Д-р Калоян Методиев, политолог: Отиващият си политически сезон се отличава с припряност от страна на управляващите да прокарат максимално на брой непопулярни решения

 Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за седмичното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Продължаваме с обзора на политическата седмица, а след това и към обзора на политическия сезон. Мой събеседник е политологът д-р Калоян Методиев. Част от акцентите на седмицата бяха това, че парламентът даде зелена светлина за сделката за самолетите Ф-16 блок 70. През седмицата бе отменено на първо четене машинното гласуване, но няма как да не започнем от скандала в изтичащите седем и повече дни: хакерската атака и изтичането на данни на милиони граждани. Има ли политически профил атаката  срещу НАП?

Калоян Методиев: Не знам дали има политически профил, защото не знаем какви са мотивите на човека или групата, които го направиха, но със сигурност има огромен политически импакт и то в няколко направления. От една страна, ще разтърси политическата система, защото от тази база данни ще се изкарват  информации, за които обществото не знаеше и които определено ще бъдат използвани и във вреда. От друга страна, могат да бъдат използвани и полезно за осветляване на определени икономически процеси, които са протичали в и около властта. А идва и въпросът за отговорността и катарзиса, който е неизбежен, защото се похарчиха милиони, милиарди дори за електронно правителство, за електронно управление, а виждаме, че всичко се оказва една бутафория. Интересното тук е, че едно и също име изплува в последните осем месеца в три скандала. Знаете, че министърът на финансите, който е принципал на НАП, е единственият оцелял от „Апартаментгейт“. Той оцеля и при „Субсидиягейт“ преди буквално два месеца, а сега е във фокуса и центъра на събитията около „НАПгейт“. Той според мен трябва да се търси тук някаква връзка и логика по отношение на вашия въпрос дали има политическа атака, която има конкретна цел. Просто Горанов се навързва в три скандала в последните осем месеца. И според мен не е изключено той да е под някаква форма цел на тази атака.

Водещ: Кой трябва да поеме отговорността? Откъде трябва да дойде тя?

Калоян Методиев: Трябва да дойде от правителството, от министъра на финансите, който е принципалът на НАП, от министъра на МВР, който на всичко отгоре обвини руснаците в първите часове за атаката и го обвърза с покупката на самолетите. След това арестуваха това момче от Пловдив, което се оказа, че е невинно и го пуснаха, но с голяма доза сигурност говореха, че е той, че вече са го заковали, че всичко е ясно. Разбира се и неоткриваемата директорка на НАП, която никой не е виждал от началото на скандала.

Водещ: Как видяхте дебата по отношение на проблема от началото на седмицата? Така или иначе се говори, че ще търпи развитие, но поне в тези първи дни как бе развит?

Калоян Методиев: Съвсем закономерно беше развит дебатът. Поставиха се тежки въпроси, защото тук не става въпрос само за България. А и за европейската сигурност. Знаете, че Шенген е голяма болка на българската държава. Де факто ние сме изолирани. И вместо да се приближаваме до този Шенген, ние с всяка измината хакерска атака, с всеки фалшифициран паспорт, продадено гражданство, пуснат имигрант през границата или каквото и да е друго ние се отдалечаваме от Шенген. Де факто оставаме в сивата зона на ЕС. Това нещо не знам докога може да продължи по този начин. И европейците сами демонстрират едно българско търпение по отношение на случващото се в България. Отделно, че според мен нещата ще придобият много големи размери и големи последствия на битово ниво, защото ще се види кой от кой роднина е крил пари, какви сметки е имал, как е прехвърлял фирми до самия връх на държавата, защото знаете, че вътре има папки за съдии, журналисти, политици. Огромна база данни, която тепърва ще бъде ровена и от нея ще бъде изкарвано парче по парче: каквото на който му трябва в определен момент, всеки ще си прави справка. Така че нещата са изключително сериозни. Да не забравяме, че и заради безредието в държавата и хаоса, по който функционира, поради ширещата се престъпност, както знаем България не е държава на спокойствието и на реда, не изключвам и множество злоупотреби, които могат да се случат най-малкото по отношение на това като видят, че имате пари в сметката. Българинът обича да крие, ако има пари. Тези хора, които имат, а те не са малко според мен – току някой пенсионер хвърли от терасата 50 000 – 100 000 лева на ало измамници, като се види, че имате такива пари, става райска среда за измамници, мошеници и рекетьори, които ще тръгнат да ги събират по всякакви възможни начини: с измами, директни заплахи, насилие, обири и каквото се сетите.

