Д-р Кристиян Кирилов, ОбС – Свищов: Няма регистрирани нови огнища на африканска чума в община Свищов от началото на годината

Велико Търново. Няма регистрирани нови огнища на африканска чума в община Свищов от началото на годината. Това заяви в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Кристиян Кирилов, председател на ОбС – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар. Не са намирани и заразени диви животни. Информацията е обобщена по време на редовно заседание на Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации в Свищов, което се проведе през миналата седмица.

„Искам да подчертая, че през цялата 2020 година ще продължат проверките за установяване на нерегламентирано отглеждане на свине, като нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 500 лева. Нека отново припомним на хората, че нямат право да гледат прасета в домовете си до края на годината“, подчерта д-р Кирилов.

Той уточни и, че предстои община Свищов да организира и проведе, чрез средствата за масово осведомяване, информационна кампания за наложената забрана за отглеждане на свине в личните стопанства до края на година.

Освен това Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации ще провежда заседания най-малко два пъти месечно, както и извънредно в изпълнение на решение на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА