Д-р Михаил Бащавелов, ОДБХ – Благоевград: Месото от дивото прасе, дало положителна проба за АЧС е загробено на място, обособено от комисия към Община Симитли

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. Дивото прасе, дало положителна проба за АЧС е открито при лов в района на село Железница. Това каза на пресконференция директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград д-р Михаил Бащавелов, след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с новото констатирано огнище, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

„Изследвани бяха общо 19 проби от този район. Положителен резултат даде само 1 от тях“, каза още д-р Бащавелов. Той допълни, че месото от животното, при което е установено заболяването, е иззето от ловците и е загробен на мястото, което е обособено от комисия към Община Симитли, за извършването на подобна дейност. След извършване на процедурата е издаден протокол, а мястото е било дезинфекцирано.

От своя страна областният управител на Благоевград Бисер Михайлов разясни, че след провеждането на всеки един лов, ловците взимат проби, които предават на горските служители, а те ги изпращат на референтна лаборатория в София.

„Всяка една проба е ясно обозначена от къде точно е убитото животно, като за целта се отбелязват точните GPS координати. Така, че ние знаем всяка една проба точно от кое място е взета. Когато тя даде положителен резултат, то сме абсолютно сигурни къде точно да наложим рестрикции“, подчерта Михайлов.
Наблюденията в района продължават.

Ливия НИНОВА