Д-р Людмила Емилова, варненски диетолог: Затлъстяването при децата е изключително опасно, а българското правителство стимулира този процес

Диетологът д-р Людмила Емилова, в интервю за Радио „Фокус”-Варна

 Фокус: Д-р Емилова, предвид настъпилия есенен сезон, какви са Вашите препоръки за здравословно хранене?
Д-р Людмила Емилова: Есента е много подходящ сезон за извършване на плодолечебни диети. Това е възможно поради изключително голямото изобилие от най-различни плодове, расли на слънце, наситени на ензими, витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, и всякакви полезни противоракови и увеличаващи защитните функции на организма вещества. Консумацията на тези полезни храни укрепва имунитета и ни прави по-устойчиви на всякакви външни фактори, което дава отражение и на външният ни вид. В плодовете се съдържат вещества, които оказват положително влияние на кожата, косата, ноктите. Всичко приема хубав облик с консумация на голямо количество плодове, които можем да си позволим да ядем в този сезон. Благотворното действие на пресните растителни храни е особено повишено, когато хората се подлагат изцяло на програма, включваща плодове и фрешове. Независимо дали ще е за период от 5, 10, 15, 20 или повече дни, това е страхотен начин да изчистим организма си от вредните емисии и да свалим килограми, като свалените килограми са за сметка на отровните ненужни вещества. Така ставайки по-стройни и по-млади, ставаме и по-здрави, а от това по-хубаво няма.

Фокус: Кои са най-полезните плодове, характерни за есенния сезон и на какви витамини са наситени?

Д-р Людмила Емилова: Сезонните плодове, които се отглеждат в България – ябълки, грозде, смокини, круши съдържат много полезни вещества. Най-добре е да се консумират плодовете, които са откъснати току-що от дървото, тъй като са много наситени на полезни вещества за организма. За хората, които нямат тази възможност, е желателно да ги приемат колкото се може по-скоро, тъй като пак ще има благотворно отражение. През есенния сезон е желателно да се хапват повече смокини, грозде, ябълки, круши, сливи, както и диня и пъпеш, които все още могат да бъдат открити на пазара. В зависимост от предпочитанията на човека и здравословните му потребности се селекционира и вида на плода. За хората, страдащи от диабет е подходящо да се подбират по-кисели грозде и ябълки. Всички растителни продукти, които е родила майката земя са прекрасни, а ако имаме възможност да приемаме органично отгледани плодове е най-добре, защото в милиметрите на кората им са концентрирани най-много полезни вещества и не са наситени на химикали.

Фокус: Как да се храним здравословно, когато не сме сигурни, какво е съдържанието на продуктите, които купуваме?

Д-р Людмила Емилова: България е една от малкото страни, в които могат да бъдат открити екологично чисти продукти. В нашата страна се отглеждат много животни в екологични условия, от които се извличат полезните за организма мляко, сирене и кашкавал. Есента е най-подходящия сезон за диетични режими, тъй като се разкрива най-голямото богатство от продуктова гама. Доматите, които са кисел плод, са особено необходими за организма, когато са расли на слънце, в естествено торени почви, защото съдържат висока концентрация на антиоксиданти, или с други думи противоракови вещества. Вследствие на консумацията на чисти биологични продукти човек се подмладява. При случаите на хора със здравословни проблеми, като диабет, които имат високи нива на инсулин се препоръчват плодове с по-малка наситеност на захари, такива има точно през есенния сезон.

Фокус: Как се изготвя индивидуален хранителен режим?

Д-р Людмила Емилова: Индивидуалният хранителен режим се изготвя според потребността на организма и след извършени изследвания. Определянето на диета зависи от случая, който е налице, ако даден човек има потребност да отслабне, защото е с наднормено тегло се намаля хранителния пакет за деня, ако се намира в тегло под нормата, се процедира по обратен ред – повишаване на килограмите. Вторият важен фактор е да се направят всички необходими изследвания, в това число лабораторни и инструментални, за да се види има ли и какви са  здравословните проблеми на дадения човек, който изразява желание да поддържа здравословен начин на хранене. Според мен няма здрав българин. Децата също са болни, може би те са най-уязвими от цялата нация, защото някои майки проявяват лоши навици по време на бременност, като употреба на цигари и алкохол, или не се хранят здравословно, което също им рефлектира. В някои по-крайни случаи майките не си кърмят бебетата, други ги кърмят, но без да се стремят към набавяне на полезни храни и се получава така, че децата усвоявайки полезните вещества от кърмата приемат и вредните. Всеки интелигентен човек би се доверил на специалисти, които да му изготвят правилната програма за здравословен начин на живот, защото на първо място е необходима намесата на лекар, който да извърши преглед на пациента, да събере информация за състоянието му, да го подложи на изследвания и да се установи здравословният му статус и след това се стига до съветите за правилния хранителен режим.

