Д-р Николай Иванов: Овладяването на Плевен се оказва ключов момент за краен изход на Руско-турската освободителна война

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Овладяването на Плевен се оказва ключов момент за краен изход на Руско-турската освободителна война. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ д-р Николай Иванов от Националния военноисторически музей за 5-месечната обсада на Плевен в хода на Руско-турската освободителна война.

На 16 юли 1877 година командваният от генерал Криденер Западен отряд овладява Никопол и получава възможност за настъпление към Плевен. Но настъплението се забавя, което позволява на Осман паша да прехвърли основните си сили от Видин в Плевен и така да превърне града в опорен пункт на турската отбранителна линия. На 20 юли отделените от Западния отряд руски войски, командвани от генерал Шилдер-Шулднер, правят опит да завземат Плевен, но нападението завършва с неуспех. След неуспеха на първата атака руските войски, се подготвят за следващ щурм срещу града. На 30 юли те предприемат втора атака срещу Плевен, която също е неуспешна.
През август и в началото на септември се организира трета атака на Плевенската крепост. Тя започва на 11 септември и за пореден път е неуспешна. Сериозните проблеми за руската армия при Плевен и боевете за Шипка 21 до 23 август налагат промяна в плановете на руското командване. Към 8 декември турските приготовления за пробиване на обръча на руските войски в западна посока към мост на река Вит стават почти явни, и руското командване взема мерки за бързо съсредоточаване на силите към участъка на генерал Ганецки. След неуспешен опит за пробив на 10 декември, турските войски, командвани лично от Осман паша са принудени да вдигнат бяло знаме и да капитулират

“С помощта на българското население при много трудни зимни условия частите на Южния и Западния отряд преминават Стара планина, а София е освободена на 4 януари. София като една основните тилови бази на турската армия руските войски превземат много военни складове, като само в единия от тях се намират около 200 хиляди сандъка с патрони. На 8 януари 1878 година Шипченският отряд с генерал Радецки разгромява лагера на Вейсел паша и пленява над 22 хиляди турски войници. Така е унищожена и последната турска отбранителна линия, което позволява широкомащабно настъпление на руската армия в Тракия, в следствие на което Турция е принудена да капитулирa”, каза той.

Д-р Николай Иванов каза още, че така на 3 март се подписва Санстефанският мирен договор, който води до освобождението ни от Османскато иго и появата на Българската държава отново на световната карта.

Евелина БРАНИМИРОВА