Д-р Калоян Методиев, политолог: От РБ абсолютно и безпрекословно „легнаха“ пред ПП ГЕРБ и взеха мандата не за себе си, за да реализират някаква политическа програма, проект или идея, а да го предадат нататък

Източник: Д-р Калоян Методиев

 

Д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Д-р Методиев, остават 2 седмици до края на 2016 година, а обикновено това е времето за равносметка. В тази връзка какви според Вас бяха най-важните събития в политическия живот на България? Какъв е вашият обзор?

Д-р Калоян Методиев: Безспорно в най-важното събитие от годината се превърнаха президентските избори. Те промениха политическата динамика в страната. Оставката на кабинета „Борисов 2“ според мен е другото важно събитие във вътрешнополитически план през годината.

Фокус: Като, че ли още от началото на годината се знаеше, че кабинетът „Борисов“ 2 няма да изкара своя мандат. Така ли е наистина и мислите ли, че като цяло 2016 година мина под знака на търсене на удобен повод за оставка на кабинета?

Д-р Калоян Методиев: Управлението не беше в добра кондиция. Последният министър, който беше избран мина на косъм в парламента – визирам образователния министър Меглена Кунева. Така че да, имаше очакване за някаква промяна, най-малкото за сериозен ремонт на кабинета, но чак оставка на кабинета мисля, че не се очакваше в този й вид.  Ходът на Борисов да даде оставка и да обвърже резултатите на президентския вот със съдбата на кабинета си беше изненадващ. Борисов е непредвидим.

Фокус: През годината на дневен ред бе и темата за бежанския проблем и сигурността на българската граница? Адекватно ли реагирахме в тази ситуация или не съвсем с оглед на случилото се в бежанския лагер в Харманли?

Д-р Калоян Методиев: Щом се стигна до бунта в Харманли, щом не можем да построим една ограда 2000 години след китайците, щом унгарци и сърби ни запечатаха откъм Сърбия, щом всеки ден четем за заловени нелегални имигранти някъде из територията на страната, щом от Европейски съюз (ЕС) ни отпускат пари за още центрове за настаняване, значи политиката ни е провалена по този въпрос.

Фокус: А поне успяхме ли да избегнем моментът, в който ставаме обект за терористи, заради това което предприехме като стъпки – визирам приемането на нов антитерористичен закон.

Д-р Калоян Методиев: От тая работа няма избягване. Никой не е застрахован. Превенцията е много добър подход в случая. Не съм запознат в детайли със новия закон, но поне на първо четене има доста недоволство, заради нахлуването в личното пространство, което предвиждат някои от текстовете. Въпросът е да не се отива в крайности, а накрая пак да няма резултати когато се наложи.

Фокус:  Може ли да кажем, че референдума и резултатите от него също бяха важно събитие за годината, а и такова което ще продължи да ни вълнува и през 2017 година поне до парламентарните избори?

Д-р Калоян Методиев: Безспорно. Референдумът също е централно политическо събитие през изминаващата година. Мисля, че вълненията ще продължат и дълго след това. Някой има интерес от въвеждането на тези мажоритарни избори и се дълбае последователно и целенасочено в тази посока. И то независимо, че всички са наясно, че това може да разпадне държавността и да застраши етническия и териториален интегритет на страната. Така че „Да“ – ехото ще отеква.

Фокус: Споменахте „Някой има интерес“ – големите партии ли са това или по-скоро отделни личности?

Д-р Калоян Методиев: Казах „някои“ не случайно, защото ми се струва, че се образува някаква странна хибридна коалиция от личности, предавания, медии, бивши политици и институции в държавата, които се въртят около идеята за реализация на политическа кариера или някаква промяна чрез оползотворяване вота на хората, които поискаха мажоритарни избори. За мен обаче подобен вид избирателна система би била опасна за България.

Фокус: Като заговорихме за парламентарните избори няма как да не ви попитам и това каква е към момента актуалната политическа обстановка. От четвъртък след изказване на Борисов, че заради необходимостта от промяна на изборната система е възможно ГЕРБ да подкрепи мандата на РБ като, че ли ситуацията се заплете все по-сериозно?

Д-р Калоян Методиев: Борисов постоянно я заплита. Той сам си свали правителството, а три седмици по-късно започна да говори за нуждата от стабилност и нов кабинет. Мисля, че губи мярката в политическото движение, много рязко взе да кара и непредвидимо, а това създава условия за катастрофи. Остатъкът от остатъка на реформаторите са просто инструменти в целия сюжет. Ако толкова държи на стабилността, може да отстъпи пред искането на патриотите, да има правителство, но той без той да е министър-председател. Горе-долу това са единствените неща, които ми се струват някакви ориентири в целия този хаос.

Фокус: За разлика от Патриотичния фронт, Реформаторския блок предложи именно Борисов отново да е министър-председател или пък лице, предложено от него. Това на реформаторите да се задържат на политическата сцена ли е или наистина мислят за стабилността на страната ни?

