Д-р Кирил Ненов, Фондация „Българско историческо наследство“: Амбициите ни са фестивалът „Животът в Пловдив през Средновековието“ да стане ежегоден и да придобие европейски измерения

снимка: Фондация "Българско историческо наследство"

 

Д-р Кирил Ненов, историк и председател на Фондация „Българско историческо наследство“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, по повод предстоящото първо издание на двудневния фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“, който ще се проведе на 23 и 24 юни в парк „Младежки хълм“.


Фокус:
Г-н Ненов, предстои Пловдив да се върне в Средновековието чрез единствен по рода си двудневен фестивал, който ще се проведе в края на юни. Нека да обясним какво всъщност ще представлява събитието, какво ще могат да видят жителите и гостите на града?
Кирил Ненов: Фестивалът „Животът в Пловдив през Средновековието“ ще се проведе на 23 и 24 юни тази в парк „Младежки хълм“. На жителите и гостите на града ще предложим едно уникално събитие и възможност хората да се потопят в атмосферата на Средновековието. Самият фестивал съдържа изключително богата и оригинална програма, която ще бъде представена във времето от 10.00 до 22.00 часа. Тя включва най-различни игри и състезания, театър с живи актьори и куклен театър. Ще бъдат представени различни занаяти от епохата, ще можем да наблюдаваме битки между участниците, които ще бъдат със снаряжение и въоръжение също от периода. Ще има също музикални концерти на групи, които свирят със старинни инструменти и представят музика, която в голяма степен е близка до Средновековието и напомня за духа на епохата. Гостите ще могат да опитат най-различни храни и напитки, характерни за периода 13-15 век. Освен това, те ще имат възможност да стрелят с лък и да чуят популярни лекции, представени от наши именити историци, които ще разкажат за различни страни от битуването през средните векове. Към програмата са включени и документални филми, също четене в превод и оригинал на средновековна поезия.
Фокус: Как възникна идеята за подобно мащабно събитие, свързано със Средновековието?
Кирил Ненов:
Идеята възникна във връзка с това, че в Пловдив от много години подобни събития не са правени, а от такъв мащаб никога не е правено събитие. Фондация „Българско историческо наследство“, чийто председател съм аз, вече 12 години се занимава с популяризиране на историческото наследство. През последните години самият аз също участвам като възстановчик в подобни фестивали в страната. Така че беше напълно естествено да подам документи и да участвам в конкурса за проекти по програма „Фестивали и значими събития“, обявен от Община Пловдив. След положителен отговор от тяхна страна, започнахме организацията на събитието, както от страна на Фондацията, така и с помощта на различни организации от страната, които се занимават с възстановки, и някои извени музикални дейци.
Фокус: Вече се отчита засилен интерес към предстоящото събитие, но колко ще бъдат участниците в предвидената богата и разнообразна фестивална програма?
Кирил Ненов: Участниците ще бъдат около 150 души, предимно от страната. Очакваме да дойдат много посетители, вероятно става въпрос за няколко десетки хиляди души, които ще посетят събитието. Теренът предполага да могат всички те да се съберат. Освен това, ние сме подкрепени и от ларп групите в България. Ще има един отделен лагер с ларп участници, който ще е близо до нас. Те ще представят своя програма, различна от нашата, която включва ролеви игри на фентъзи тематика, в някаква степен отново вдъхновени от епохата на Средновековието.
Фокус: Кои са характерните белези на Средновековието, какво трябва да знаем за този исторически период?
Кирил Ненов: Периодът има своите особености, но все пак не трябва да забравяме, че като цяло хората от най-дълбока древност до наши дни се стремят към едни общочовешки цели. На първо място това е физическото оцеляване, което е свързано с осигуряване на прехрана, на дом, на продължение на поколението. Естествено, в Средновековието в голяма степен хората са се занимавали с животновъдство, с отглеждането на най-различни растителни храни, с някои характерни за времето занаяти, свързани с бита, който днес естествено е по-различен от този, който е бил тогава. Както е известно, Средновековието е време на различни стълкновения, които са се пораждали, и затова част от всекидневието е била свързана и с изработването на оръжия, с които човек е можел да се защитава и съответно да воюва при мобилизация.
Фокус: Как е изглеждал град Пловдив през Средновековието? Различавал ли се е коренно от другите градове?
Кирил Ненов: От една страна, Пловдив не се различава значително от останалите европейски градове, но същевременно има свои специфики, защото тук както днес, така и през Средновековието Пловдив се явява притегателен център на най-различни народности и култури. В Пловдив през периода 13-15 век имаме от една страна местно българско и византийско население, което непрестанно обикаля града и неговите околности. Паралелно с това, имаме и периодично заселване на кръстоносци. Тоест, тук става въпрос за едно западноевропейско население, което в определени периоди владее града и съответно е разположено е неговата сърцевина. Освен това, прониква и различно по произход население от север. Естествено, вече в късния средновековен период през 15-ти век започва и заселването на османско население, което оставя и своя отпечатък. Дотогава в архитектурно отношение Пловдив изглежда по-скоро като един европейски град, източноправославен тип, ако може така да се нарече, или по-скоро град, който принадлежи към византийската цивилизация. С идването на османското население, градът вече започва да добива един доста по-различен вид, приближава се до оманската култура с нейните специфични белези.
Фокус: Какви са вашите очаквания по отношение на фестивала „Животът в Пловдив през Средновековието“? Знаем, че е изключително трудно да се организира и наложи нов фестивал, който впоследствие да придобие статут на ежегоден. Смятате ли, че ще има успех и съответно бъдеще?
Кирил Ненов:
Нашите очаквания са големи, предвид разнообразната програма, която сме подготвили. Двата дни са абсолютно различни като съдържание на мероприятията, които ще се случат. Надявам се хората да осъзнаят, че в събота и неделя, на 23 и 24 юни, могат да посетят събитието и да наблюдават напълно различни дейности, да чуят съвсем различни факти. Надявам се, освен Пловдив и околностите на града, да привлечем публика от София и по-големите градове на страната. Събитието е с доста сериозен мащаб на фона на подобните нему фестивали в страната. Нашите амбиции са големи и искаме да превърнем събитието в ежегодно. Нещо повече – догодина сме намислили да увеличим в пъти мащаба на този фестивал, тоест той вече да придобие едни напълно значими европейски измерения. Много ще бъда щастлив, ако пловдивчани и гостите на града успеят да се мобилизират и да посетят фестивала. Мисля, че интересът на двете страни, организатори и публика, е еднакъв. За да продължи нашето събитие, ние се нуждаем от публиката и нейната подкрепа.
Тони МИХАЙЛОВ