Д-р Милко Папазов, МБАЛ „Св. Анна“: Оставянето на раждането на заден план заради кариера, е грешка

Снимка: pixabay.com

Във Варна има много жени, които избират да родят рожба в по-напреднала възраст. Статистиката на Родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ в града за тази година сочи, че най-възрастната майка е била на 52 години. „От една страна това е хубаво, че жени в по-напреднала възраст се решават да станат майки. От друга страна е лошо, че младите момичета не бързат да раждат с идеята, че никога не е късно, но понякога става много късно и много трудно“. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна, началникът на Родилното отделение в болницата д-р Милко Папазов.

По думите му, обаче, не само жените са тези, които се плашат да станат родители. Много често се оказва, че мъжете са по-страхливи от нежния пол. „Много често за второ дете жените искат, но съпругът отказва. Едно дете не пречи на кариерата, запомнете това! Майките с деца са много по-организирани и стимулирани, и много добре се справят в живота. Много по-добре е раждането да е по-рано, всичко протича гладко, а ако щете – и икономически по-изгодно е“, каза още д-р Папазов. За празниците той пожела на всички двойки здраве, да се обичат и да раждат бебета.

През тази година в Родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, повечето приети жени са избрали нормалното раждане пред секциото. Оперативната интервенция предпочитат едва около 35 % от майките. Най-възрастната родилка през годината, забременяла спонтанно, без асистирана репродукция е била на 47 години.

Диана СТОЕВА