Д-р Константин Качулев, РФК-Благоевград: Над 40 % от аптеките в Област Благоевград са затворени днес в знак на протест на фармацевтите срещу въвеждането на много системи на един път

Д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия (РФК)-Благоевград, в интервю за Радио  „Фокус“ – Пирин във връзка с протеста на фармацевтите в страната, в следствие на който над 700 аптеки ще бъдат затворени през деня. Поводът за недоволството е въвеждането на нов специален софтуер за продажба на лекарства.

Фокус: Днес над 700 аптеки в цялата страна ще затворят в знак на протест.  В Област Благоевград ще има ли такива?

Д-р Константин Качулев: Да, дори мога да Ви кажа, че над 40 % от аптеките в областта вече затвориха. Общия брой на протестиращите аптеки в Благоевград и региона е около 50. А иначе аптеките, които са в цялата страна са над 700.По последни данни броят е 762, а очакваме, че ще се включат и още аптеки.

Фокус: Каква всъщност е причината?

Д-р Константин Качулев: Причината е въвеждането на  много системи на един път, но освен това ние настояваме за политики, които да осигурят по-широк достъп на пациентите до повече и по-качествени лекарства.

Фокус: Ще има ли осигурени дежурни аптеки?

Д-р Константин Качулев: Аптеките затварят временно, защото протеста е обявен само за един ден. Целта е пациентите да усетят какво би се случило при липса на аптеки за кратко. Освен това, както знаете ние носим жълти жилетки от 5 февруари.

Фокус: А ще предприемете ли и следващи протести?

Д-р Константин Качулев: Това ще зависи от това дали ще имаме разговор с Министерството на здравеопазването. Едва след това ще бъде решено дали ще предприеме следващи действия и какви ще бъдат те. Към момента чакаме отговор от министър Кирил Ананиев – дали иска да се срещне с нас.

Фокус: Какви са Вашите очаквания и надежди – ще склони ли министъра да се срещне с Вас, за да му представите исканията си и доводи? Преди време отново разговаряхме, че проблема с новата система, която трябва да бъде въведена за лекарствата, за нейното скъпо струване, но и за затрудненията пред фармацевтите.

Д-р Константин Качулев: Да, права сте за нещата, които изброихте. Всъщност не на последно място едно от нещата, които искаме да се измисли инструмент, с който аптеките да бъдат финансирани при въвеждането на системите. Защото ако има аптеки, които могат да си позволят това, то има и такива, които не могат. Дори може да се получи така, че по-малки населени места ще останат без аптека. Силно се надявам, че днес или утре ще получим отговор от министъра по отношение на исканата среща, която да можем да реализираме до края на тази или в началото на следващата седмица.

Фокус: По-рано министъра обяви, че ще бъде даде гратисен период за въвеждането на новия специален софтуер за продажба на лекарства. Това все пак не Ви ли удовлетворява в някаква степен?

Д-р Константин Качулев: Гратисен период се дава за три системи, които не си „говорят“ по между си. Това е една от мерките, които се прилагат. Защо трябва да правим всичко на парче? Истината е, че има много въпроси, които трябва да седнем и в диалог да уточним. Даването на този гратисен период ни удовлетворява до толкова, до колкото ние няма да понасяме санкции и глоби, които така или иначе все още не са въведени. Да, те може би вече са разписани в министерството, но още не са въведени. Това ни удовлетворява от гледна точка на финансовите санкции и последствията за аптеките, защото все пак ние не сме престъпници. А влиза една система, която не е обезпечена чисто технически, система, която не е обезпечена логистично. Във всичко това се корени разликата. Най-сериозният проблем е липсата на диалог и възможностите, които ни дава държавата. Писахме дори писмо до Европейската комисия, която ни отговори ясно и точно, че отговорен за въвеждането на директивата за фалшивите лекарства е държавата. От своя страна тя може да намери фондове от структурните фондове на Европейския съюз, с които да изградят системата. Ние сме просто изпълнители.

Фокус: Тоест не е нужно основната финансова тежест да пада върху аптеките. Така ли да Ви разбирам?

Д-р Константин Качулев: Ще цитирам проф. Тенчо Колев и неговият учебник по законотворчество, в който се казва, че този, който предлага промените, трябва да даде и финансова обосновка – как това трябва да се случи.

Фокус: Затварянето на аптеките в какво точно се изразява – само през днешния ден няма да работят, в някакъв часови интервал няма да работят или?

Д-р Константин Качулев: Основно аптеките затварят за цял ден, но има такива, които са в малки населени места, които са единични. Те ще затворят символично и със сигурност няма да има „припаднали“ пациенти пред аптечните врати.

Фокус: Тоест може да успокоим хората, че ако аптеката е единствена, то те няма да бъдат върнати, особено ако имат нужда от животоспасяващи лекарства?

Д-р Константин Качулев: Да. Аптеките са заключени със знак протест отвън, но колегите фармацевти са на място. Те или ще правят ревизии или ще извършват логистични дейности.

Ливия НИНОВА