Д-р Лиляна Куздова: Отделението по Неонатология към МБАЛ- Шумен се нуждае от апарат за кръвно-газов анализ

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Д-р Лиляна Куздова, началник наОтделението по Неонатология към МБАЛ- Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: В последните дни на октомври, отделението по Неонатология в МБАЛ- Шумен получи две ценни дарения- пациентен монитор по проекта „Дарявай, докато четеш” на шуменския „Инер Уил Клуб“ и съвременен кувьоз. Д-р Куздова, има ли още апаратура, от която се нуждаете?

Д-р Лиляна Куздова: Изключително съм щастлива, че обществото разбра колко важно е да бъдат подпомагани родителите и децата, които се раждат с малко тегло, че е важно да се разполага и със съвременна апаратура. Кувьозите имитират условията в утробата на майката. Те са ни необходими, за да помагаме да растат недоносените бебета, в много случаи да спасяваме техните животи. В момента отделението разполага с кувьози, които са най-съвременни и осигуряват среда, в която бебетата могат да се отглеждат нормално. Това, от което се нуждаем е апарат за кръвно-газов анализ. Това е апарат, с който с минимално количество кръв се изследват основните жизнени показатели на недоносените бебета. На ден на едно такова бебе се налага да се правят по няколко изследвания и да му се взима кръв. Това води до кръвозагуба при децата и последващо преливане на кръв с всички рискове от това. Има апарати, които работят с капки кръв и така се избягват рисковете от многократното бодене и изследване на детето.

Фокус: Колко средства са необходими за такъв апарат?

Д-р Лиляна Куздова: Имам вече оферта за апарат за кръвно-газов анализ. Неговата цена е 18 000 лв. Този апарат изключително ще намали рисковете за децата и ще облекчи работата на медиците. Надявам се да се съберат необходимите средства и да успеем да го закупим. Вероятно ще обявим дарителска кампания. Хората, които искат да се включат в набирането на средства могат да се свържат с отделението по неонатология в МБАЛ- Шумен.  На едно дете на механична вентилация, на дете, което е на апарат за изкуствена белодробна вентилация  кръвните газове, нивото кислород и въглероден двуокис се изследват многократно в денонощието. При досегашните методи се взема артериална кръв, което и като манипулация е доста трудно. Взема се минимум 1 милилитър кръв, а количеството кръв в циркулацията на едно недоносено бебе е 60-80 милилитра. В момента в цял свят се използват микроинвазивни техники за изследване и лечение на тези деца. Апаратът, който ни е необходим, работи с капилярна кръв. Вземат се няколко капки, резултатите се получават много бързо, като от тези няколко капки се изследват електролити, хемоглобин, глюкоза. Глюкозата е другият важен момент за недоносеното. По ред причини тези бебета имат ниски стойности на кръвна захар. Тя трябва да се контролира многократно през денонощието, тъй като при ниски стойности може да се стигне до симптоматика от страна на централната нервна система, може да има епизоди на спиране на дишането, на гърчове. Това налага многократното и проследяване, а в това е смисълът на такъв тип апарати, те са направени, за да няма кръвозагуба.

Фокус: Какъв е проценът на недоносените бебета, родени от началото на годината?

Д-р Лиляна Куздова: Над 800 са родените деца. Запазва се тенденцията към намаляване на броя на ражданията, но няма драстична разлика с предходни години. Около 10% е броят на недоносените бебета. Това е почти стационарен процент. Имаме няколко двойки близнаци. Повечето от новородените са момиченца, което е също постоянна тенденция. От началото на годината за втори път имаме дете с тегло 700 грама.Успяхме да  го пасим, както и първото, родено преди няколко месеца със същото ниско тегло.  Мога да кажа, че това бебенце се  развива нормално за календарната възраст. Имаме раждания на бебета с тегло 1000, 1300-1500 грама. Това се тежки деца, но теглото не е най- важно при тях, важна е зрелостта. Имаме 16- годишна родилка, за която това е трета бременост, а детето се роди недоносено. Има и доста родилки на над 40-годишна възраст. При част от тях става въпрос за  първо раждане, но има и такива, при които се касае за трето раждане. Като цяло се наблюдава увеличаване на родилките на повече от 40 години. Причините са различни-  социални фактори, част от жените отлагат раждането за по- късна възраст във връзка с професионалната си реализация, при други поради репродуктивни проблеми. Увеличава се броят на родените деца от инвитро бремености.

Ивелина ИВАНОВА