Д-р Мими Кубатева, РЗИ – Смолян: 5360 са болните от рак в областта през 2018 г., смъртността в региона е по-висока от средната в страната

снимка: pixabay.com

За област Смолян през 2018 г. от рак са заболели 2018 човека, а общият брой регистрирани болни е 5360. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Мими Кубатева – директор на Регионална здравна инспекция – Смолян. По думите й, смъртността в региона е 303,7 на 100 000 население и е значително по-висока от средната за страната, която е 248,6 на 100 000 население. Относителният дял на умиранията от злокачествени заболявания в област Смолян е 19,4% и е на второ място след умиранията от сърдечно-съдови болести, поясни д-р Кубатева.

„Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в Смолянска област. Най-вероятно това се дължи на късното откриване на болестта поради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ и увеличаващите се новооткрити случаи“, коментира д-р Кубатева.

Тя уточни, че злокачествените заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб. Всяка година от тях умират 9.6 млн. души, а експертите прогнозират, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 13 млн. души. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България ракът отнема живота на повече от 17 хил. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простата, дебелото и правото черво, каза още директорът на РЗИ – Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА