Д-р Красимир Михайлов, Център за спешна медицинска помощ – Благоевград: Поставянето на паник бутони в линейките ще повиши сигурността на екипите

Д-р Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ – Благоевград  в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: В началото на нашия разговор как ще коментирате нападението на лекар от АГ болница „Шейново“?

Д-р Красимир Михайлов: Случат, който стана и сме свидетели всички е наистина шокиращ и бих могъл да кажа, че всички ние очакваме да има справедлива присъда за лицето, което е постъпило по този недопустим начин. Вярваме, че правосъдието ще си свърши работата и ще бъде издадена справедлива присъда. Всички останали мерки, които реални ние можем да предприемем като поставяне на видеонаблюдение, паник- бутони са мерки, които наистина могат да дадат по- голяма сигурност за екипите, но в същото време считам, че преди всичко спазването на закона и прилагането на закона в цялото му строгост и тежест би изиграла по- решаваща роля за възпиране на такива нападения над лекари и медицински работници.

Фокус: През последните години има ли нападания над лекари в Благоевградска област?

Д-р Красимир Михайлов: Ние имаме такава статистика, която подаваме към Министерство на здравеопазването, тъй като нашите екипи работят във високо рискова среда, т.е. те са в непрекъснат контакт с близки на пациенти. Отивайки на мястото на инцидента, отивайки на местопроизшествието или в дома, така че те са застрашени и мога да кажа, че за 2015 година има регистрирани пет случая на вербална агресия, словесна агресия спрямо наши екипи. Имахме едно нападение във филиала в Гоце Делчев, където беше счупена входната врата от близки на пациент, но това е през 2015 година и за наша радост през 2016 и 2017 година нямаме регистрирани случаи официално за прояви на агресия спрямо наши екипи.

Фокус: Кои лица са нападателите на лекарски екипи?

Д-р Красимир Михайлов: Най- често това са роднини на пациента, които считат и смятат, че екипът трябва да пристигне по- бързо, но има такива, които не са предизвикани. Има нападатели, които са употребили алкохол, доста разнообразни са случаите.

Фокус: Вие споменахте, че могат да се предприемат някои мерки, за да се гарантира сигурността на лекарите, като поставяне на видео- камери, говори се също така и за поставяне на паник- бутони в линейките, това според вас ще допринесе ли за тази сигурност на екипите?

Д-р Красимир Михайлов: При всички положения това ще повиши сигурността на екипите. Поставянето на паник- бутони в линейките, тъй като отивайки на мястото на инцидента те ще бъдат защитени в известен смисъл, тъй като могат да подадат много бързо сигнал при наличие на агресия и тогава съответните служители служби могат да реагират бързо, знаейки местоположението на дадения екип. Това пак ще бъде частично подобряване на условията на работа по отношение на агресията спрямо екипите, тъй като когато самите наши служите отидат на адрес в дома на пострадал, то там няма как там да има такъв паник- бутон. Все пак наличието на паник- бутон и в асмите филиали, видеонаблюдение в самите филиали и сега това, което престои евентуално да се направи за поставяне на паник -бутони в линейките при всички положения ще подобри сигурността на екипите и ще направи работата по- приемлива за нашите мобилни екипи.

Лора КАЛЧЕВА