Д-р Калоян Иванов, стоматолог: Стриктната устна хигиена води до здрава и красива усмивка

Д-р Калоян Иванов, стоматолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Иванов, кога се налага поставянето на фасети?

Д-р Калоян Иванов: Фасетите представляват естетични възстановявания на предните зъби. Поставянето на фасети се препоръчва при умъртвени предни зъби. Причината е, че всеки един умъртвен преден зъб потъмнява с времето и променя своя цвят. Доста от пациентите се притесняват от това и избират да им бъдат поставени фасети, за да се избегне този естетически дефект. Фасети може да се поставят и при положение, че някой от предните зъби е в атипична позиция. Това се случва, когато зъбът не е в правилна позиция в зъбната редица. Посредством фасета зъба се намества в зъбната редица като не се забелязва, че е има проблем.

Фокус: На каква възраст са пациентите, които решават да използват тази корекция?

Д-р Калоян Иванов: По-възрастните пациенти прибягват към поставянето на фасети. Това е така, защото с възрастта зъбите потъмняват и променят своя цвят. Въпреки това, възрастта не влияе за поставянето на фасети. Процедурата се избира и от пациентите, когато се счупи някой зъб. При младите хора едно добро поддържане би отложило във времето нуждата от поставянето на фасета. Все пак изборът на този вид процедура е индивидуална преценка от всеки пациент. Фасета се поставя само по предната част на зъба. Това е само видимата част, която е много по-тънка от другите коронки като варира от 0,4 до 0,6 от милиметъра. От видимата част на зъба се изпилява точно толкова, колкото е фасетата като страничната и оралната повърхност на зъба не се засяга. При поставянето на коронка се изпилва целия зъб, което е над 1 милиметър от зъбните тъкани и е доста по-значително. При фасетата изпилването е доста по-щадящо, което по никакъв начин не влияе ако даден зъб е жив.

Фокус: Каква е възрастта за изправяне на зъбите чрез брекети?

Д-р Калоян Иванов: Подходящата възраст за поставяне на брекети е след навършване на 16 години. Причината е, че след тази възраст вече е приключил растежа на челюстите. След 16 годишна възраст постоянните зъби са пробили  като пациента се намира в стабилно и постоянно съзъбие и може да се премине към изправяне на зъбите с брекети. Носенето на брекети води до подреждане на зъбите в зъбната редица. Важен е и въпросът свързан с хигиената при носенето на брекети и риска от появата на кариеси. Причината е, че брекетите не позваляват да се поддържа стриктна хигиена от страна на пациента. Структурата на самите брекети не позволява доброто почистване. Пациентите с нищо не са виновни, че не могат да поддържат толкова стриктна хигиена, което от своя страна води до кариеси. Препоръката ми е тези пациенти да полагат максимални усилия за своята устна хигиена. Също така е важно по-често да посещават стоматолог, за да получават наставления и напътствия към хигиената както и по-често да се подлагат на професионално почистване в кабинет.

Фокус: Колко дълго се налага човек да бъде с брекети?

Д-р Калоян Иванов: Продължителността за носене на брекети е строго индивидуално при всеки. Нещата зависят от възрастта и конкретния случай. Ключово е и това колко и какви зъби има да се преместват и наместват. Процедурата е винаги успешна, но след отстраняване на брекетите е възможно да се възвърне частично стария ефект на разместване, от който е започнало лечението. Доста често при младите пациенти, когато мъдреците започват да пробиват и ако челюстта е по-малка, при пробива им – те избутват предните зъби. По този начин се получава разместване и струпване на зъбите. При такава ситуация се налага да се направи консултация с ортодонт като се преценява дали е необходимо да се извадят мъдреците или има възможност да останат. Съществува начин с ортодонтско лечение, за да се разшири челюстта и зъбите да се наместят правилно. Възможно е да се предотврати разместване на зъбите причинено от мъдреците като се прави панорамна снимка и по този начин се вижда зародиша на мъдреците още преди да са започнали те да пробиват. По този начин се преценя в посоката, в която се намират и се определя дали биха създали проблем. Ако се прецени, че ще причинят избутване и изкривяване на зъбите, то се преминава към процедура, при която още в зародиш се махат мъдреците без да се чака да пробият. Благодарение на тази процедура се избягва разместването на зъбите.

Фокус: Какъв е съветът Ви към пациентите, за да имат здрава и красива усмивка?

Д-р Калоян Иванов: Стриктната устна хигиена води до здрава и красива усмивка. Хигиената е ключът за запазването на естествените ни зъби по-дълго време. Пациентите е необходимо да полагат достатъчно усилия, за да имат здрава и красива усмивка. Важни са и периодичните и профилактични прегледи при зъболекар. Това е така, защото след като един проблем се открие в начален стадии, е по-добре да вземат мерки тогава, отколкото едва когато проблема се задълбочи. Пациентите е необходимо да посещават стоматолог поне два пъти годишно.

Денис НИКИФОРОВ