Д-р Ляти Ананов, Сдружение на гълъбовъди, зайцевъди и природолюбители-Ракитово: Нашите членове обичат птиците и отглеждат много декоративни и редки породи

За най-интересните породи птици и зайци, отглеждани от  членовете на „Сдружението на гълъбовъди, зайцевъди и природолюбители” в Ракитово, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар неговия председател – д-р Ляти Ананов.

 

Фокус: Г-н Ананов, какви хора участват в Сдружението на гълъбовъди, зайцевъди и природолюбители в Ракитово?

Ляти Ананов: Сдружението включва хора от региона, които отглеждат гълъби, папагали, канари, зайци, различни видове декоративни кокошки, фазани, пауни. Целта на организацията е да се обменя опит с останалите природолюбители в страната, да се участва в изложби и конкурси, да се направи по-добра селекция на видовете. Основната част от членовете ни са гълъбовъди като основната порода, която отглеждаме е пазарджишкият високолетящ гълъб, но има и поне петима от колегите в общината, които отглеждаме много декоративни породи, които са внос от Полша, Австия, Унгария, Германия. Такива породи са джимпели, датски фазанов гълъб, демеркеш, ориенталски дамаскин, немски изложбени гълъби, пощенски гълъби. Особено красива е немската порода „стартаубе” или звезден гълъб, заради интересните шарки. Тя е и една от редките породи в страната. Изброените вносни породи са редки за страната и се отглеждат от малко хора в страната. Аз отглеждам 30 породи гълъби,като най-новата порода гълъби в колекцията ми е породата „Тексани”.

Фокус: Споменахте за вашата колекция от гълъби?

Ляти Ананов: Колекцията ми от редки видове гълъби е около 30 различни породи , имам и колекция от водоплаващи птици. От детството си съм запленен от животинският свят и това ме накара да завърша ветеринарна медицина. Обичам  птиците и от години се занимавам със събирането на редки видове гълъби, патици и други птици. Основно колекцията ми е от немски породи гълъби, но наскоро се сдобих и с американската породата гълъби „Тексани“, която е една от най-известните отглеждани за месо в света. На територията на нашата страна се отглежда т.н смарагдова птица, известна още като каюга. Патицата е много харесвана и е чудесен домашен любимец тъй като се привързва към мястото което обитава“.  Тези атрактивни птици и породи получавам, като посещава чуждестранни изложби  на международно ниво в Чехия, Полша , Германия, Унгария , Австрия. Много природолюбители в областта, които проявяват интерес към редките породи птици и също имат своята колекция, но не ги търгуват по между си, а на едно колегиално ниво си партнират, като си разменят породите, мъжки или женски екземпляри, в зависимост на кой какво му липсва в колекцията.

Фокус: С какво е интересна породата гълъби „Тексани“?

Ляти Ананов: Породата гълъби „Тексани“ е една от най-известните отглеждани за месо в света, а отскоро вече и в България.  Тя е създадена в Тексас през 50-те години. Интересното при породата е, че гълъбите се различават по пол още на еднодневна възраст. Тялото на мъжките е голо и покрито с много къси пухени влакна, докато тялото на женските гълъбчета е добре покрито с пух. При създаването на породата е била да се получи гълъб за месо с добри икономически показатели. Тексанът е порода със средно голямо тяло, поради което за изхранването на гълъбите е необходимо сравнително голямо количество фураж. Размножителната способност на този гълъб е уникална. Цикълът на снасяне е 28-35 дни като в елитни развъдни ферми се получават по 14 приплода годишно. Ценните телесни части (гърди, бутове) са първокачествени от гледна точка на преработвателната и кулинарната промишленост.

Фокус: Споменахте и за така наречената „смарагдова птица“?

Ляти Ананов: На територията на нашата страна се отглежда т.н смарагдова птица, известна още като каюга. Името и произлиза от езерото Каюга, намиращо се в региона на Ню Йорк, където породата е много известна. Историята за произхода на този вид патица е, че един мелничар улавя две диви черни диви патета, който отглежда в езеро близо до своята мелница. В последствие потомството на тези две патици е било много ценено заради вкусното месо и лесното им развъждане. Породата каюга е призната от Американската асоциация по домашните птици още в далечната 1874г.  Патиците каюга се отличават с черния си клюн, черните си крака и оперение, което при подходяща слънчева светлина има ярък и специфичен зеленикаво-смарагдов отблясък. Патицата е много харесвана и е чудесен домашен любимец тъй като се привързва към мястото което обитава същевременно с това се поддава на дресура и може да бъде използвана в борбата срещу много различни видове насекоми, мекотели и други.

Радослава МУРДЖЕВА