Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Слуховете за отнемане на деца са абсолютни спекулации, работим за оставането на децата в семейна среда, а не обратното

Пловдив. Слуховете за отнемане на деца от семействата им са абсолютни спекулации. Това каза пред журналисти директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив д-р Надя Танева в коментар на масовата истерия в Сливен и в други градове на страната, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя подчерта, че социалните работници работят не са отнемането на деца от семействата им, а точно за обратното – децата да остават в семейна среда. „Деца могат да бъдат изведени само при изключително рискови ситуации и тогава когато има насилие, и то сериозно насилие“, разясни Танева. Тя коментира, че ситуацията в Пловдив е спокойна с оглед на разпространените неверни твърдения за отнемане на деца от детските градини и училища. „Вчера имаше напрежение само в една детска градина в кв. „Столипиново“ , но към днешна дата, след наши проверки на почти всеки час, децата са си в училищата и в детските градини. Още вчера се проведе разговор с много семейства и с хора в ромската общност, които могат да пренесат тази информация, че това с абсолютни спекулации и че никога не се е случвало социалните служби да влязат в училище или детска градина, за да отнемат дете, както се пише в социалните мрежи“, подчерта Танева.
Директорът на „Социално подпомагане“ – Пловдив каза още, че случаят с детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в града, е пример за това как социалните работници полагат усилия децата да остават в семейна среда, а не обратното.
Тони МИХАЙЛОВ