Д-р Лили Куртева, лекар на градския плаж във Варна: Слънцето през юли е много опасен, този месец не е подходящ за плажуване от възрастните

Д-р Лили Куртева, лекар на Централния градски плаж, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Куртева, с какви проблеми се сблъсквате в ежедневната работа на плажа? Оказвате помощ на повече пострадали във водни инциденти или на такива, на които им е прилошало, получили са някакви травми?

Д-р Лили Куртева: Днес стана такъв инцидент с възрастен човек, на който му е прилошало във водата. Възрастните хора трябва много да се пазят. Човек сам трябва да се грижи за живота си. Не може да разчита, че има спасители, че има лекар на плажа. Това са хиляди хора, а ние сме пет-шест души. Просто всеки е длъжен сам да се грижи, да цени здравето си и живота си, защото той е скъпоценен. Въобще, в тези горещини, дори и сутрин, не трябва да се ходи на плаж. В момента тези хора трябва да стоят вкъщи. Ако толкова много искат, могат да отидат да се изкъпят в морето след 18 часа или, когато вече слънцето не е толкова силно. Но да отидеш на този припек и на такъв плаж, какъвто е Южният, с такава голяма ивица, той не може да се прекоси.

Фокус: Само възрастни хора ли стават жертви на жегите и топлото време?

Д-р Лили Куртева: Ами как? В понеделник имахме такъв случай – възрастен човек отишъл на плаж в неохраняема зона, на едни скали. Една жена го е видяла отгоре. Човекът е с голяма сърдечна операция. Отишъл сам на морето, в неохраняема зона, някъде сред скалите. Просто в такива ситуации човек е безотговорен за живота си, а никой не е виновен за такива инцидентни случки.

Фокус: Т.е. дори да има спасители и медицински лица, хората трябва да са по-бдителни на плажа?

Д-р Лили Куртева: Да, те не трябва само на това да разчитат, че има лекари и спасители. Както е и с децата. Родителите трябва да ги държат за ръка. Те трябва да ги пазят.

Фокус: Някакви по-сериозни случаи имали ли сте това лято с пострадали деца?

Д-р Лили Куртева: Имахме да, пак на Южния плаж, до басейна. Поначало тази ивица открай време е посещавана много от деца. Имахме две малки дечица, едното беше на 5 годинки, които ги взеха в болница. Просто ги извадиха навреме. И то гражданин ги е видял.

Фокус: А ставате ли и детегледачи от време на време?

Д-р Лили Куртева: Спасителите стават, какво да правят? Ние сме по-настрани. Но те се занимават и с това, защото очите им са в тези деца, да не стане инцидент. Защото родителите не винаги внимават. Просто по крайбрежието, голям брой от главоболията, които се създават, идват от това, че има много заведения. Там се и пие, забравят се деца. Четат телефони майките.

Фокус: Имате ли и други инциденти, извън прилошаванията и водните инциденти?

Д-р Лили Куртева: Имаме много случаи на наранявания. В неделя имаше един мъж със скъсани кръстни връзки, а ние в същия момент бягахме на Трета буна при едно момче  с луксация на рамото. Беше много уплашено. Миналата седмица пък, имахме един 25 -26-годишен мъж, който скочи от Трета буна. Беше много тежък случай. Не знам какво стана после с него. Качихме го в линейката с шина на врата. Скочил от буната и си забил главата, защото там е плитко и е опасно. Също от самото силно слънце има прилошаване. Въпреки, че всеки ден се повтаря да се пие вода, да се носят шапки, всеки индивидуално понася горещината. Който има високо кръвно, възрастен е, най-добре е да не излиза на слънце. Гледам колко възрастни жени сутрин с бастуните са на плажа в това силно слънце. Не знам какво мислят тези хора. Мислят, че е здраве слънцето ли? Не е здраве! Слънцето е много опасно и за кожата дори, състарява я. Това не е подходящ месец за плаж за възрастните. Особено за варненци, които могат да дойдат и през юни и септември, когато не е толкова топло. Защо трябва да се идва в най-силния пек?

Диана СТОЕВА