Водещ: Казвате, че се отдалечаваме от Шенген, но доближаваме ли се и ставаме ли все по-съпричастни към структурите на НАТО, преминаване към следващия акцент от седмицата, с тази зелена светлина, която даде парламентът за сделката за самолети Ф-16?

Калоян Методиев: Не. Колкото и парадоксално да звучи, което ще кажа в момента, ние се раздалечихме от НАТО с тази сделка поради две основни причини. Първо, че до няколко години бойните самолети в света ще са от ново поколение и ще са безпилотни, така че може да се окаже, че ние си купуваме второ „Белене“ с техника, която тепърва ще бъде произведена, но вече ще е излязла от тенденцията в световното производство и тенденции. От друга страна, допълнително ни отслабва икономически. Националната сигурност на страната, силата на НАТО е най-вече това, че страните, които сформират Алианса са силни икономически, а не толкова военно. Военната сила е ясна – две, три, четири държави в света могат да поддържат конвенционални армии на бъдещето и да се водят бойни действия. Останалите членове са по-скоро за ер полисинг (бел. ред.: от англ. език air policing), каквато е и България. За  ер полисинг ни трябват евтини машини, с които да си изпълняваш конкретните задължения. От друга страна, като го сложим в един по-широк контекст, това ни отдалечава и от европейската перспектива на България, защото пренебрегнахме европейските производители по най-груб начин. И според мен поставяме на карта възможността да сме част от общата европейска армия, която рано или късно ще се изгражда. И ние трябваше да сме част от нея, защото българинът е добър войник, разбира от тази работа. Освен това има такова геополитическо място, на което е идеално да поддържа една армия, която да е част от голямата европейска армия.

Водещ: Тоест прибързана ли беше сделката за Ф-16?

Калоян Методиев: От една страна беше закъсняла, защото това се говори от много години. От друга – прекалено набързо се прави. Но аз разбирам, управляващите искат да го направят в средата на лятото. Очевидно има някакви други мотиви, за да се плати накуп. Борисов каза, че лично е разпоредил да се платят тези 3 милиарда накуп. Според мен в случая можем да търсим аналогия с централноафриканските режими, които се опитват чрез подобни сделки със САЩ, Русия и Китай да си гарантират благосклонност от страна на една велика сила, която един вид да ги пази и покровителства, пък те какво ще правят в съответната държава, не е особено важно. Такъв някакъв хибриден модел според мене се разигра. Но това, което със сигурност мога да кажа, е, че е грехота това, което направиха ГЕРБ, ВМРО и ДПС с тази сделка, защото нямаме нужда от тези самолети, американците няма да си променят отношението към тях и да стане по-благосклонно. Ако четат история и политика ще видят, че в момента, в който се изпълни подобно желание, могат много бързо да станат ненужни вече въпросните субекти, които се надяват на благосклонност от американска страна. Така че за мен това беше прекалено голям излишен разход. Можеше да  се мине с много по-ниски параметри една подобна сделка: и от втора ръка самолети от Израел, и от Португалия, и от нови европейски, и от „Грипен“. Просто се направи само и само, за да се получи този чадър от американците, който няма и да се получи.

Водещ: През седмицата депутатите отмениха на първо четене машинното гласуване за местни и парламентарни избори. То остава за президентски и за евроизборите. Как това ще се отрази на изборния процес?

