Д-р Миглена Петкова, РИМ – ВТ: Изненадващи експонати и доза провокация са акцентите на изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ подредиха във Велико Търново. Официалното откриване на експозицията, която се представя за пръв път пред публика, е днес, поясни в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ д-р Миглена Петкова, зам.-директор на Регионалния исторически музей в старата столица. Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Повече за нея прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Петкова, кое е най-атрактивното и не виждано до сега в новата изложба на Регионалния исторически музей във Велико Търново „Музеят – неочакван, отворен, споделен“?

Миглена Петкова: Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от предмети, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Обикновено сме свикнали да разглеждаме класическият тип музейни изложби, тоест представени колекции от предмети, като самата колекция разказва голямата история. Тук преобръщаме тази представа. Показваме един единствен предмет, който говори сам за себе си и той провокира множество различни истории. Гостите изложбата ще изберат сами дали да следват догматичните представи на културното наследство или да погледнат на него като възможност за различен начин на интерпретация на времето и събитията. Основно предметите са, както споменах, нетрадиционни и провокиращи любознателността на посетителите. С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Това са само част от въпросите, чиито отговор ще открият жителите и гостите на Велико Търново сред най-сюрпризиращите експонати, които съхранява един музей. Изложбата е реализирана от екипи на Националния военноисторически музей, Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека. Тя е е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., и ще бъде представена в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.

Фокус: Нека да разкажем малко повече за това от къде идва идеята за нея и това първият подобен проект, представян у нас ли е?

Миглена Петкова: Дали е първият подобен проект не мога да кажа със сигурност, но наистина той е много по-различен от това, което сме свикнали да виждаме в музеите. С него ние се опитваме да отговорим на съвременните изисквания на публиката. Освен, че представяме малко известни експонати, които провокират мисленето на посетителите, те са свързани и с много интересни личности и исторически събития. В изложбата има и много интерактивни моменти, тоест използвали сме мултимедия, в няколко варианта, както и прожекции на различни филми, които са ни любезно предоставени от Българската национална филмотека. Има включени и забавни игри, които вярвам ще провокират интерес не само у най-малките, а и у техните придружители. Ще издам и една малка тайна – един от експонатите е от емблематичната разшифровъчна машина „Енигма“, която е била използвана по време на Втората световна война от българската армия. Ние имаме точно такъв експонат, който гостите и жителите на Велико Търново ще могат да видят. Той се съхранява във фондовете на Националния военно-исторически музей, но сега е тук при, нас – в музей „Нова и най-нова история“. Наред с това посетителите ще могат да научат интересна информация за появата на „Енигма“-та и нейните принципи на шифроване, за двукратното разбиване на шифъра, за ролята на жените при употребата на машината през Втората световна война. Освен това сме подготвили и една специална интерактивна игра – приложение на принципа на шифровъчната машина, чрез което посетителите на изложбата ще могат сами да шифроват информация. Показваме и множество различни предмети, които  провокират мисленето, любознателността. Оставяме всеки един експонат и разказа за него с отворен край, за да може всеки, който разгледа изложбата, да прецени сам за себе си до колко тази информация му е полезна и дали той може да я надгради по някакъв начин. На мен вече ми се случи, независимо, че предметите са при нас от два дни, един от посетителите, който дойде да ги види прецени, че може да ни даде допълнителна информация, което се оказа много интересно и за нас – музейните експерти.

Фокус: Къде, как и до кога търновци и гостите на града могат да разгледат експозицията?

Миглена Петкова: Изложбата е в музей „Нова и най-нова история“. Тя ще остане в старата столица до 10 август. Едно допълнение – може да бъде разгледана свободно със закупени билети за музеите „Възраждане и Учредително събрание“, „Затвор“ и „Сарафкина къща“.

Луиза ТРАНЧЕВА