Д-р Костадинка Маринова, ОДБХ – Варна: Призовавам потребителите да пазаруват само от регламентирани обекти, а не от търговци по улици и тротоари в града

Д-р Костадинка Маринова, директор на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Българската агенция по безопасност на храните започна извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден. Каква е целта на проверките? Какво бе установено при извънредните проверки през миналата година ?

Д-р Костадинка Маринова: Както всяка година, така и тази започнахме засилени проверки във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден. които се извършват по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Целта е да се осигурят безопасни храни за потребителите. По време на кампанията през миналата година са извършени 248 проверки, като са издадени 43 предписания и 1 акт за установяване на административно нарушение. По-честите нарушения, които се констатираха тогава, бяха несъответствия в етикетите, неспазване на температурни режими на съхранение, липса на разделно съхранение на различни групи храни, несъответствие по материално-техническата база, неводене на дневниците или на записи към системата за самоконтрол. Бракувани продукти  – месо и яйца, през изминалата 2016 за този период не е имало.

Фокус: Какви обекти ще бъдат проверявани и върху какво ще се фокусират инспекторите?

Д-р Костадинка Маринова: На проверки във връзка с наближаващите празници подлежат всички производствени и търговски обекти и заведения за обществено хранене. По време на проверките ще се акцентира върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза -агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни плодове и зеленчуци,  както и на боите за яйца. В обектите ще се следи за произхода на суровините и храните, сроковете на годност, условията на съхранение, спазване на процедурите към системата за управление на безопасност на храните, спазване на регламента относно етикетирането на храните. В заведенията за обществено хранене и в търговска мрежа също ще се следят сроковете за годност, здравна маркировка на трупно месо, правилно етикетиране на храните, включително на яйца. В търговската мрежа на трябва да се предлагат яйца от клас „В“. Проверка ще се осъществява и в заведенията за обществено хранене, които предлагат услугата ол инклузив.

Фокус: Ще бъдат ли извършвани проверки и по пазарите на живи животни и за какво ще се следи?

Д-р Костадинка Маринова: Да, такива проверки ще бъдат извършвани. ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водения регистър от собственика или управителя на пазара. Ще се следи и дали се спазват забраните за пазар на живи птици.

Фокус: Във връзка с очакваното повишено потребление на агнешко месо и яйца – за какво да съблюдават потребителите?

Д-р Костадинка Маринова: Инспекторите проверяват и боядисаните яйца, които се предлагат в търговската мрежа за празниците. Боядисаните яйца трябва да са опаковани, върху етикета трябва да е изписан срок на годност, номерата на боите, които са използвани. На територията на Варна боядисани яйца са установени единствено с произход Германия. Потребителите трябва да обръщат внимание на етикетировката на продукта, дали всяко яйце има идентификационна маркировка. Срокът на пресните яйца трябва да бъде до 28 дни след снасянето им, да бъдат чисти, без пукнатини, да няма замърсявания по тях, да бъдат правилно съхранени. Пресните яйца се съхраняват при температури до 18 градуса. За агнешкото месо потребителите също трябва да обръщат внимание дали е правилно съхранено. Ако е опаковано, дали е виден срокът на годност. При избора на месо се гледа външния вид на продукта, да бъде без потъмняване и посивяване, с типичната миризма на агнешко месо.

Фокус: Какво ще посъветвате потребителите, ще има ли дежурни инспектори в празничните дни?

Д-р Костадинка Маринова: Искам да призовава потребителите да пазаруват единствено от регламентирани обекти. По улиците на Варна има много нерегламентирани търговци, които предлагат храни. Храните, които се предлагат от нерегламентирани търговци крият риск за здравето на потребителите. Не се знае предлаганите храни от какви животни са добити, как са произведени, къде са съхранявани. Моят апел е да се пазарува само от регламентирани търговци, а не от търговци по тротоари и улици в града. По отношение на т.нар. „домашна храна“, станала модерна напоследък, потребителите могат да се обръщат към фермерските пазари. Ние извършваме контрол там, контрол ще бъде извършван и по време на празниците. На тези пазари производителите, които предлагат продукти, приготвени по домашни рецепти, са регистрирани при нас. Ние извършваме контрол както върху хигиената, така и по отношение на суровините. По време на празничните почивни дни ще има дежурни инспектори. При проблеми с храни и напитки гражданите могат да подават своите сигнали на нашите телефони и на сайта на БАБХ.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА