два пъти в годината.

Фокус: На какво се дължи почерняването на постоянните зъби при някои деца?

Д-р Калоян Иванов: Почерняването на зъбите може да се дължи от страна на кариес, който да е високо проникнал и да е близо до нерва. Това е една причина да почернеят зъбите. От друга страна при вече лекуван зъб, който е с пулпит и е умъртвен – такъв зъб променя своя цвят и се преоцветява.

Денис НИКИФОРОВ