Д-р Калоян Методиев, политолог: Сблъсъкът между правителството и президентът е обществена необходимост – българите одобряват тона на Румен Радев към управляващите

Снимка: Личен архив на д-р Калоян Методиев

Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Методиев, вече изминаха три месеца от началото на годината. Как бихте ги определили от политическа гледна точка?

Калоян Методиев: От политическа гледна точка това са напрегнати, скандални, динамични, отрезвяващи дни, които промениха ситуацията в държавата.

Фокус: „Войната“ ГЕРБ – БСП и Радев, като че ли се разгорещи силно в края на февруари. Защо според Вас?

Калоян Методиев: Тя е така от президентските избори през есента на 2016 година. Ту ескалира, ту стихва, но предвид огромните скандали около опита на ГЕРБ за прокарване на Истанбулската конвенция и около продажбата на ЧЕЗ, позициите се изчистиха и настроенията се изостриха. Управляващите не направиха смислен анализ на президентският вот и до ден днешен не могат да го осмислят като изводи, обществени настроения, оценки и тенденции, отвъд Радев, сам по себе си, и БСП.

Фокус: А редно ли е президентът да влиза в тона на опозицията? Не трябва ли той да е обединител на нацията, а не разделящ фактор?

Калоян Методиев: Рейтингът му показва, че тонът му по отношение на правителството се харесва на огромното мнозинство от българите – одобрението му е между 60 и 70 %. Къде е Бойко Борисов в тази скала? Много се промениха нещата. Той вече почти не може да излиза публично заради риска да бъде освиркван. Този сблъсък е обществена необходимост. В момента, в който президентът тръгне да се договаря с премиера вероятно ще свърши като Плевнелиев.

Фокус: След „Кумгейт“, скандалите за оградата по българо-турската граница и взаимните обвинения между ГЕРБ и БСП за „приятелски назначения“ и корупция, на дневен ред изпъкна нов случай – ЧЕЗ. Какво всъщност стана д-р Методиев и защо тази сделка толкова нажежи страстите в страната?

Калоян Методиев: Казанo накратко, сделката е съмнителна, всеки ден около нея изскачат все нови и нови скандални разкрития. Обществото не вярва, че Гинка е съдържание, а не просто опаковка. Поведението, действията и говоренето на Борисов създадоха хаос, който се разля не само у нас, но и в Чехия. Милиони хора ще зависят от капацитета за управление на тази жена, а в някакъв смисъл и проблемите на  следващите правителства. Не виждам тя да се ползва с такова доверие. Случаят показа, че България е страната на неограничените възможности, където реалните и сериозни инвеститори нямат комфорт, но за сметка на това криминални, задкулисни офшорки и структури са като у дома си. От всичко дотук излиза, че няма проблем и „Ислямска държава“ да си купи националната сигурност на България. В момента стоим като държава под въпрос, като че ли за остатъчна продан. Между другото, показателно е, че почти всички политически субекти, колкото и разнородни да са, скочиха персонално срещу Борисов за сделката.

Фокус: Трябва ли държавата да участва в сделката и въобще има ли почва искането на БСП – България да закупи дружеството?

Калоян Методиев: Вижте, в момента сме в нищото над пропастта. Не можем да оставим Гинка, или ако има някой отзад,  да се разпорежда с 3 милиона български граждани. Не може и правителството само да „примига“ отстрани, защото в такъв случай няма смисъл от него. Не можем да изкупим цялото дружество, защото тръгнаха обвинения в национализация, които влудяват чуждите инвеститори, а точно в момента не сме в ситуация сами да си управляваме икономиката. Няма и пари, защото правителството ги раздава за щяло и нещяло, както например безумието безплатно саниране. Тоест, единственото ясно е, че държавните институции трябва да имат някаква роля в държавата, отвъд, например, уреждането на кредити за Западните Балкани или оправяне на лични проблеми.

Фокус: На 20 февруари 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка, в резултат на Антимонополните протести, започнали на 5 февруари с.г. в страната. В случилото се сега управляващите съзряха, че отново някой готви същия сценарий. Премиерът обаче категорично каза, че този път няма да има оставка на кабинета. Има ли сценарий?

Калоян Методиев: Всичко е възможно. „Къщата“ на управлението е с напукани основи, стени, покривът й тече. Коалиционните партньори се обиждат по цял ден. При такава ситуация и най-малкото нещо може да бутне конструкцията. Въпросът вече е кога ще падне. Вече всичко може да стане дразнител, да изкара хора на улицата. Избухването на протестите в Пловдив го показва по много добър начин – за часове станаха от местен в общонационален въпрос. Аз не мисля, че има сценарий – по-скоро има нулеви резултати, скандали, безнаказана престъпност, демография на смъртта, лош международен имидж, блокирани Шенген и Еврозона, липсва на големи проекти, ниски доходи, неадекватно-некомпетентни политици и т.н. Ако има сценарий той е от планетарен характер. Колкото до оставката, за която ме питате, когато премиерът трябва да си тръгва от властта, е вероятно това да не е от компетенцията на неговите желания.