Фокус: Какво мислите за обезмаслените продукти? Вредни ли са или полезни за организма?

Д-р Людмила Емилова: Обезмаслените продукти не са вредни за организма тогава, когато от съдържанието им са извлечени и отстранени част от мазнините, например от млечните произведения или в месото, без да се добавят на тяхно място други вредни вещества, като не трябва да се приемат прекомерно. Особено вредно е да се потребява маргарин, вместо сирене, или мляко, които съдържат естествени животински мазнини, защото когато маргаринът попадне в човешкия организъм при температура от 36 градуса остава с твърда маса, което предизвиква запушване на кръвоносните съдове, а от там се увеличава рискът от поява на инфарктни или инсултни състояния.

Фокус: Българинът започва ли да се храни по-разумно или напротив, с годините се забелязва обратната теденция?

Д-р Людмила Емилова: В последно време се наблюдава тенденцията, че младите хора се стремят да се хранят по-здравословно. Това не се отнася за българина като цяло, но засяга тази чат от младите хора, при които се открояват разумни хранителни навици. Все повече младежи се обръщат към вегетарианството, като алтернатива за здравословно хранене, а тези, които предпочитат да поглъщат големи количества салами, кашкавали, тестени продукти и полуфабрикати са все по-малко. Освен това се наблюдава, че голяма част от тази възрастова група се отдават и на веганство, което изключва приема на всякакви животински храни, като в това число влизат освен месните изделия и млечните производни. Някои предпочитат повече рибни храни, други консумират основно яйца, като отварям скоба, че при консумацията на яйца има една особеност, базирана на топлинната им обработка. Когато се приема добре сварен жълтък се увеличава лошият холестерол в кръвта, а когато жълтъкът е с рохка текстура, тоест ако е леко суров, увеличава концентрацията на добрия холестерол, който има функциите да изчиства плаките от артериите.

Фокус:  Кой е отговорен, че българските деца се хранят неразумно? Какво трябва да се направи, за да се промени притеснителната статистика?

Д-р Людмила Емилова: Затлъстяването при децата е изключително опасно, а българското правителство стимулира процеса. Министерството на Образованието и науката и Министерството на Здравеопазването допускат в учебните заведения да се предлагат закуски, чиито съдържания включват бяло брашно, захар, бял хляб, наситен на химикали, изкуствени набухватели, оцветители, подсладители и други вредни вещества, които попадайки в детския организъм се превръщат в тесто. Предлагат се хамбургери, сандвичи с тънки резенчета шунка, наситени на изкуствени женски полови хормони и растежни хормони. Това е престъпление спрямо децата. Не е редно в обсега на всяко учебно заведение да се предлагат тестени закуски и енергизиращи напитки, които съдържат кофеинова доза, равняваща се на няколко кафета. Тези питиета се приемат от подрастващи деца, а причината е, че няма държавно отношение към това младото поколение да бъде здраво. Не се правят никакви постъпки, а се процедира чиновнически. Резултатът е недоволството на родителите, които искат децата им да получават плодове в училище, а на практика всяка регионална инспекция решава на местно ниво какво да се предоставя на децата в съответния регион или община.

Фокус: В края на нашия разговор бихте ли изразили менение и по друг наболял проблем, който засяга основно младите момичета? Анорексията и булимията са много сериозни диагнози. Според Вас, каква е причината момичетата да лишават организмът си от храна и как може да им се помогне?

Д-р Людмила Емилова: Анорексията и булимията са заболявания на психологическа основа и не се дължат на начина на хранене. Най-често тези състояния са провокирани от неразбирателства в семейната среда. Обикновено момичетата имат разногласия с майките си или са повлияни от други фактори и решават да лишават организма си от храна. Според данните от английско проучване се оказва, че една от причините за отключване на анорексия при момичетата са ваксините, които им се поставят в детска възраст. Имунизациите влияят и на момчетата, като при тях съществува опасност от развиване на шизофрения. Много е важно да сме деликатни и особено наблюдателни към децата си и ако забележим, че не се хранят пълноценно, непрекъснато губят телесна маса или се крият, за да повръщат трябва да реагираме веднага. Не е най-важното да им даваме пари сутрин, а те да си купуват каквото искат. Не е приоритет да им доставяме колкото се може повече средства, скъпи мобилни телефони, дрехи или всевъзможни удобства в домашна среда, защото не виждаме всъщност как губим децата си.

Десислава ВАСИЛЕВА