Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града, няма да бъде изведено от семейството му

Пловдив. Детето с име Дария, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в Пловдив на 6 септември, няма да бъде изведено от семейството му. Това каза пред журналисти директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив д-р Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „След всички проучвания, които бяха направени, се установи, че това е инцидент. Инцидент, който може да се случи във всяко едно семейство, с разликата, че тук родителите са употребили алкохол. Стана ясно, че това е инцидент, който не е ежедневие в семейството. Всички други проучвания относно условията на отглеждане на Дария сочат, че детето се отглежда в адекватни и отговарящи на нейната възраст условия. Освен това, семейството ползва социални услуги от деня на инцидента, абсолютно съдейства на социалните служби, работи се за надграждане на техния родителски капацитет. Всички препоръки на социалните работници са изпълнени, което говори на нас, че родителите продължават адекватно да се грижат за своето дете“, коментира Надя Танева.
Директорът на „Социално подпомагане“-Пловдив каза още, че е изпратен доклад към Прокуратурата, като се поддържа връзка с разследващия полицаи. „Изпратили сме писмо и до Районната прокуратура, с което искаме информация дали семейството ще бъде подведено под наказателна отговорност за случилото се и на какъв етап е работата по случая. Ако се стигне до наказателна отговорност на семейството и Дария не може да бъде отглеждана в семейна среда, поради тези обективни причини, имаме подадени заявления и тече едновременно проучване на майката по майчина линия и на сестрата на майката. На този етап можем да заявим, че Дария може да се отглежда в тази семейна среда-  на близки и роднини, само тогава, когато остане без родители при евентуално понасяне на някакво наказание“, посочи Танева. Тя добави, че през последния месец, от инцидента до днешна дата, социалните работници са осъществявали ежедневни срещи със семейството, тъй като родителите имат огромна нужда от подкрепа.
Д-р Надя Танева каза още, че Дария вече е изписана от болничното заведение и е в своя дом. „Дария е в семейна среда, здравословното й състояние е добро. Засега, според лекарите, няма да има последствия за нейното здравословно състояние в резултат на инцидента. В момента се третира само с капки за очи, предстои рехабилитация и извършването на контролни прегледи. Дирекция „Социално подпомагане“-Пловдив прави ежедневни посещения в семейна среда“, посочи тя.
„Фокус“ припомня, че на 6 септември детето, което е почти на година и половина, само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112.
Тони МИХАЙЛОВ