Фокус: А как Ви се струва – ще изкара ли 44-то НС до края на своя мандат или не?

Калоян Методиев: Не, не мисля, че остана някой, който да има илюзия, че това нефункционално, „ретро-историческо“, дори оперетно, както го наричат дори самите депутати,  Народно събрание ще изкара мандата си.

Фокус: Стабилна ли е коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти?

Калоян Методиев: Тя трябваше да се разпадне още през късната есен, ако почиваше на някакви принципи, обществен интерес или чувство за самосъхранение у Обединените патриоти. Властта ги обединява. Парадоксът на парадоксите е, че патриотите са част и крепят най-антипатриотичното, анти-консервативно и интернационалистическо правителство от 40-те години на ХХ век насам. То е срещу семейството и в директна конфронтация с Православната църква относно Истанбулската конвенция,  безпрецедентното и странно сближаване с Ердоган, никаква роля на държавата – видя се при ЧЕЗ, фалит на институциите и несигурност в обществото – случая в Пловдив, убийството на данъчния, на търновския бизнесмен, избитите край София; конфликти с президента и армията, безредие и местен феодализъм и т.н. Не може да имаш най-затъналата в проблеми държава в Европейския съюз и като управление да си сложиш за антинационален приоритет оправянето на друг регион –  в случая Западните Балкани.

Фокус: Има ли в момента реална алтернатива на сегашното управление и при евентуални избори според Вас ще има ли разместване в позициите?

Калоян Методиев: Със сигурност ще има размествания. След обществените трусове около Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и другите скандали, винаги следва някакво преподреждане. Нови проекти не са изключени, дори бих казал вече са необходими. Огромни терени са почти празни в социално-консервативното, патриотичното, центъра. С нетърпение чакам изследванията за политическите нагласи в началото на март на Галъп, Алфа, Маркет линкс, които ги няма от месеци. Надявам се те да ни дадат данни за по-дълбок анализ.

Фокус: Готова ли е всъщност България за нови избори и по-скоро самите партии?

Калоян Методиев: Нямаме друг избор с тия три анти-рекорда – най-бедните и най-корумпираните в ЕС и най-изчезващия народ на планетата. Ако това не са условия за тотална промяна, няма какво друго и трябва да се спасяваме по единично. Не изключвам серия от избори. Дефицитът на лидерство е колосален.

Фокус: Особено с оглед на това, че предстоят избори за европарламент, а след това и за местна власт?

Калоян Методиев: Да, догодина има два редовни вота. Но като гледам с каква скорост се движи политическия часовник в момента, всичко е възможно.

Фокус: Кои според Вас бяха най-големите грешки на политиците през първите месеци от 2018 година и какви ще бъдат последиците от тях?

Калоян Методиев: Задавате ми много сложен и много прост въпрос, едновременно. Всеки има своите грешки и правилни ходове. Правителството стои демодирано, подпухнало, не излъчва стабилност и спокойствие, не виждам и особен капацитет да управлява. Опозицията трябваше да е удвоила резултата си при тази ситуация на агонизиращо управление, но не може да мръдне от тавана. И тя има проблеми, трябва да убеди света, отвъд самата себе си, че не идва, за да изпълни формулата „стани да седна“, да повторя модела, да се занимава с историята си. Просто влизаме в цикъл от избори и който ще се опитва да лъже избирателите или прави грешки – ще губи. Задачите пред България са ясни, проблемите са ясни, решения по света има – трябва воля и хора отдадени на каузата.

Фокус: В последните дни страната ни бе разтърсена от убийството в Пловдив. На много места започнаха протести в подкрепа на доктора. Как ще коментирате случилото се?

Калоян Методиев: Огромно напрежение има в обществото. Има обезверяване, недоверие, липсваща институционалност. Ситуацията в държавата напомня на Готъм сити, чийто прототип е Ню Йорк от началото на 80-те години на ХХ век – беззаконие, епидемия от безредие и престъпност, несигурност. Мрачно като 1995-96. Човекът е защитил семейството си срещу един доказан престъпник. Няма как да не подкрепя подобно поведение. Хора с Н на брой присъди се разхождат необезпокоявано и тормозят обществото. Остана ли някой необран в тази държава? Правителството е статист, а правоохранителните органи често са съучастник. Животът ни мина да се занимаваме с крадци, убийци, разкапани институции…

Фокус: А подкрепяте ли искането на протестиращите за прецизиране на закона за самозащита?

Калоян Методиев: Разбира се. Това, което вече открито се говори през последните дни е, че управлението не може да защити собствеността и семействата, а не им дава, заедно с либералните правозащитни лобита, да се защитават сами. Излиза, че при този съд и тази прокуратура е по-рентабилно да се занимаваш с престъпна дейност, отколкото да си честен човек. Ако на някой му звучи пресилено да види социологическите данни за доверие в тези институции,  да разгледа медиите или да чуе протестиращите в  Пловдив.

Ливия НИНОВА