Д-р Кирил Алексиев: Голяма част от българския политически елит е избит без съд и присъда след 9 септември 1944 г.

Д-р Кирил Алексиев, урденик в Регионален исторически музей- Благоевград, за събитията от 9 септември 1944 г. в интервю за Радио „Фокус“- Пирин. 

Фокус: Д-р Алексиев, на 9 септември се навършва поредна годишнина от най- кървавия преврат в българската история, поне така е определян, става дума за деветосептемврския от 1944 година. Кажете ни малко повече какво се случва, защото тази тема, като че ли е малко забулена в мистерия към днешна дата.

Кирил Алексиев: Проблемът на историята, особено когато се отнася за по- ново време е това, че трябва да отмине определен период от години за да може да се даде обективно мнение по един въпрос, особено по такъв, който е изпълнен с противоречия проблем. Много трудно е да се даде оценка от гледна точка на нашето съвремие. Голяма част от историците, които могат да се занимават с него също са живели по това време, така че ние сме натоварени с идеологически багаж по отношение на 9 септември. Аз като човек, който е роден по време на така наречения социалистически режим в България, учихме съвсем различни неща в историята. Това беше ден на социалистическо- комунистически въстание , нова дата в хронологията на историята на България и на българския народ. Място когато се свършваше с монархофашисткия режим, създаване на чиста и свята република по идеалите на Левски. Идеологическата натовареност беше изключително голяма, прикриваха се един огромен масив от факти , които всъщност показват, че тази дата всъщност не е чак толкова светла. Въпреки това остават големи противоречия, а мненията се люшкат от едната в другата крайност- от много светла дата на всенародно въстание до най- кървавият преврат в най- новата българска история. Има основание да се каже така, защото веднага след 9 септември се разразява една кървава веханалия в България. Огромна част от българския политически елит, от хора, които са по- състоятелни, хора, които имат отношение към предишната дотогава власт, всъщност са избити и огромна част от тях без съд и присъда.

Фокус: Т.е. българи избиват българи?

Кирил Алексиев: За съжаление се оказва така и за съжаление този сценарии е изигран много по- рано по време на октомврийската революция в Русия, която се превръща в Съветски съюз. Цялата история се заключва до това да се подмени политическият и културен елит на една нация и да започне да се изгражда нещо на ново. Сега до колко има основание да се една политическа прослойка или една идеологическа линия, или течение каквато е комунизмът да направи такова нещо и изцяло да подмени обществото, устойте, основите на обществото и да изгради съвсем нова такава конструкция, ми е трудно да дам оценка, която да не е субективна, защото ние тук говорим за  унищожаването и убиването на огромна част от българското общество. Не че състоянието в България е било изключително мирно преди това събитие. Трябва да си дадем сметка, че след Първата световна война българското общество се намира  в едно много тежко противопоставяне. През 20-30- те години тлее една необявена гражданска война. Това зависи от много фактори. На първо място бих поставил много тежките условия по Ньойския договор, големия наплив на бежанци, които идват в България. Тук говорим за над 1 500 000 българи, които идват в границите на нашето Отечество. Това са неща, които ние днес с лека ръка ги наблюдаваме и не отдаваме значение за това какво огромно напрежение върху държавата като общество, като институция, като икономика, като демография довежда. Цялото това напрежение довежда до голям триумф на левите идеи. След Първата световна война, тенденция която се наслагва в Европа и по целия свят по принцип. Левите идеи вече 30-те години започва бума на тоталитарните такива идеи, не че лявата не е тоталитарна, но говорим за обратната стойност, т.е. крайно десните режими в Германия, Италия. Налагането на авторитарните режими в цяла Югоизточна Европа, т.е. ситуация е изключително напрегната в Европа. За капак на това- Втора световна война. Тогава всъщност идва момента когато обществото може би е уморено от тези непрекъснати турболенции, които се случват в него. Говорим за един много дълъг период от 20- 30 години, в който имаме едно изключително силно напрежение. Тогава отделно резултатите от войната, влизането на съветския ботуш на Балканите. Специално 9 септември е да, която е свързан неразривно с българската история. Ситуация в България е много сложна по това време.

Лора КАЛЧЕВА