Д-р Мони Турналиев, алерголог: Зачестяват случаите на поленови алергии в Смолян заради цъфтежа на дърветата

През последните дни случаите на поленови алергии в Смолян зачестяват. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян алергологът д-р Мони Турналиев. Пролетта тази година е суха, не вали дъжд, ветровито е и вече има голям цъфтеж на дрян, бреза, леска, което води и до зачестили оплакванията от поленови алергии, поясни той. По думите му, най-уязвими от полените и цъфтежа са хората на възраст от 15 до 40 – 50 години. Над 50 години полинозата обикновено утихва и се усеща по-слабо, но младите хора имат голям проблем в пролетния сезон, категоричен е д-р Турналиев. Той отбеляза, че в този сезон се обострят хроничните бронхити заради температурните разлики – сутрин е студено, на обяд е топло. „Има запрашеност, защото през зимата улиците са опесъчвани, което не е правилно, тъй като трябва да се третират с химикали. Това води до механично замърсяване от фини прахови частици. В Смолянска област хората масово се отопляват с твърдо гориво и това също оказва вредно въздействие върху дихателната система. Важно е да се знае, че атмосферното налягане пада през пролетта и има по-висока склонност към мъгли, пушекът стои в ниските частни на жилищните райони и това замърсява въздуха допълнително. Всички тези фактори влияят допълнително на хората с хронични бронхити, астма, с хронична обструкция на белодробна болест и всички те страдат в пролетните сезон, който е тежък за хора с проблеми с дихателната система“, обясни д-р Турналиев.

Всички хора, страдащи от алергии, трябва да провеждат лечение назначено от алерголог, да се наблюдават и да не се самолекуват, подчерта специалистът. Той уточни, че не трябва да се пият антибиотици, тъй като при започване на кашлицата, голяма част от тях веднага вземат антибиотик, което е абсолютно недопустимо, тъй като алергията не се лекува с антибиотик. „Някои лекари правят грешка и също изписват антибиотик, въпреки че хората нямат температура и други признаци за инфекции. Това е неправилно поведение. Трябва да се прецени точно какъв е проблемът. Хората с доказана полиноза, в сухите и ветровити дни трябва да стоят на затворени прозорци и врати в къщи, но не и на климатици. Полинозата обаче засяга икономически активната възраст това е трудно осъществимо и проблемът става по-тежък“, посочи д-р Турналиев.

Той допълни, че това състояние се лекува с алерген. Специалистите масово предупреждават, че е добре хората да се тестуват през ноември и декември, за да се установи, кои са подходящи за лечение с алерген, защото се оказва, че не на всички може да се прилага такова лечение, а само на 20 – 30 % от хората с полиноза. „То е много ефективно и добро, но повечето хора не правят тестване и 2-3 месеца през пролетта имат проблеми. Има различни терапии, които се прилагат след като си уточнят алергените. Може да се лекува с имунотерапия, има и препарати, които се вземат под формата на капки, но всичко трябва да се уточни и консултира с алерголог и да не се прибягва до самолечение“, каза още д-р Турналиев.

Нели ГЕРГЬОВСКА