Д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей – Варна: Учредяването на Ордена „За храброст“ е една от най-ярките дипломатически стъпки на княз Александър Батенберг

Д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Кръстева, каква е програмата на Военноморския музей за празника Гергьовден?  За поредна година работите с отворени врати.

Д-р Мариана Кръстева: Да в Деня на Българската армия и Деня на храбростта, Военноморският музей по традиция е отворен за своите посетители с вход свободен. Нашите посетители ще могат да разгледат постоянната ни експозиция – външната и вътрешната. Достъпен ще бъде и кораб-музеят „Дръзки“. Различното е, че ще може да бъде разгледана и най-новата ни изложба. Нейното откриване беше на 3 май в изложбената зала на Музея. Този път нашата изложба е посветена директно на празника на Българската армия и ще разкаже за Ордена за храброст. Нарекохме я „Орденът за храброст в държавните и воинските традиции“. Всъщност в тази изложба сме подбрали да покажем експонати от нашия фонд и от фонда на Националния военно-исторически музей. Като може да бъде проследено развитието на Ордена в неговата символика. Могат да се видят различните степени. Публиката ще се запознае с някои от най-видните личности – политици, генерали, войници, моряци, хората, които са посветили живота си на защитата на Отечеството. Някои от тях са дали и най-ценното – живота си. Ще покажем интересни експонати, като акцентът на изложбата е Пиката на Самарското знаме, която е с вграден Орден за храброст Първа степен. Това е едно от първите отличия, връчени в годината, когато е учреден Орденът за храброст през 1880 година. Не случайно именно Самарското знаме е носител на този Орден, тъй като то е символ на нашето освобождение, на нашата борба за свобода. И избирайки тази тема, искаме да напомним, че с него е направена една от ярките дипломатически видни стъпки от страна на княз Александър Батенберг, с които да покаже усещането за самостоятелност, самочувствието на българите и на българската държавност, тъй като учредяването на Ордена е станало във време, в което България е васална на Турция и на всяка подобна стъпка е гледано като на нарушаване на нейната подчиненост на империята. Ще могат да се запознаят нашите посетители и с кавалерите на Ордена „За храброст“. Някои от най-известните български генерали, водили битките за национално освобождение.

Фокус: Може ли да изброите някои от имената, свързани с Варна?

Д-р Мариана Кръстева: Пряко с Флота и с Варна можем да свържем имената на кап. II ранг Рашко Серафимов, на Богдан Ганчев, Станчо Димитриев, Лазар Драганов. Разбира се трябва да споменем и героя от Балканската война Димитър Добрев. Тук ще видим един от първите му ордени войнишкият Кръст „За храброст“, който той получава още като юнкер по време на Сръбско-българската война, където участва като доброволец. Можем да видим и развитието на ордена в друг вид символика, като едни преклонение пред тези, които са го учредили, но са и пряко свързани с въплътените дълг е чест в него. Имам  предвид Обществото на кавалерите на Ордена „За храброст“, които в своя знак също вплитат основните елементи на първоначалния орден. Съюзът на запасните офицери също държи да е свързан в символиката с него. Такива организации са носители и на заложеното в отличаването и удостояването на хората с такива отличия.

Фокус: Вие споменахте, че експонатите са от фондовете на двата музея – Националният военно-исторически и Военноморският във Варна, но има ли и дарения от частни лица?

Д-р Мариана Кръстева: Фондовете на музеите се формират предимно от дарения и специално тези лични отличия идват от дарения от наследници. Има и образци, които идват по административен път, но те не са най-ценните. По-скоро целта е с тях да се допълва целият набор от определен вид отличия. Така, че ние разчитаме предимно на пряко свързаните по родствена линия с хората, оставили имената си в българската история. Така че да могат да попаднат техните значими вещи, документи и свидетелства за определени исторически моменти в Музея и по време на изложби като тази да станат достъпни за мнозинството от любителите на историята.

Фокус: Докога изложбата ще остане в Музея?

Д-р Мариана Кръстева: Изложбата ще на разположение на нашите посетители до 20-ти юни.

Диана СТОЕВА