Д-р Мони Турналиев, алерголог: Поленовите алергии бележат своя пик през тази пролет

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян за пролетните алергии и начините за предпазване от тях.

 

„Фокус“: Д-р Турналиев, вече сме в разгара на пролетния сезон. Отчитате ли завишение на пациентите с пролетните алергии?

Д-р Мони Турналиев: Тази година пролетта дойде по-рано с повече от 15 дни и това се отрази на пациентите. През тази пролет има доста пациенти с алергия към полените. През предишните години през пролетта в Смолян в следобедните часове почти ежедневно валеше дъжд и полинозата не се усещаше толкова, а тази година времето е сухо и полинозата бележи пик. От години не е имало толкова много пациенти с поленова алергия и то със силни прояви на такава. Имаме също доста ухапвания от пчели, при които има тежки реакции с шок. Природа изведнъж се съживи и това дава отражение на всички, които реагират на алергия към полени.

„Фокус“: Как да се предпазят хората, страдащи от алергия към полените през пролетта?

Д-р Мони Турналиев: Предпазването е с алерген и това е специфична терапия. Проблемът е, че тя се започва от януари и който не си е направил тестуване за алергии през ноември и декември и не е започнал терапия с алерген през януари, сега вече е късно. В момента може да се използват само таблетки, спрейчета и инхалатори.

„Фокус“: Този вид алергии в ранна детска възраст ли се откриват или може да се развие и в зряла възраст?

Д-р Мони Турналиев: Поленовата алергия идва малко по-късно. Тя е характерна за децата на възраст над 6-7 години, както и за подрастващите на възраст около 14 години. Не е невъзможно, но рядко се проявява при най-малките деца. Тя е приоритет на юноши и младежи и с годините отшумява. Характерна е за хората в най-работоспособната си възраст от живота. Те страдат най-много от полинозата.

„Фокус“: Какви са симптомите на поленовата алергия?

Д-р Мони Турналиев: Сълзене на очите, сърбеж, на носа, кихане в серия от по няколко пъти едно след друго, кашлица, задух, може да се развие и астма. Това са първите симптоми. Няма температура и признаци на настинка и вирусна инфекция.

„Фокус“: Увеличават ли се хората, страдащи от поленова алергия през последните години?

Д-р Мони Турналиев: В световен мащаб се увеличават хората с поленови алергии и включително и в България. Това е световна тенденция, особено в индустриално развитите държави и това е проблем, който се задълбочава всяка година в Европа и САЩ и изисква много средства за лечение. Много хора ползват болнични, отсъстват от училище поради различните симптоми и това е проблем и икономически освен всякакъв друг.

„Фокус“: Колко време продължава периода, в който страдащите от полинозата имат проблеми?

Д-р Мони Турналиев: Обикновено около 45 дни до 2 месеца продължава периода на алергиите, макар че има хора, които са алергични не само към един-два вида от растенията, а и повече и има хора с по-дълги епизоди на алергиите. Нека да повторя, че е важно още през ноември- декември се правят тестуванията и от януари да се започне терапията с алергени, за да може всички, които са податливи на поленовата алергия да прекарат по-леко пролетния сезон.

Нели ГЕРГЬОВСКА