Д-р Кристиян Кирилов, ръководител: Основният двигател в работата на доброволните формирования трябва да е доброто им взаимодействие с останалите институции  

Призът, който доброволното формирование в Свищов получи, е еднозначна оценка за добрата работа на служителите. Те бяха отличени на церемонията „Пожарникар на годината“ за доброволци номер едно на България, припомни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Кристиян Кирилов, ръководител и председател на ОбС-Свищов. Прочетете повече за приза в пълния текст на интервюто.

 

 

Фокус: Г-н Кирилов, доброволното формирование в Свищов получи национално отличие, с което бе обявено за Доброволно формирование номер 1 в страната за 2018 година. Нека разкажем малко повече на нашите читатели за приза и за дейността на доброволците?

Д-р Кристиян Кирилов: През миналата седмица на форума, който се проведе в София, а именно „Пожарникар на годината“, където награждават изявили се служители на противопожарната служба, бяхме поканени и ние като доброволно формирование, което е отличено с първо място за своя принос в различните ситуации, които са се случили на територията на община Свищов. За изминалата година те са 79 на брой, като 40 от тях са с участието на пожарен автомобил. Мисля, че ние даваме един добър пример за това как доброволното формирование, заедно с противопожарната служба, могат да си взаимодействат в трудни ситуации и как това помага на всички жители на общината да водят по-спокоен начин на живот. Факти, които през цялата изминала година ние доказвахме. Ние показахме и, че това са основните приоритети на доброволното формирование. Членовете му към днешна дата са 29, а наградата, която получи община Свищов е за всички тях.

Фокус: Смятате ли, че това признание на национално ниво ще подобри работата на Вашите колеги от формированието?

Д-р Кристиян Кирилов: Разбира се, това е един стимул за техния труд. Все пак в цяла България има десетки формирования и явно има защо точно нашето да бъде отличено сред всички тях. Смятам, че комисията, която определя кой да бъде награден е избрала нашето формирование, заради усилията, които сме постигнали, съвместно с Регионалната дирекция на пожарната във Велико Търново и Районната в Свищов. Имаме изключително добро взаимодействие с тях. Искам да подчертая, че в нашата работа е много важно да сме задружен екип и да си помагаме във всяко едно тежко положение.

Фокус: Това не е първата награда, която получавате. Вие бяхте отличени и за популяризиране на доброволчеството през миналата година.  Как ще продължи работата Ви в тази насока?

Д-р Кристиян Кирилов: Да, наистина доброволното формирование беше отличено и от Съвета на Европа за своето иновативно създаване и ефикасното му приложение в управлението на общините. Това се изразява най-вече с Кризисния център в село Овча могила, който създадохме. По своята същност той се оказа един много добър пример и вариант за бърза и неотложна помощ в отдалеченото за нас населено място – село Овча могила, което на около 35 км от Свищов.  Екипът,  който е там, помага в най-различни критични ситуации. Благодарение на него беше спасено училището, както и Домът за хора с деменция, за което бяха индивидуално наградени колегите от Центъра в село Овча могила. Участваме и в различни проекти. Един от тях е добре познатият „INTERRAG V-A“, който реализираме съвместно с Румъния. По него с близо 500 хиляди евро, които са нашата част, работим усилено за подобряване на работата си. Освен това във всички сфери и форми, където е възможно да кандидатстваме за финансиране за оборудване и обучения за синхронизация на нашите действия с пожарната и полицията, ние го правим.

Луиза ТРАНЧЕВА