Д-р Мони Турналиев, алерголог: Алергиите са световен проблем и България не прави изключение

снимка: pixabay.com

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян с алергологът от Смолян, по повод Световния ден за борба с алергии.  

 

Фокус: Д-р Турналиев, днес е Световния ден за борба с алергиите, увеличават ли се тези състояния през последните години?

Д-р Мони Турналиев: Доказано е, че в световен мащаб, особено в развитите индустриализирани и урбанизирани държави, алергиите имат ръст от години наред. Това е световен проблем, който е признат и от Европейската комисия и тя е разглеждала темпа, с който нарастват различните заболявания. България не прави изключение и това е свързано със замърсяване на въздуха, с начина на живот в затворени помещения. Жилищата вече са санирани, вентилацията е намалена и започва развитие на плесен и влага и проблемът наистина е сериозен като темп на нарастване на алергичните заболявания.

Фокус: Какви са най-често срещаните алергии?

Д-р Мони Турналиев: Най-често срещаните алергии са алергичен ринит и бронхиална астма, които най-често започват в юношеска възраст. Рядко астмата започва след 20-25 години. Често в началото астмата е лека с интермитентни и непостоянни пристъпи, при които ту има задух, ту няма. Това успокоява пациентите и малко се неглежира от личните лекари и те изписват антибиотици при всяка кашлица, което е абсолютно неправилно, тъй като антибиотика не е сироп за кашлица. Това са опасностите, че диагнозата закъснява. Второ, като започнат лечение, пациентите не го довършват и не прилагат ежедневно инхалаторен медикамент, който единствен може да контролира астмата. В съвременната медицина медикаментите са със страхотен ефект и контролът може да бъде много добър при лека и при средно тежка астма.

Фокус: Има ли начин човек да се предпази от развитие на алергии и какви са начините за превенция?

Д-р Мони Турналиев: Превенцията срещу алергиите е се води здравословен начин на живот, да се избягва тютюнопушенето и то да бъде забранено. България е държава, в която във всички магазини има огромни щандове с цигари. Това е недопустимо. В Европа цигари се продават само в ограничени магазини. България в това отношение, каквито и да са картинките на цигарите, явно е решила да се стимулира тютюнопушенето и има скрита реклама. Лекарите и други организации алармират за това, но няма пола. Тютюнопушенето има повече отношение към хроничния бронхит, но те са свързани с астмата. Тютюнопушенето е жесток бич, но българите са по-зле и от най-изпадналата африканска държава по отношение на профилактика и борба с тютюнопушенето и проблемът е законодателен.

Фокус: Преди време в Смолян имаше пик на поленови алергии, каква е обстановката през летния сезон?

Д-р Мони Турналиев: Минахме пика на тези алергии, сега има спад, но все още има цъфтеж и има заболеваемост със спазми и алергични конюнктивити. Интересното е, че тези дни имаше и кърмачета и малки деца с такива оплаквания, което говори за подмладяване на старта на алергиите и това също е обезпокоително. Обикновено ринита и астмата започват да се появяват след 6 години, а сега има малки деца с алергични конюнктивит и ринит, които не са обичайни за ниската възраст.

Нели ГЕРГЬОВСКА