Д-р Николай Бояджиев, археолог: Очакваме финансиране за продължаване на разкопките на Момчиловата крепост край Смолян

Археологът от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян за предстоящия археологически сезон.

 

„Фокус“: Д-р Бояджиев, какви са очакванията ви за новия археологически сезон, предвиждат ли се проучвания на археологически обекти и кои са те?

Николай Бояджиев: За настоящия археологически сезон, както и за миналата година археологическия екип на Регионалния исторически музей в Смолян кандидатства за финансиране по програмата на министерството на културата, по която се отпускат целеви средства за теренни археологически проучвания в Република България. Тази година кандидатстваме за финансиране на разкопки на Момчилова крепост, като до юни трябва да разберем дали сме одобрени. Миналата година получихме финансиране от 11 000 лв., с които успяхме да проучим част от вътрекрепостното пространство в продължение на един месец. През тази година намеренията ни са при получаване на финансиране да продължим с разкопките на Момчиловата крепост.

„Фокус“: Може ли да припомните какво до момента е извършено при разкопките на Момчиловата крепост, от кога датира тя и какво е открито при вашата работа на терен?

Николай Бояджиев: Момчилова крепост е разположена на 1,5 км югозападно от село Градът. Първите проучвания на обекта са от 1986 г, когато е разкрит входът на крепостта. След това с прекъсвания от 2007 до 2017 г, сме проучили голяма част от трасето на северната крепостна стена около 70 метра от нея. В рамките на два проекта, които община Смолян спечели и реализира успешно, те бяха консервирани и реставрирани. Успяхме да установим периодите на обитаване на крепостта. Преди още самата тя като такава да бъде издигната, на върха по всяка вероятност е функционирало скално светилище. Най-ранните следи от използването му са от края на петото хилядолетие преди Христа, края на каменно-медната епоха. След това и през двата периода на желязната епоха. След това самата крепост е построена в края на пети или началото на шести век и функционира до края на века, когато е опожарена при някое от славяно-аварските нашествия на Балканския полуостров. Възстановена е в края на 10-ти началото на 11-ти век и функционира до втората половина на 14-ти век, когато вероятно при османското нашествие в Родопите е опожарена и изоставена окончателно.

„Фокус“: Имате ли намерения за проучване и на други обекти, където се очаква да има интересни находки?

Николай Бояджиев: Тази година предвиждаме разкопки само за Момчиловата крепост. За в бъдеще и другите обекти, които са около Смолян, искаме на допроучим, като например крепостта в Кошница. Част от функциите на Музея в Смолян са по опазване на недвижимото културно наследство и се провеждат и спасителни разкопки, които се извършват при сигнали за нерегламентирани действия, при които някой обект бъде застрашен. Понякога се налага да предприемаме спешни мерки за проучване и опазване. Също така при наличие на добра инициатива от местни хора, най-вече при намиране на достатъчно средства, имаме възможност да проучваме на територията на цялата Смолянска област. Това обаче са дейности, които не може да се планират предварително. В състояние сме да откликнем във всеки един момент при възможност да проучване.

„Фокус“: От началото на годината поучавали ли сте сигнали за иманярски набези в областта?

Николай Бояджиев: През този сезон и от началото на годината не сме получавали сигнали за иманярска дейност на територията на област Смолян. Все още по високите части има сняг и може би тепърва ще се активизират иманярите. Засега няма получени сигнали.

Нели ГЕРГЬОВСКА