Д-р Людмил Личев, МБАЛ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

Нямаме дългосрочни задължения, успяваме да си плащаме текущите задължения, даваме заплати на лекарите и медицинските сестри макар и минимални, а не както са по рамков договор и се опитваме да се крепим. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Людмил Личев – управител на МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград. Той подчерта, че очакват помощ от правителството и министъра на здравеопазването след днешната среща. „Надяваме се че, правителството ще обърне внимание и на общинските болници, защото ние сме буфера. Сега, когато имаше грипна епидемия, всички болни минаваха през нас. В детско отделение имаме 10 легла, а настанявахме по 20-24 болни. Във вътрешно при 28 легла, приемахме по 42 болни. Внасяхме допълнително, защото болните имат нужда от лечение, а и самите те искаха да се лекуват при нас, а не в най-близките големи болници – в Смолян и Кърджали“, отбеляза д-р Личев.

Той подчерта, че нямат дългосрочни неразпратени дългове, като за 2018 г. почти всичко са изплатили, но това е за сметка на персонала. Управителят на общинската болница допълни, че имат нужда от медицински сестри и лекари и този проблем не е само при малките болници, а дори и в някои от частните. „Нека обаче да се обърне внимание от правителството на общинското здравеопазване. Нашата болница се намира в отдалечен и труднодостъпен район и при сняг и дъжд ситуацията се усложнява. Освен това обслужваме както жителите на община Златоград, така и хората от община Неделино и тези от района на Бенковски, които въпреки че са в област Кърджали, искат да се обслужват и лекуват при нас“, посочи д-р Личев.

Той добави, че община Златоград не е богата община, но всяка година им помага с каквото може, въпреки че не е достатъчно. Общинското ръководство – и кмета, и общинския съвет са отворени към тях. „Всеки месец като управител на болницата давам отчет на общината какво е финансовото ни състояние, какви са задълженията, какво сме изплатили. Работим съвместно с общината и това допринася за добрата връзка между общината, общинското здравеопазване и болницата“, категоричен е д-р Личев.

Според д-р Личев, общинските болници трябва да са държавни, защото малките общини са бедни. „Общинското здравеопазване трябва да е към държавата, да се премахнат едноличните търговци, защото ние не сме търговци. Надяваме се решението, което ще се вземе на срещата между министър-председателя, министъра на здравеопазването и Сдружението на общинските болници да е в полза на хората. Дали сме клетва да лекуваме хората. Ние сме на възраст, че оставаме в Златоград и ще лекуваме хората, но няма да има нас кой да ни лекува. Министерството трябва да помисли, че здравеопазването на е само в големите градове. Специализираното ще е там, но основното – за по-леки случаи, трябва да е в общинските болници, за да не пътуват хората с километри до големите болници при нужда от лекарска помощ“, каза още д-р Личев.

Нели ГЕРГЬОВСКА