Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Изложбата „Хората, които победиха войната“ показва как се запазва човешкото по време на един нечовешки конфликт

Д-р Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Алексиев, днес от 17.30 часа в Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита изложбата „Хората, които победиха войната“. Какво представлява тя?

Д-р Кирил Алексиев: Изложбата е един съвместен проект, който е по идея на Регионален исторически музей – Благоевград. Той се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Фокус: Каква е идеята на изложбата?

Д-р Кирил Алексиев: Идеята на проекта бе чрез него да отбележим края на Първата световна война и големите чествания, които бяха свързани с нея. Знаете добре, че тази година се отбелязва и 100-годишнината от подписването на Ньойският договор, който всъщност поставя краят на самата война в правно отношение. Заради това решихме и тази година по някакъв начин да отбележим тази годишнина, като това е само една от инициативите, които подготвяме по този повод. В самия ден на Ньойския договор ще представим изложбата „Попарени надежди“. Основната ни идея за представянето на изложбата „Хората, които победиха войната“ точно днес е да я обвържем с Деня на храбростта и българската армия. Чрез експозицията ще се опитаме да покажем едно малко по-различно лице на войната и това, което се случва по бойните полета. В рамките на 100-годишнината от отбелязването на Първата световна война, нашият основен фокус беше върху героизмът, върху нещата, които са помогнали на българският войник да се представи на изключително високо ниво на бойните фронтове. Трябва обаче да имаме предвид, че тези неща, които се отбелязват – героичните битки, страданията, кръвта, която се е проливала са изключително важни, но те са един малък процент от самия войнишки живот. Затова решихме в контекста на идващия мир, примирие и свършване на войната да обърнем внимание на това, което се случват отвъд окопите, зад бойните линии, тоест по какъв начин протича войнишкият живот и как хората успяват да запазят човешкото в себе си по време на един нечовешки конфликт. Така акцентът в нашата изложба е поставен върху човека в униформа. Смятам, че с изложбата успяхме да постигнем един изключително интересен резултат. Важно е да отбележим, че по-голяма част от изложбите, дори чуждестранните, които се занимават с тази проблематика се фокусират само върху проблематиката, която касае съответните национални граници. Тоест имаме френски, немски, сръбски,л български, руски изследвания и така нататък, които отбелязват зад фронтовия живот и по какъв начин се справят с войната, докато ние решихме да погледнем малко по-амбициозно на нещата. Така се получи един проект, който обединява всички гледни точки, което спомогна за това да се получи един изключително интересен резултат.

Фокус: Какво ще могат да видят хората, които ще решат да посетят изложбата Ви?

Д-р Кирил Алексиев: Буквално те ще могат да видят еднотипни снимки на хора в различни униформи, които по един и същи начин се справят с живота отвъд бойното поле и извън стрелбата. Както пример мога да дадем една изключително интересна снимка – как български и сръбски войник си разменят цигара. Моментът, запечатан на снимка показва как това се случва съвсем добронамерено, без да враждуват по между си. Изключително интересни са грижите за домашните любимци, които  войниците приемат в окопите, начина, по който се забавляват когато падне първият сняг, полковите театри, музикантските команди, които организират, грижата за ранените противници. Също така място в изложбата намира така нареченото „Коледно примирие“ между британските и немските войници, което всъщност е емблематично за другарството между обикновените хора, които в навечерието на 1915 на Коледа излизат от окопите и заедно празнуват празника, дори играят заедно футболен мач. Всичко това е общоизвестно и познато, но се оказва, че такива неща, такива тенденции могат да бъдат открити при всички воюващи страни, включително и българските. Така ние решихме да покажем общото между всички тези хора. Смятам, че резултатът в рамките на 11-те табла, които сме направили е доста показателен и доста интересен, така че хората само могат да спечелят ако дойдат, за да видят изложбата. Припомням, че изложбата официално ще бъде открита днес в 17.30 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград и ще остане близо месец. Така, че всеки, който се интересува от другата страна на войната, от чисто човешката може да дойде и да я разгледа.

Ливия НИНОВА