Д-р Костадинка Маринова, ОДБХ – Варна: Забранени за влагане в бои за яйца са някои съставки като Е127, Е123, Е160 и други

Д-р Костадинка Маринова, директор на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Д-р Маринова, наближават празниците Великден и Гергьовде? Има ли вече график на проверките, които ще се осъществят на територията на Варна, свързани с тези празници?

Д-р Костадинка Маринова: Както всяка година, така и тази година във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден по заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните в периода от 15 април до 6 май, включително, ще се извършват засилени проверки. Тези проверки ще обхванат обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едно с храни, заведения за обществено хранене, търговски обекти за търговия на дребно,пазари и борси, които се намират на територията на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна.

Фокус: За какво ще се следи най-вече по време на проверките?

Д-р Костадинка Маринова: При проверките по-голямо внимание ще се обърне при производството и търговията на традиционно предлаганите храни. Това са агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята на яйца. Ще се обърне внимание на съответствието на обектите с действащото законодателство, съответствия на сградофонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, наличие на здравна маркировка върху месото. Новото тази година е, че крупното агнешко месо, което е с произход България, ще бъде маркирано със син цвят, а месото, което е с произход различен от България, ще бъде маркирано с червен цвят. Ще се следят сроковете на съхранение на суровините и храните, етикетирането, маркирането на яйцата. Особено внимание ще се обърне на търговските обекти, предлагащи непакетирано месо, ще се обръща внимание, че те трябва да предоставят на видно място на търговския щанд информация, относно страна и произхода на месото, което предлагат, което е в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

Фокус: Д-р Маринова, за какво трябва да внимават потребители при агнешкото месо?

Д-р Костадинка Маринова: При избора на месо трябва да се обръща внимание на външния вид на месото, което трябва да бъде без помътняване, без омазняване, да има миризма, типична за вида на местото. Особено внимание трябва да се обръща и на съхранението на месото. Охладеното месо трябва да се съхранява при температури от 0 до 4 градуса. Замразеното месо в хладилни съоръжения, които поддържат минусови температури – при температура -18 градуса. При опакованите продукти трябва да се обръща внимание на етикетите. Най-вече на срока на годност, температурния режим на съхранение на яйцата, температурния режим на съхранение при суровините. При яйцата особено внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата. Трябва върху всяко яйце да е маркиран вида на животновъдния обект, начина на отглеждане на птиците. Тези яйца, които са предварително опакования, те са етикирани, там трябва да се обърне внимание на срока на годност, който е 28 дни след внасянето им. В търговката мрежа трябва да се предлагат яйца клас А, които са бъдат чисти, без пукнатини. Яйцата се съхраняват в климатизирани помещения, при температура до 18 градуса. При боите за яйца също да се обърне внимание на срока на годност, на състава на продукта. Забранени за влагане в бои за яйца са някои бои като Е127, Е123, Е160 и др.

Козунаците, тези които са предварително опаковани, да бъдат етикетирани в съответствие с изискванията на регламентите на ЕС69. Ако в състава на козунака е влаган подсладител, той трябва да бъде обозначен, че тези козунаци са със подсладител. Да бъдат означени всички съставки, включително и тези съставки, които уточняват алергии.

Фокус: Могат ли самите потребители да подават сигнали за нередности? Къде могат да се обърнат за помощ във Варна?

Д-р Костадинка Маринова: През всички почивни и празнични дни до Гергьовден ще има дежурни инспектори, които ще извършват проверки по места в обектите, като само за 4-5 май ще бъдат на телефон подаването на сигналите. Сигналите могат да се подават, както в интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните, така и на телефон 0700 122 099 и на телефона, който е на ОДБХ – Варна 052 600 870. Така, че на всеки сигнал на потребителите ние ще откликнем, ще извършим проверка и съответно ще  предприемем необходимите мерки, където е необходимо.

Фокус: Д-р Маринова, искате ли да добавите нещо?

Д-р Костадинка Маринова: Искам да призова гражданите да пазаруват само от регламентирани обекти, да не купуват от такива улични търговци, където суровините и храните, които те продават са с неизвестен произход, не се знае при какви условия са произведени, животните дали са здравно освидетелствани и всичко това крие опасност за здравето на потребителя. Особено яйца и месо не е за препоръчване да се пазаруват от такива производители.

Бояна АТАНАСОВА