Д-р Кирил Алексиев, историк: С две големи събития ще отбележим 115-годишнина от Илинденско – Преображенското въстание в Благоевград на 2 август

Снимка: Радио "Фокус" -Пирин

Д-р Кирил Алексиев, историк, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград и представител на регионално дружество „Традиция“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод отбелязването на 115-годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание в Благоевград.

Фокус: Д-р Алексиев, каква е програмата, която организира музеят в Благоевград и регионално дружество„Традиция“, съвместно с Община Благоевград за отбелязването на 115-годишнина от Илинденско – Преображенското въстание?

Д-р Кирил Алексиев: Две са събитията, с които ще бъде отбелязана кръглата годишнина от въстанието. Ще започнем с, превърналото се в традиция за Община Благоевград, шествие. В него представителите на регионално дружество„Традиция“ ще вземем дейно участие, тъй като разполагаме с униформи и оръжия, които са от периода на Илинденско – Преображенската епопея. Началната точка от която ще тръгне шествието е паметника на Тодор Александров, който се намира до голям магазин за хранителни стоки. Ще преминем по цялата централна градска част, достигайки по паметника на Гоце Делчев, където пък в 17.00 часа ще започне второто събитие. Там ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към героите, взели участие в бойните действия през лятото на 1903 година. Тук е момента да кажа, че съм изключително щастлив от факта, че Община Благоевград успя да направи така, че 115-годишнина от Илинденско – Преображенското въстание да бъде отбелязана по достоен начин, защото това е едно знаково събитие, което е тясно свързано с историята на нашия град и край. Ние трябва да пазим това наше превъзходство. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че в малките подбалканските градове като Панагюрище и Копривщица се е превърнало в традиция, но и в своеобразен монопол – празнуването на Априлското въстание. Пловдив празнуват тържествено Съединението, а Велико Търново – Независимостта. Тоест това са все знакови и ключови събития от нашето минало и тяхното пресъздаване се случва най-добре точно там, където са се случват събитията. Затова ѝ в Благоевград, като своеобразна столица на Пиринска Македония, неразривно свързана с Илинденско – Преображенското въстание, е  важно да се правят събития, като това, което предстои. Най-важното е, че с всичко, което ще се случи, ние ще отдадем необходимата почит към героите и целокупното българско общество, което се е борило за свободата на Отечеството.

Фокус: Шествието тръгва от паметника на Тодор Александров – там ли ще е сборния Ви пункт и в какъв часови интервал гражданите на Благоевград и гостите ще могат да се присъединят към Вас?

Д-р Кирил Алексиев: Шествието ще започне около 16.30 часа, затова апелирам към хората да дойдат 10-15 минути по-рано. Искам да отбележа, че част от жителите и гостите на града биха могли да ни чакат и на различни точки от маршрута, по който ще минем, както и пред самия паметник на Гоце Делчев, за да участват в тържествения ритуал. Моята препоръка все пак е който може и който иска да се включи в шествието още от началото, защото така ще покажем не само уважението към героите, но и съпричастността към едно общо национално дело.

Фокус: Имате ли яснота колко души от клуб „Традиция“ ще участват в шествието?

Д-р Кирил Алексиев: Минимум 20 човека, които ще са облечени в униформи на борците от македоно-одринското национално движение. Ще има ѝ доста хора с народни носии. Също така ще се включват доста асоцирани членове с женски народни носии и знамена – нещо, което вече е познато на жителите и гостите на Благоевград, тъй като на 4 май проведохме шествие в памет на Гоце Делчев.

Ливия НИНОВА