Д-р Калоян Методиев: Да се задържат на политическата сцена. За запазване стабилността на България въобще не може да става въпрос в техния случай, защото те се борят за политическо оцеляване. Така че абсолютно и безпрекословно „легнаха“ пред ПП ГЕРБ и взеха мандата не за себе си и за да реализират някаква политическа програма, проект или идея, а да го предадат нататък.

Фокус: В предишен наш разговор Вие прогнозирахте, че е възможно ГЕРБ да разиграва РБ, така както направи и с Патриотите, когато се смяташе, че е възможно те да получат 3-ия мандат за съставяне на правителството и като, че ли това ваше изказване се сбъдна. Кое предопредели този изход от ситуацията?

Д-р Калоян Методиев: Отговорите са в главата на премиера. Остатъците от бившия Реформаторски блок вече няма самостоятелна политическа тежест и ще правят каквото им кажат от ГЕРБ. Това е разликата между тях и патриотите. Един от големите дефицити в момента е този на политическа логика. Да видим какво ще стане до вторник, когато трябва да реализират мандата. При всички случаи ще трябват солидни обяснения кой, как и защо прави кабинет в момента и някакъв морален ориентир, разбира се.

Фокус: Инцидентът в Хитрино от преди седмица също е важна тема за страната ни, която има отношение и към работата на институциите, а и политически израз. Съгласен ли сте с това и смятате ли, че органите реагираха адекватно, но освен това видяхте ли опит за правене на политически и предизборен PR от трагичния инцидент?

Фокус:  Темата е много сериозна и ми се струва, че трябва да я погледнем вече от един по друг ъгъл. Няколко дни преди инцидента в Хитрино трима души умряха от студ в една къща. Защо не ходиха да се снимат там политиците? Мисля, че цяла България видя ПР-а в случая и лично аз мисля, че  прекалиха. Превърнаха трагедията в партийно мероприятие. В такива случаи отиваш, изказваш съпричастност и оставяш екипите на полиция, пожарна, областния управител да си работят. Всяка сутрин в 8 часа  всички сутрешни блокове излъчваха пресконференция на министри от селото. Ами, ако стане по-голям инцидент какво ще стане, трябва да рухне държавата. Тук искам да спомена, че прекалиха и отделни медии, които се вживяха в ролята на нравствена полиция като в Саудитска Арабия. Да ходят по заведенията, да видят кой празнува и защо не тъгува, притискат с въпроси, ровят из социалните мрежи за неприлични статуси – с всичко това ми се струва, че бе премината границата. Насила ли ще ги карате да тъгуват хората или да реват като в Северна Корея? Това става вече норма, защото в България трагедиите  са много често явление за съжаление поради състоянието на държавата и на нейната инфраструктура, организация и въобще всичко, което може да си представите. Не одобрявам това интимното, личното да се вкарва в публичното и да се използва, защото се произвежда лицемерие. Тези дни на траур са безпредметни и се злоупотребява с тях.

Фокус: Като политически анализатор как бихте определили изминаващата година?

Д-р Калоян Методиев: Бих я определил с няколко думидинамична, интересна, забързана, година в която започва големи промени в света и България.

Фокус: Какво ни предстои в политически смисъл през 2017 година? Да очакваме ли тежка година?

Д-р Калоян Методиев: България и Съединените щати ще имат нови президенти. Във Франция и Германия ще има важни за бъдещето на Европейския съюз (ЕС) избори, които разбира се засягат и България. Много е вероятно и ние тук да имаме такива, въпреки сигналите, че може да се направи Кабинет „Борисов 3“. Да сме живи и здрави, останалото не можем да го предвидим, но горе-долу това са важните събития, които очакваме през следващата година.

Фокус: Тъй като споменахте евентуален Кабинет „Борисов 3“, то ще бъде ли той достатъчно стабилен ако се създаде?

Д-р Калоян Методиев: Не, не мисля че ще бъде достатъчно стабилен просто защото разликите между отделните субекти и натрупването на отношенията са прекалено много. Неизвестните също са много и не знам как ще се разберат по ключовите и големите въпроси където се харчат много пари като санирането, пенсиите, като границата, като това какво прави с Европейския съюз (ЕС)  и най-вече ангажимента, който Борисов пое за вкарваме в Изборния кодекс на промяна, с която да отидем към мажоритарни избори, което обаче няма да се приеме от останалите партньори в коалицията. Това може да доведе до „взрив“ в мнозинството. Евентуалното съставяне на такова правителство според мен е възможно само ако то е базирано на тотален компромис.

Фокус: Ако хипотетично допуснем създаването на Кабинет „Борисов 3“ възможно ли е до толкова политическата ситуация в България да се напрегне, че единствения изход за бъдещето ни да бъде свикването на Велико Народно събрание?

Д-р Калоян Методиев: Всичко е възможно. Много зависи това правителство, този опит за съставяне на правителство как ще протече, какви резултати ще покаже и какъв е моралния му облик и най-вече отвъд него от страна на опозицията, от страна на улицата, на обществото как ще се реагира на всичко случващото се в управлението. Ако те не изпълнят очакванията на хората смятам, че е много крехко доверието, което имат и ще бъдат пометени.

Ливия НИНОВА