Д-р Николай Бояджиев: Ако получим финансиране това лято ще продължим с проучванията на Момчилова крепост и крепостта „Калето” край Кошница

 

Д-р Николай Бояджиев – археолог в РИМ „Стою Шишков” – Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Бояджиев, предвиждате ли през това лято да правите археологически разкопки и по принцип от вашия отдел с какво ще се занимавате през лятото и до края на годината?

Николай Бояджиев: През настоящия сезон предвиждаме провеждане на археологически разкопки на два обекта, които са преходни, т.е. се изучават от няколко години, в по-продължителен период. Единият обект е „Момчилова крепост” един от емблематичните обекти на Община Смолян, където предвиждаме проучване на  вътрешното лице на северната крепостна стена – от грънчарската работилница в източна посока край вътрешното лице на стената, където предвиждаме да проучим площ 100 кв. м. Другият обект,  за който кандидатстваме  за финансиране за археологически разкопки през настоящото лято е крепостта „Калето” край село Кошница, също на територията на община Смолян. Този обект също го проучваме от 2011 г. насам,  имаше прекъсване през последните две години и сега се надяваме през тази година да допроучим двете църкви, които бяхме разкрили в предните сезони – едната е Късноантична от VІ в., другата е Средновековна от ХІ – средата на ХІІІ в. и евентуално също така да проучим един непроучен сектор  в източния край на южната стена, където евентуално очакваме да открием някакви помещения долепени до вътрешното лице на стената.  Те и двата обекта, преди да   станат крепости са функционирали като тракийски скални светилища и „Момчилова крепост” и крепостта „Калето” край село Кошница. Най-долу в основата върху скалния терен има запазени тънки пластове от тракийската епоха, така че евентуално при археологическите проучвания на тези два обекта, те ще се проучват до стерил, т.е. разкопките ще продължат в дълбочина до скалата, така че ще се проучат и тези пластове, които са от самите светилища.

„Фокус”: А съвместни проекти с Община Смолян или българо-гръцки проекти имате ли, ще кандидатствате ли?

Николай Бояджиев: За сега нямаме нагласа да кандидатстваме. Евентуално при следващите обяви може, но засега тази година няма да се кандидатства.

„Фокус”: А имали ли сте сигнали за иманярски набези от началото на годината досега?

Николай Бояджиев: От началото на тази година до този момент не сме имали сигнали за иманярски набези, но може би сега с оправянето на времето и със затоплянето да се активизират, но все пак се надявам, че това няма да стане, но до този момент нямаме сигнали за иманярска дейност.

Даниела БОЙКОВА