Д-р Миглена Петкова, РИМ – ВТ: Изненадващи експонати и доза провокация са акцентите на изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

Велико Търново. Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ подредиха във Велико Търново. Официалното откриване на експозицията, която се представя за пръв път пред публика, е днес, поясни в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ д-р Миглена Петкова, зам.-директор на Регионалния исторически музей в старата столица. Нестандартната композиция провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. „Ако преди една история е илюстрирана с богатство от предмети, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Някои от тях предизвикват смях, други – гордост и любопитство,  а трети биха провокирали посетителите да оспорят представеното и да достигнат границите на собствената си толерантност. Гостите на изложбата ще изберат сами дали да следват догматичните представи за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различен начин на интерпретация на времето и събитията“, допълни д-р Петкова.

„Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., и ще бъде представена в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.

Експозицията се намира в музей „Нова и най-нова история“ на пл. „Съединение“ №1 и ще остане в града до 10 август. Тя е реализирана от екипите на Националния военноисторически музей, Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека. От музея уточняват и, че може да бъде разгледана свободно със закупени билети за музеите „Възраждане и Учредително събрание“, „Затвор“ и „Сарафкина къща“.

Луиза ТРАНЧЕВА