Д-р Милена Андреева: Яйцата за Великден в българския фолклор имат най- различни наименования, но навсякъде се цели те да бъдат най- красиви

Д-р Милена Андреева, историк, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: В народната обредност на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Д-р Андреева колко назад във времето ни връща тази практика, какви са нейните корени?

Д-р Милена Андреева: На Велики четвъртък се случва най- колоритната, най- вълнуващата за големия празник Възкресение Христово традиция- писането, шаренето, боядисването на великденските яйца. Посланието на този повсеместен ритуал при християнските народи е свързан с християнската религия. Знаем, че в ръкопис от 10 век, който днес се пази в манастира „Св. Атанасий“ край Солун, е казано: християнският обичай да се поднасят вапцани или писани яйца съществува от аполстолски времена и е получил своето начало от Света Мария Магдалена. Това сведение е разказало и конкретната история. По българските земи от втората половина на 18 век се разпространява обичаят боядисаните яйца да се украсяват със специална орнаментика, със специални символи. Характерно е за всички славянски народи, а иначе корените на оцветяването и рисуването на яйцата са от далечните праисторически времена. Известно е, че учените са открили в древните земи на Африка резбовани украсени яйца. Така, че това е практика с изключително дълбоки във времето корени и християнската традиция е взела от тази жива практика. Славянските народи за взаимствали от 5, от 6 век местните традиции на населението на Балканите и още тогава се появява наименованието на шареното яйце „перашка“  или „перашки“. Учените считат, че думата „перашка“ произхожда от думата „пер“- със значене бия, удрям, което може би се свърза с бог Перун, който е бог на гръмотевиците, на градушките. Традицията да се рисуват послания върху яйцето също има далечни корени. В християнската традиция на българския народ, смятаме, че този начин за украса на великденското яйце го изобретяват и популяризират нашите монаси. Най- често те рисували фигури с разтопен восък, а после са полагали цветните бои. Шарките били свързани с християнската символика- най- вече формулата Христос Възкресе с двете букви В и Х, с изписването на кръст, с изографисване на цели библейски сцени. Монасите са използвали миниатюрни ножчета, с които резбовайки извайват върху черупката тези сюжети и влагат своята особена символика. От там тази традиция тръгва и сред народа. Върху яйцата, която багри и приготвя бълкарката греят в разноцветия цветя, геометрични фигури, флорални елементи, много често се изписва  името на този, за който е предназначено яйцето. В народните яйца, нека да ги наречем така, присъстват също надписите „Христос Возкресе“, рибата, кръстът, пилето или птицата като сивмол на плодовитост, на възраждане на природата. Яйцата в българския фолклор имат най- различни наименования, но навсякъде, повсеместно се цели те да бъдат най- красиви, най- изящни. Магия има и в другия ритуал, свързан с великденските яйца- преборването, кой ще бъде борецът, кой ще бъде победител. Това се явява символичен сблъсък между световете на хората. Животът е борба за развитие, за надмощие. Яйцето е миниатюрен символ на вселената и ни напомня колко крехък е животът, трябва да го ценим, да ценим природата и живота.

Фокус:Има ли елементи, които са характерни за украсата на великденските яйца в Шуменско?

Д-р Милена Андреева: Особени и характерни отлики няма и все пак в шуменския край писаните яйца наподобяват шевицата с предимството шуменските мотиви- цветото, пеперудата, охлювчето, петлето. Но има привнасяне на нови елементи, осъвременяване. Искам да обърна внимание и на още нещо важно, което се прави за благополучието на дома. Хубаво е в навечерието на Великден, домът да се обогати с нова икона. Някога, през Възраждането възможни шуменци са ходили до Светите земи и обикновено от Йерусалим са купували икона- според възможностите била и големината и пищността на иконата. Заможните са купували големи платна- йерусалимии, с които са украсявали домовете си. На тях са били изрисувани сцени от Стария завет и други християнски сюжети. В дома трябва да влезе икона, такава каквато досега не е имало.

Ивелина ИВАНОВА