Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия

Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия. Това съобщи по време на пресконференция д-р Красимир Минкин, неврохирург в Отделението по детска неврохирургия и невротравматология към Клиниката по неврохирургия на столичната Университетска болница “Св. Иван Рилски” и ръководител на Центъра по хирургия на епилепсията в болницата, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Центърът за епилепсия за първи път е създаден в България и за първи път тук се осъществява нещо, което в света съществува от десетилетия“, заяви д-р Минкин.
„Става въпрос за център, който функционира отдавна, защото имаме над 1 000 пациента, които са изследвани. Тези, които оперираме се изследват много преди да се стигне до операция. Оперирани са над 250 пациента. През тези 10 години, година по година бяха въведени всички диагностични методи, които са утвърдени от света и голяма част от иновативните способи, с които разполагат ограничен брой центрове и по света“, посочи неврохирургът, като подчерта, че този център е един от много високо поставените в Европа и в света.
„Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсията, когато това е възможно. Имаме и всички хирургични техники, за това нямаме нужда от обучение и от чужди хирурзи или елиптолози“, каза още той, като отбеляза, че центърът е достигнал едно ниво, което е много добро за Европа.