Д-р Лиляна Несторова, лекар: Тежките усложненията от трихинелозата могат да доведат до летален изход  

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Несторова, къде и как се разпространява трихинелозата?

Д-р Лиляна Несторова: Трихинелозата е разпространена паразитоза по всички континенти. Това е остро заболяване при човека и при някои млекопитаещи животни свързано с паразитирането на трихинелите. Те се размножават и развиват най-често в тънките и дебели черва както и в мускулите на човека след консумиране на заразено с трихинели месо. Хората се заразяват от трихинелоза, когато консумират инфектирано месо, което не е добре термично обработено и без да е диагностицирано под микроскоп. Затова е необходимо дори и домашната свиня да се изследва за трихинелоза. Най-често хората се заразяват от домашната и дивата свиня. Мечките, кучетата, котките и лисицата също може да се страдат от заболяването, но човека най-често се инфектра чрез консумирането на месо, което не е добре преработено или не е изследвано.

Фокус: Какъв е инкубационният период?

Д-р Лиляна Несторова: Инкубационният период при трихинелозата е от 10 до 30 дни като понякога може да бъде по-кратък или по-дълъг. Трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса, а при минус 20 градуса се унищожават за 20 дни, а при осоляване и консервиране на месото, когато е инфектирано те загиват отново за няколко седмици.

Фокус: Какви са първите симптоми?

Д-р Лиляна Несторова: Първите симптоми на заболяването са отпадналост, безапетитие и гадене, които симптоми с нищо не показват за развитие на трихинелоза.  В последствие се появява оток на клепачите и конюнктивитите и това се смята за сигурен белег за развитие и наличие на заболяването. Понякога отокът обхваща цялата глава, шията и горните крайници. Вторият белег са мускулните болки, които насочват към диагнозата трихинелоза. Те се появяват при дълбоко дишане, кашляне, дъвчене, хранене както и в очните и шийните мускули. Появява се и повишаване на температура, което е третият признак за наличието на заболяването. Три дни след проява на симптомите се наблюдава повишение на температурата до максимални стойности около 39 градуса. При по-леките форми заболяването може да протече и без температура, а четвъртият белег на заболяването е появата на кожни обриви.

Фокус: Колко тежки могат да бъдат проявените симптоми?

Д-р Лиляна Несторова: При заболелите от трихинелоза се наблюдава наличието на левкоцитоза и еозинофилия. Повишеният брой на левкоцити заедно с останалите симптоми могат да насочат специалистите, че става дума за трихинелоза. Еозинофилията е повишено количество на определен вид левкоцити в кръвта и се проявява като алергично състояние. Колкото по-изразена и по-ранна е еозинофилията, толкова по-тежко протича трихинелозата. Еозинофията се запазва при хората дори три-четири месеца след оздравяване. Много често при тези пациенти се появява уртикариален хеморагичен или полиморфен обрив.

Фокус: Каква е тежестта на усложненията от заболяването?

Д-р Лиляна Несторова: Тежките усложненията от трихинелозата могат да доведат до летален изход. Усложненията от трихинелозата може да настъпят три-четири седмици след първите симптоми от заболяването, които водят до много висок леталитет. Те могат да бъдат миокардит, пневмония и менингоенцефалит. У нас със закон е регламентирана трихинелоскопията на свинското месо както на дивечовото, така и това от домашните свински меса. Необходим е сериозен ветеринарен и санитарен контрол на свинско месо, което може да изключи наличието на зараза в консумираното месо и така може да се профилактира и да се води борба с трихинелозата. Пациентите при по-тежките форми се настаняват за болнично, за да мога да се предотвратят усложненията. Съществува лечение за трихинолозата и се избягват усложнения, когато то е навременно. Колкото по-рано се започне, толкова рискът от усложнения намалява като заразяването се получа при консумирането на заразено от трихинели месо. Консумирането на меса, които не са термично обработени крие повече рискове и трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса.

Денис НИКИФОРОВ