Калоян Методиев: Ще се отрази с нова порция недоверие от страна на гражданите, отдръпване на вярност и с продължаващите изборни злоупотреби, на които станахме свидетели. Най-вече визирам тук две неща – това е правенето на невалидни бюлетини, което е национален спорт. Имаме преки доказателства за подобно нещо, свидетелски от кмета на Пловдив – вторият по големина град, обяснява в интернет как се правят невалидни бюлетини. Представете си какво е в по-малките населени места. И след това е правенето на фалшифицирани протоколи. Машините бяха някаква гаранция, че подобен процес може да бъде спиран или поне минимализиран, защото щеше да има 6000 машини – поне половината от секции да бъдат с машини, лесен, модерен и безпристрастен начин, но очевидно се уплашиха управляващите и направиха поредните нарушения и ревизии на собствените си решения. Два месеца преди изборите, буквално вече сме в процедура на номинации, през септември започва и кампанията, те променят закона. Имам чувството, че са го ударили през просото по отношение на абсолютно всичко в държавата – и самолети, и НАП, тол система, машинно гласуване, финансиране на партиите, туристическият сезон – българите гласуваха „с краката си“ по отношение на политиката на правителството в туризма, военното разузнаване – каквото се пипне – гърми.

Водещ: До края на политическия сезон остават няколко  дни. Каква е равносметката?

Калоян Методиев: Това беше един сравнително къс политически сезон като времетраене. Имам предвид от края на европейските избори до края на юли, когато ще свърши парламентът. Отличава се с много голяма динамика, отличава се с една припряност от страна на управляващите да прокарат максимално на брой непопулярни решения, които са с неясен и опасен за държавата изход, които изброих преди малко. Да не забравяме, че в този промеждутък бяха номинирани и гласувани новите позиции в европейските институции, на които България, за съжаление, не успя да се позиционира добре, което също ще се отразява негативно върху бъдещето. Може би тук е свързано с този рязък проамерикански завой, който наблюдаваме в българското правителство. Сещам се да кажа нещо важно – ето едни унгарци, които имат самолети „Грипени“, които поддържат добри отношения с Изтока, успяват да се противопоставят на  решенията на Брюксел, позиционират се много по-добре, много по-уважавани са и се приемат на високо ниво. С тях се съобразяват и в Брюксел, и във Вашингтон, и в Москва, за разлика от сервилни управления, които дават пари, дават всичко, и накрая не получават нищо, каквото е българското.

Водещ: Коя партия се оказа най-ангажирана към обществените интереси през този политически сезон?

Калоян Методиев: Очевидно гражданите трябва да решат това по време на избори. Всеки има партия, която да го представлява. Ние затова имаме толкова много партии – за да може всеки да намира тази, която го представлява.

Водещ: Тоест най-точната оценка ще са изборите наесен?

Калоян Методиев: Би трябвало, в един идеален вариант. За съжаление, в България, както казахме, демократичният процес не е прозрачен. Опраскаха машинното гласуване. Има много изборни измами, затова се нуждаем от честен изборен процес, от промяна, за да се знае какво иска това общество, и по някакъв начин да се активизира цялото, а не да сме свидетели на една партия, която води до още по-голямо затъване. И това бягство – бяга се от българските курорти, бяга се от държавата, бяга се от пазара на труда, цели региони умират буквално пред очите ни. Ето днес има новина, че докторите са напуснали Видинската болница, която е пред колапс, което значи, че ще последват училища, социалните системи ще се сринат. Свидетели сме на буквален процес на изчезване на българския народ от държавата, на намаляване – ние сме вече 6 милиона официално, и с това темпо аз не знам за каква устойчивост се говори, за какви политики, при положение, че най-важното нещо губим – хората.

Водещ: Наближава реденето на листите за изборите наесен. Ще заложи ли ГЕРБ на досегашните си кметове? Каква е ситуацията в БСП?

Калоян Методиев: Доколкото наблюдавам ГЕРБ, там се отказват от едни кметове, които смятат, че са проблемни, номинират други. При БСП проблемът е търсенето на подходящи кандидати, които да могат да представляват алтернатива на местно ниво. Така че двете партии имат съответните проблеми. Август месец ще е работено очевидно и за щабове, и за партийни лидери, защото тези избори са изключително важни, де факто ще наблюдаваме втора серия на европейския вот, и е изключително важно за бъдещето кой как ще се представи на тези избори.

Водещ: На финал – коя бе думата на изтичащия политически сезон?

Калоян Методиев: Хаос. Хаос в държавата, хаос и на международното поле. Той започна с този на международното ни представяне по отношение на номинациите, хаотичното поведение на Борисов, и завършва с хаоса на НАПЛийкс и на това, което ще се роди след него.

Милослава АНГЕЛОВА