Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Проблемът – чий герой е Гоце Делчев идва от опита за политическо използване на ситуацията от нашите съседи от Р Северна Македония

Благоевград. Проблемът – чий герой е Гоце Делчев идва от опита за политическо използване на ситуацията от нашите съседи от Р Северна Македония. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, временно изпълняващ длъжността директор на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 148-ата годишнина от рождението на революционера.

Според него може би и ние до някъде имаме вина. „В края на краищата Гоце Делчев ясно е определил своята етническа принадлежност, националната си принадлежност също е заявил много ясно. На практика целият му живот е бил свързан с България. Те говорят, че Гоце е говорил за независима Македония, но това е много неточно. Това, за което се е борил Гоце Делчев е било автономна Македония. За независима Македония се борят други хора, при други условия. Това са Тодор Александров и Иван Михайлов, защото условията след Първата световна война не са позволявали автономна Македония или пък присъединена към България. Просто те се съобразяват с политическите реалности“, каза още д-р Алексиев.

Той обясни, че това, за което се е борил Гоце Делчев е да се изпълни заложеното като условия в Берлинския договор, а именно член 23 – да има автономна Македония. „Основната идея, която дори Гоце споменава на няколко места, чрез думите на д-р Христо Татарчев, е че целта е да се борят за автономна Македония, която по-късно да се присъедини към „своето отечество България“. Тоест това е било един етап. Този политически сепаратизъм, който приписват на Гоце Делчев е неверен. Разбира се, неговите идеи постепенно еволюират. От начало вижданията му по въпроса са първо да се преборим с влиянието на гръцката пропаганда, за да изпъкне българският елемент. След това, осъзнавайки политическите условия на Балканите, както и мненията на Великите сили, той приема идеята за автономия на Македония, но никога не скъсва с това, че той е различен по етнически пример от българската му принадлежност“, посочи историкът.

Д-р Кирил Алексиев допълни, че в последния етап, когато организацията вече придобива един малко по-общ характер, Гоце споделя, че не само българите имат право да получат свобода и автономия в рамките на Македония, а трябва да се привлекат и другите елементи. „Но това не изключва факта, че той е българин. Той „прегръща идеята“, че за да има революционната борба по-голям размах, то трябва да се привлекат и власите, и гърците, и недоволните турски елементи, и албанците. Тоест всички елементи, които населяват рамките на географската област Македония. От тук идва проблемът, защото днес в Р Северна Македония се опитват да му „облекат отгоре“ някаква измислена етническа принадлежност. Всъщност той много ясно се самоопределя какъв е“, заяви историкът.

Според директора на благоевградския исторически музей въпросът е, че неговата политическа визия е била в тон с тогавашните условия. По думите на д-р Алексиев това означава, че той е търсил начин да помогне на своя народ. „А и тогава между македонец и българин има знак за равенство. Това са били хора, които населяват една определена географска зона и имат своите отделни самосъзнание. Освен българи там е имало гърци, власи, цигани и какви ли не. Така, че този опит за интерпретация – съвременните условия да се вкарат в контекста на тогавашното време, то трудно ми е да намеря достатъчно политкоректен термин, защото за мен това си е фалшификация и лъжа. Тоест трябва да се съобразяваме с историческата истина. Има си документи, с които трябва да се съобразяваме. От тук насетне този опит да делим Гоце Делчев – дали е българин, дали е македонец всъщност е много грешен. Той е и български, и македонски национален герой, защото в края на краищата, той се е борил за автономията на Македония и хората, които са били там“, уточни д-р Алексиев.

Историкът каза, че това нещо го приближава към Левски, който казва, че ни трябва чиста и свята република, в която всички заедно да живеем като братя. А Гоце Делчев допълва, че разбира света като едно поле за културно съревнование между народите. „Миналата година президентът Стево Пендаровски се изказа, че Гоце Делчев се е декларирал като българин. Забележете – декларирал. После се опита да замаже положението, казвайки нещо, което да му осигури политически дивиденти по отношение на международните отношения между България и Р Северна Македония. По-късно каза, че Гоце Делчев би принуден да е така. Защо – за да вземе българско гражданство и да отиде в Германия ли? Важно е да се знае, че Гоце Делчев изобщо не е бил неосъзнат“, подчерта д-р Алексиев.

Той уточни, че за времето си Гоце Делчев е бил много образован. „Той е комуникирал с елита на България. Не забравяйте, че той почти е завършил военното училище в България, в което не се е отивало случайно. Там са учили елита, най-представителната част на обществото. Гоце Делчев е бил прекрасно осъзнат какъв е и не е бил там, за да вземем български паспорт. На него такъв не му е трябвал. Бил е там, защото е преследвал един определени идеали, които се е опитвал по всякакъв начин да ги осъществи. Това е резултатът от неговата дейност“, прибави д-р Алексиев.

Ливия НИНОВА