Д-р Николай Бояджиев: Подновяват се археологическите разкопки на Момчилова крепост със средства, отпуснати от Министерството на културата

Д-р Николай Бояджиев – археолог в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-н Бояджиев, от началото на месец септември подновявате археологическите проучвания на Момчилова крепост, кога правихте последните проучвания там и сега какво очаквате да откриете?

Николай Бояджиев:  Да, от 1 септември подновяваме разкопките на Момчиловата крепост,  последните ги правихме  през 2010 година.  През тази година отново започваме проучванията на обекта, предстои ни да разкрием площ от 70 кв. м  край вътрешното лице на северната крепостна стена, на изток от вече проучения през предишните сезони терен, покрай вътрешното лице на стената, където евентуално очакваме да разкрием складови помещения и жилищни, които са били долепени до лицето на стената, такива, каквито сме намерили на крепостта Турлука край Смолян и в крепостта край Кошница, така че е напълно вероятно и възможно да има такива помещения и на Момчилова крепост. Финансирането е от Министерството на културата, от целевата помощ отпускана всяка година за археологически проучвания, а самото проучване ще продължи в рамките на 14 работни дни, както казах започваме от 1 септември. Разкопките няма да пречат на туристите, тъй като се падат встрани от местата, където те ходят. Мисля, че и на туристите пък ще им бъде интересно  посещавайки един археологически обект, на самия терен на обекта да видят на живо как се извършва едно археологическо проучване.

„Фокус“: Казахте, че Министерството на културата е отпуснало средствата за проучванията, които ще правите, каква  сума ви отпуснаха от министерството?

Николай Бояджиев:  Отпуснатите средства за археологически проучвания са в размер на 11 000 лева, включително и средствата за теренна и полева консервация. Т.е. искам да кажа, че тези средства не са само за самите разкопки и в тази сума влизат и средствата след това и за укрепване и полева консервация на разкритите структури.

„Фокус“: До края на годината ще извършвате ли още проучвания?

Николай Бояджиев:  Не. Това ни е единственото планирано археологическо проучване и както казах, ще продължи 14 работни дни през месец септември. След това до края на годината няма да правим археологически проучвания.

„Фокус“: А имате ли сигнали за иманярски набези в региона и когато обикаляте, натъквате ли  се на изкопи, оставени от иманяри, те са активни през пролетта, лятото и есента?

Николай Бояджиев:  Тази година нямаме постъпили сигнали за иманярска дейност специално в нашия район, не сме се натъквали и на изкопи, което е добре за нас.

Даниела БОЙКОВА