Д-р Калоян Методиев, политолог: Докато се сближаваме на лозунги с Македония, проектите вървят по линията Истанбул-Солун-Скопие-Белград-Будапеща

Д-р Калоян Методиев, политолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Методиев, в последния месец на 2017 година каква според Вас бе политическата среда през годината?

Д-р Калоян Методиев: Разнообразна от политическа гледна точка. Имаше от всичко – избори, оставки, скандали, конфронтации. В същото време всичко си е по старому. Тази година имаме стабилната власт, която имахме и преди. Нови са президентът и опозиционният тон.

Фокус: Прави впечатление, че през последните месеци Бойко Борисов влезе в ново амплоа на балкански политик. Съгласен ли сте с това и мислите ли, че по този начин той се дистанцира от случващото се в България?

Д-р Калоян Методиев: Опитва се да компенсира една от последните си големи грешки – това, че не се кандидатира за президент. За да си регионален политик първо трябва да си решил вътрешните си проблеми, да имаш тежест в рамките на Европейският съюз, да имаш резултати. А виждате фактите  – няма ратифициран договор  Македония,  няма догонване на Румъния, няма Шенген, няма Еврозона, няма големи проекти и т.н. Във външната политика през последните месеци се загубиха ключови ориентири. Продължава да действа необяснимият балкански формат, който е без Хърватия, Черна гора и Албания. Защо сме най-близки с Ердоган не е ясно. Саудитското посещение е пример за лошо планиране, изпълнение, ПР и тотално сбъркан геополитически анализ –  да отидеш на грешното място в грешното време. Самите евродепутати от ГЕРБ гласуваха с почти единодушния Европарламент за налагане на санкции срещу Саудитска арабия, докато лидер на страна от ЕС танцува там. Вече се говори за геноцид в Йемен. Даде се лош сигнал към традиционните ни пазари и партньори. И за капак да искаш пари от страна, която няма стабилно бъдеще и е доказано опасна е меко казано безсмислено.

Фокус: Това обаче не дава ли повече поле за изява на опозицията?

Д-р Калоян Методиев: Дава. Видно е, че през последните месеци той прекарва повече време извън страната, отколкото вътре. Идва пожарно да потуши нещо и пак заминава. Нормално е опозицията да се опитва да пълни този вакуум – бюджета, здравния министър, шефа на парламента, хасковските драми, оградата и т.н.  Въпреки че някои нейни представители се държат странно. Оставяме целувките настрана за анализа, но именно партньорите от ЕНП и конкретно Меркел блокират ГЕРБ за Шенген с аргумента за липса на борба с корупцията, организирана престъпност и съдебната система. Същевременно от ПЕС обясняват, че блокирането е заради политически проблеми в Западна Европа. Човек да се чуди кой на кого дава извинителни бележки в тази конфигурация?

Фокус: Възможно ли е в даден момент това да доведе до поредно паднало правителство?

Д-р Калоян Методиев: Разбира се. Вечни правителства няма, а това работи под опозиционен и под собствен натиск. Кадровият дефицит е очеваден. Президентът е избран с 2 милиона гласа, но продължава да пази нисък профил, което не се знае, докога ще продължи. Както няма условия за предсрочни избори, така могат да се повяват за броени часове. И то не само откъм търкания между партньорите в мнозинството, но и откъм грешни ходове, някой излязъл от контрол скандал, международни развития… Виждате, че една Германия се поразклати поради едни смятани за формални коалиционни преговори и изпадна в политическа криза. Какво остава за България.

Фокус:  На 23 ноември се проведе първо съвместно заседание на българското и македонското правителство след 18 години застой. Като каква определяте тази стъпка?

Д-р Калоян Методиев: Като грешка в положителната посока. Правителството в Македония пети месец не ратифицира договора за добросъседство, а българското правителство му отива на крака в родния град на Заев – Струмица. Имам чувството, че не ние държим инициативата, а той. И ни разиграва. Опасявам се да не се получи нова версия на Груевски.

Фокус:  Основен акцент в срещата Борисов – Заев бяха намаляването цените на роуминг услугите и доизграждане на коридор № 8. Ще се случат ли тези две неща според Вас и с какво те ще допринесат за подобряване качеството ни на живот?

Д-р Калоян Методиев: Добри идеи, добри намерения. Но това го говорим вече доста време. Този коридор е стратегически за балканската хоризонтала и за стабилността на региона. Цените на роуминга са полезни, но не бих ги определил като грандиозна победа. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан каза, че македонското правителство се занимава повече с ПР, а не с реформи. Що се отнася до нашите работи, най-добре да чуят какво им каза Любчо Георгиевски – български телевизии в Македония, отваряне на КПП-та. И най-важното, според мен, е да имаме реална промяна в България – тогава от изненадващи страни може да има декларации в българщина. Само през резултатите в икономиката и реда минава притегателната сила на една държава.

Фокус: А има ли според Вас някакъв риск в отношенията ни с Македония, който не е видим и какъв може да е той? До какво може да доведе в негативна посока сближаването ни с нашите съседи?

Д-р Калоян Методиев: Рискът е пак да не ни излъжат. Еуфоричните изстъпления напоследък за мен са такива индикатори. През последните 10 години се развихри ужасна антибългарска пропаганда, която никой не очакваше.  А днес се сближаваме без резултати и условия. Дори атакуваха грубо Православната църква с един урбулешки устрем – давайте признавайте, сега, до довечера. Не се прави така. Докато се сближаваме на лозунги проектите вървят по линията Истанбул-Солун-Скопие-Белград-Будапеща. Струва ми се, че се предоверихме. Ясно е, че Заев работи под страх от ЕС и Съединените щати. Не по убеждение. И говори едно и също на Белград, Тирана и Атина. Искам да кажа, че романтичният подход от наша страна е безсмислен. Реални стъпки и акцент върху качествената промяна във ВМРО-ДПМНЕ ми се струват по-важни в момента.

Фокус: Съвсем скоро ни предстои Европредседателство мислите ли, че то ще бъде тежко откъм организационни възможности, вътрешно-политически климат и международна ситуация?

Д-р Калоян Методиев: Сигурен съм, че ще бъде тежко. Не защото е някакво голямо предизвикателство, а защото подготовката тръгна с корупционни скандали. Таяни дойде, микрофоните отказаха, той изля една плеяда суперлативи, а като се върна в Брюксел каза, че страната страда от корупция. Ето ви един тестов сценарий за предстоящите месеци. Като добавим и престараването на част от администрацията, идеята да се покажат колко много работят и колко са ценни – ето ви още един проблем. Липсата на модерни, оригинални и свежи идеи също. Да не забравяме и усложнената международна обстановка в Европа и по границите й.

Фокус: Стабилна ли е България към днешна дата, особено след тежките конфликти при приемането н Бюджет 2018 и какво ни предстои до края на годината в политическо отношение?

Д-р Калоян Методиев: Стабилна е на последното си място в Европейският съюз по развитие. Това е стабилността на застоя. Вече ни трябва догонващ скок. Най-важното е елитът. Там е ключът към развитието. Условията ги имаме – членове сме на ЕС, на НАТО. Тоест стабилността ни е даденост, но с нея правим това, което сме днес – влачим се, гърчим се, отлагаме историческия момент. Предполагам тенденцията ще продължи до края на тази година и със сигурност в началото на следващата.

Ливия НИНОВА