Д – р Мая Миланова:Миграционният поток води до увеличаване на заболяванията предавани по полов път

Д-р Мая Миланова, управител на Кожно – вечерическия диспенсер в Сливен, за зачестилите случаи на венерически заболявания, причините за това и  методите на лечение

 

Фокус: Д-р Миланова дава ли отражение работната миграция върху броя на венерическите заболявания?

 

Д-р Мая Миланова:  Миграционният поток от работещи в чужбина води до увеличаване на заболяванията предавани по полов път. Тези болести са лечими и не оставят трайни последствия при навременно предприети мерки. Важно е, след незащитен полов акт, да се потърси лекарска помощ. Кожно – вечерическият диспенсер в Сливен разполага със тестове, които са способни да установят точно за какво заболяване става въпрос. Правят се  микробиологични, кръвни и други изследвания, които точно показват какъв е причинителят на заболяването.

 

Фокус: Какво се случва след като бъде поставена диагноза?

 

Д-р Мая Миланова:  След това се пристъпва към лечение. Предимно се използват антибиотици. Част от пациентите с венерически заболявания се диспансеризират и подлежат на наблюдение. Всички венерически болести са опасни за здравето, ако не бъдат лекувани. Островърхите кандиломи могат да причинят рак на маточната шийка, но открити на време се лекуват успешно и без последствия.

 

Фокус: Коя е най- често поставяната диагноза?

 

 

Д-р Мая Миланова:  Сифилис. Броят на болните от сифилис в Сливенска област нараства. Само през тази година са открити 23 нови случая. Това е почти два пъти повече от 2015 година, когато болните са били 13. Общо на диспансерно наблюдение се водят 76 пациенти. През 2013 година в лечебното заведение от сифилис са се лекували 14 пациенти, а през 2014 – едва четирима. Лекарят счита, че реалният брой на болните и три или четири пъти по- голям. Тревожен факт е, че има няколко случая и на вроден сифилис у деца. Има и случаи на заразяване, в единия от които жертва е момиченце на 7 години. То е заразено по време на блудство, извършителят вече е задържан.  В случай на болно от сифилис дете се изследват и неговите близки. Често, поради липса на финансови възможности, пациентите се лекуват за сметка на лечебното заведение.

 

Фокус: Колко струва лечението на това заболяване?

 

 

Д-р Мая Миланова:  Около 400 лв. е клиничната пътека за лечение на сифилис. Изследванията за сифилис струват 8 лв. При навременно откриване на заболяване и последващо лечение, могат да се избегнат усложнения, които са особено тежки при сифилиса.

 

Фокус: Какви са основните мерки за предпазване от венерически болести?

 

 

Д-р Мая Миланова:  Основен защитен фактор срещу венерическите заболявание е превенцията. А това е използването на презерватив. Нито едно друго предпазно средство не е ефективно в борбата срамните болести и СПИН, коментира лекарят. Незащитеният секс и безразборните полови контакти са основна причина за разпространението на венерически заболявания, а ниската здравна и полова култура на голяма част от населението е причина за тяхното широко разпространение.

 

Фокус: А има ли зачестили случаи на ХИВ и СПИН?

 

 

Д-р Мая Миланова:   Няма наблюдения за броя на болните от ХИВ и СПИН. При съмнения за такъв случай изследванията се изпращат в София и Пловдив, където се намират референтните лаборатории. Диспансерът в Сливен не следи подобни случаи.

Людмила ЙОРГОВА