Д-р Кристиян Кирилов, ОбС- Свищов: Тече процес по регистрация на всички домашни кучета в региона

Тече процес по регистрация на всички домашни кучета на територията на Свищовска община. В предаването „Добре дошли в Свищов“ на  Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Общинския съвет в града и ветеринарен лекар д-р Кристиян Кирилов разказа, че процедурата е изцяло съобразена със Закона за ветеринарно медицинската дейност, според който се изисква всички домашни любимци в страната да бъдат регистрирани. Повече за графика на дейностите и кога се очаква да приключат прочетете в интервюто.

 

Фокус: Г-н Кирилов, в началото на месец март Община Свищов стартира кампания за регистрация на всички домашни кучета в региона. На какъв етап е тя към момента и  от къде дойде идеята за нея?

Д-р Кристиян Кирилов: Ще започна от зад – напред. Идеята е изцяло съобразена със Закона за ветеринарно медицинската дейност, според който се изисква всички домашни любимци да бъдат регистрирани както в съответната Община, така и в Българската агенция по безопасност на храните. Така, че може да се каже, че това не е наша идея, а ние просто изпълняваме Закона. За регистрацията на едно куче е необходимо да бъде поставен чип, както и ваксина против бяс и да бъде издаден паспорт, в който се упоменава, че тези дейности са извършени. Кметът на Община Свищов Генчо Генчев издаде такава заповед и започна тази регистрация на кучетата в общината. В момента са минали изцяло три села – Александрово, Горна Студена и Драгомирово. Домашните кучета в тези населени места са покрити на 100 %. Има и изготвен график, който се спазва ежеседмично за извършване на тези манипулации. Времето също оказва значение върху него, защото се обикаля от къща на къща и колегите, ветеринарни лекари, които са по участъците извършват тази дейност. Регистрацията върви и се надявам, че ще успеем в рамките на месец – месец и половина да обхванем всички населени места в общината, както и град Свищов.

Фокус: Вие споменахте, че се поставя чип на кучетата. Какво всъщност включва самата процедура по регистрация и какво трябва да направят собствениците?

Д-р Кристиян Кирилов: Поставянето на чип става със спринцовка. Няма някакви по-сложни манипулации. Този чип се завежда в паспорта на животното, завежда се и в БАБХ, там има  един национален регистър, както и при нас, в Общината, за да знаем ние кой е стопанинът на всяко едно животно.Това се прави и, за да може при евентуални инциденти да се знае чие е даденото куче.

Фокус: При Вас всъщност, не отдавна, имаше подобен инцидент, при който една жена бе нахапана от домашни кучета, какво се случи след него?

Д-р Кристиян Кирилов: За съжаление, да . Имаше такъв случай в село Козловец и жената не просто беше нахапана, а загина. В момента следствените органи си извършват своите действия. Не знам на какъв етап е разследването, но със сигурност бе доказано, че инцидентът е причинен от домашни кучета.

Фокус: Това, предполагам, е и една от целите на кампанията, която подехте – ограничаването на подобни инциденти?

Д-р Кристиян Кирилов: Разбира се. Всеки един стопанин на домашен любимец е длъжен да го гледа по такъв начин, че той да не застрашава сигурността на другите хора.

Фокус: До кога е срокът за регистрацията на домашните кучета?

Д-р Кристиян Кирилов: Крайният срок е краят на месец март, но в тези дъждовни дни няма как колегите да работят. Затова и вероятно ще се наложи да продължим и през месец април, за да можем наистина да обхванем целия район. Ние искаме да покрием поставените си цели, а се оказа, че в региона има доста домашни любимци, най-вече по селата. Има дворове с по две, три или четири кучета. Работата е много трудоемка, колегите обикалят от къща на къща, а в града посещават ветеринарните амбулатории, където се извършват посочените манипулации.

Фокус: Предвиждате ли подобни регистрации и за други животни или това ще е само за кучетата, тъй като те са „потенциално опасни“, ако можем така да се изразим?

Д-р Кристиян Кирилов: Те другите животни , говорим за овце и крави, са си обхванати с регистрация от колегите в един по-преден етап. Това е свързано и със здравеопазването, и със субсидии, и пасища. Така, че другите домашни животни са регистрирани, но кучетата не бяха до сега.

Фокус: И като финал, нека се върнем малко назад във времето и да засегнем друга тема, която вълнува свищовската общественост. На последното си заседание ОбС – Свищов отпусна нова финансова помощ за болницата в града. Какъв бе нейният размер и за какво ще се използват парите?

Д-р Кристиян Кирилов: Старая се, винаги когато можем, да помагаме на лечебното заведение. То премина през много трудни моменти и настоящата зима бе един от тях. Средствата, които отпуснахме са в размер на 50 хиляди лева и ще бъдат използвани за покриване на разходите за гориво, които са разходени до този момент. Знаете, че в по-предния мандат на Общинския съвет бяха прехвърлени котли за гориво, които са скъпа форма на отопление. Ще търсим и в момента търсим варианти за промяна начина на отоплението на болницата. Изготвя се и проект за енергийна ефективност, който се надяваме да бъде одобрен и съответно да променим и начина на отопление с нещо по-алтернативно и по-евтино.

Фокус: Има ли някое друго решение, взето по време на последната Ви сесия, което искате да оповестите на широката общественост?

Д-р Кристиян Кирилов: Да, друга важна точка е поставянето на паметника на Александър II Николаевич. Това е във връзка с 140-годишнината от Освобождението от турско робство, която Свищов ще отбележи през лятото.  Всички разходи, свързани с монтажа, а и самият паметник, са дарение. Така, че обществеността трябва да знае, че Общината няма да харчи собствени ресурси за поставянето му.

Фокус: Кога планирате да го поставите, непосредствено преди годишнината ли?

Д-р Кристиян Кирилов: Нашата цел е, наистина, да бъде готов за честването на 27 юни. Имаме доста работа, изработване на различни планове, съгласувания, чисто документална процедура, която се надявам да приключим на време.

Луиза ТРАНЧЕВА